1. září 2021

Návrh rozpočtu zůstává i přes kosmetické úpravy tragický

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Jan Skopeček: „Drancování veřejných financí pokračuje, ministryně Schillerová dnes představila návrh rozpočtu na rok 2022 s dalším katastrofickým schodkem ve výši 376,6 mld. Kč. Drobné úpravy oproti původnímu plánu jsou kosmetické, resp. ve stylu papír snese všechno.

Chlubit se snížením původně plánovaného schodku o 13 mld. Kč je jako radovat se z toho, že se podařilo několikametrovou povodeň snížit o pár centimetrů. Důsledky budou stejně bolestivé. Navíc papír snese všechno a představené změny nejsou reálné, vzala se jen tužka a přepsalo se pár čísel. Paní ministryně si namalovala a naplánovala vyšší příjmy o 150 mld. Kč, aby vůbec byla schopna drobnou úsporu vykázat. Navýšila oproti plánu investice, ale ty zůstanou stejně jako v minulých letech nerealizované, budou jen na papíru paní ministryně.

A takto ohlupuje veřejnost paní ministryně Schillerová dlouho. Není schopná hospodařit zdravě v dobách dobrých ani zlých. Nezbývá jí, než si dělat z lidí blázny tím, že bezmyšlenkovitě přepíše pár čísel ze svého původního návrhu. I tak ale zůstává rozpočet tragický, rozvracející naše veřejné finance a zadlužující naše děti.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS