23. září 2019

Koněv, Letňany a hala pro Martinu Sáblíkovou

(FORUM 24) Do komentování pražského dění se zpravidla nepouštím. Brno má dost svých starostí, třeba nádraží. Jenže naše hlavní město přitahuje pozornost a mnohá pražská témata se jaksi přirozeně stávají celostátními.

Komentář vyšel na serveru Forum24.

Poslední týdny (nejen) Pražany zaměstnávají dvě debaty. Jedna je o soše maršála Koněva, druhá o takzvané úřednické čtvrti. Obě mají jedno společné: zahlcují mediální prostor a umožňují, aby zodpovědní politici nemuseli mluvit o opravdových problémech Prahy a vlastně ani celé země. Sochu Koněva pro dnešek vynechám, zastavím se u vládní či úřednické čtvrti.

Premiér Babiš přežil své stíhání a nyní se snaží budit dojem, že znovu „maká“. Po šesti letech ve vládě se totiž nemá čím chlubit. Za šest let po něm zatím nezůstalo nic, jen nesplněné sliby. Dálnice se nestaví, stadiony pro Martinu Sáblíkovou, rychlovlaky, stadion pro Kometu Brno ani multifunkční centra nikdo nikde neviděl. O nové nemocnici nebo kulturním centru můžeme pouze snít.

Proto premiér vytáhl svůj evergreen, kterým tu čeří vody už léta: úřednickou čtvrť v Praze. Každý, kdo má všech pět pohromadě, ví, že je to od začátku kouřová clona a úplný nesmysl. Andrej Babiš tuto čtvrt nikdy nepostaví, protože na to zkrátka nemá schopnosti. A ani peníze. O dálnici do Vídně vypráví šest let. Šest let má ministra dopravy a za tu dobu se tam nepohnulo ani stéblo trávy. A ani se nepohne. Pražská úřednická čtvrť je další z projektů našeho barona Prášila. Ví to Andrej Babiš a ví to i primátor Zdeněk Hřib.

Musím uznat, že i pan primátor to hraje marketingově dobře: neexistující čtvrt podmiňuje obchvatem Prahy a nějakou vysněnou nemocnicí. Takto totiž může další tři roky svého mandátu ukazovat na Babiše, že obchvat není kvůli Babišovi a pražská koalice s tím přece nemá nic společného. Oba tábory si tak mohou upevňovat v přesvědčení své fanoušky a nadávat jeden na druhého. Babiš se bude vymlouvat na Hřiba, Hřib na Babiše. Problém je, že jako vždy prohrají lidé. V tomto případě Pražané a všichni, kteří přes Prahu projíždějí. Protože nebude ani úřednická čtvrť, ani nové byty, ani obchvat a ani vnitřní okruh a ani žádná nemocnice. Jako vždy, když se víc žvaní, než pracuje. Nebude zkrátka nic. Je s podivem, že ještě někdo věří, že by to v této konstelaci mohlo dopadnout jinak.

Petr Fiala

předseda ODS