5. ledna 2021

ODS chce v Evropském parlamentu debatu o vakcinační strategii

(www.ods.cz) Tiskové prohlášení předsedy europoslaneckého klubu ODS

Jan Zahradil: „Europoslanecký klub ODS se pokusí prosadit na příští plenární zasedání Evropského parlamentu debatu o vakcinační strategii. Informace z otevřených zdrojů totiž budí řadu otázek. Především vznikají spekulace, že z úrovně EU není zajištěn dostatečný počet vakcinačních dávek tak, aby mohlo dojít k rychlému proočkování podstatné části populace zemí EU. Evropská komise objednávala vakcíny v různém množství od několika výrobců (Sanofi, AstraZeneca, CureVac, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech), není však jasné podle jakého klíče a požadavků.

Je třeba, aby Evropská komise rozptýlila podezření, že situaci podcenila, že objednávala pozdě či v nedostatečném množství nebo že snad dávala přednost jen některým výrobcům. Chceme také, aby nám Evropská komise představila jasný plán, jak hodlá v příštích měsících zajistit pro členské země dostatečné množství vakcíny, založený na kritériích rychlosti, spolehlivosti, efektivity a schopnosti vakcíny vyrobit a bezpečně distribuovat.

Oslovili jsme v této věci písemně vedení naší politické frakce ECR a budeme usilovat o zařazení příslušného bodu na jednání pléna prostřednictvím Konference předsedů politických frakcí.“

Jan Zahradil

europoslanec
expert pro zahraničí