5. března 2020

ODS: Konec diskuze. Premiér Babiš je ve střetu zájmů

(www.ods.cz) Občanští demokraté vyzvali k ukončení nesmyslné diskuze o tom, zda je předseda vlády ČR ve střetu zájmů. Andrej Babiš je a vždy byl konečným uživatelem výhod Agrofertu, proto nemá smysl o tom vést dlouhé diskuze. Jedním z aktuálních důkazů je kauza Batesys.

„Konec diskuze. Výpis ze slovenského Registru partnerů veřejného sektoru ukazuje, že Ing. Andrej Babiš je a vždy byl konečným uživatelem výhod skupiny Agrofert. To znamená, že JE VE STŘETU ZÁJMŮ. Proto vyzýváme všechna ministerstva, všechny kontrolní orgány, aby postupovaly v souladu s touto informací a tam, kde je to třeba, aby jednaly. Aby přestaly mlžit, vymlouvat se a zamotávat veřejnou diskuzi nesmyslnými debatami o něčem, co je jasné, úředně potvrzené černé na bílém,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Andrej Babiš využil úředníka ministerstva průmyslu a obchodu, aby posoudil soukromou obchodní nabídku firmě z premiérovy skupiny Agrofert. Jak vůbec může ještě někdo s vážnou tváří tvrdit, že Andrej Babiš neřídí Agrofert? Že není ve střetu zájmů? Proto ho vyzývám, aby se přestal vymlouvat a začal jednat. Zákon o střetu zájmů je platný, je v souladu s Ústavou a Andrej Babiš ho nedodržuje. A navíc si z naší země dělá dceřinou společnost Agrofertu. Jestli je podle pana premiéra tato praxe normální, tak navrhuji všem podnikatelům, aby zaslali nabídky, které právě dostali, na Úřad vlády, a nechali si je posoudit od vládního aparátu. Jistě jim nějaký úředník pomůže, stejně jako panu premiérovi,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„V Evropském parlamentu už se v souvislosti s českým premiérem otevřeně mluví o ‚systémové kleptokracii‘. Europoslanci z jiných zemí nechápou, jak je možné, že premiér zároveň rozděluje i čerpá dotace, nebo že premiér úkoluje náměstky ministrů, aby vyřešili obchod jeho soukromé firmy. Úplně za hranou je telefonický nátlak premiéra na německou kancléřku ve věci mise kontrolního výboru parlamentu. Už se nejedná o pouhý střet zájmů, ale o sprosté zneužívání moci českým premiérem,“ uzavírá europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.