11. listopadu 2021

Události, komentáře: Pátá vlna sílí

(ČT 24) Nová opatření proti šíření koronaviru a také nová kampaň k očkování. Tu provázejí rozporuplná hodnocení. Skončila doba vlídné motivace? Zabere smrt ukázaná z drsné blízkosti? Zaberou tvrdá pravidla pro neočkované? Otázky na poslance Juliuse Špičáka /ANO/, poslankyni Zdenku Němečkovou Crkvenjaš /ODS/, a prezidenta Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace Pavla Brabce.

Celou debatu se Zdenkou Němečkovou Crkvenjaš můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vláda v demisi projedná zítra nová opatření proti šíření koronaviru. Kromě jiného zřejmě rozhodne o plošném testování ve školách. To by mělo být 22. a 29. listopadu. Kabinet taky zvažuje omezení některých akcí pro neočkované. V praxi by to znamenalo, že by na nich nestačil jako důkaz bezinfekčnosti negativní test. Přesnou podobu opatření ale určí až jednání končící a nastupující koalice.

Petr SMEJKAL, hlavní epidemiolog, IKEM:
Je to samozřejmě opatření, které asi zvýší proočkovanost, ale myslím, že v tuhle chvíli je na to trošku ještě brzo. Já bych prostě ty testy pořád ponechal, já mám pocit, že pokud je to PCR test, pokud je to test s vhodným odběrem, a je hrazený, zase opravdu nemůžeme ty testy jako mít pořád stále zadarmo, tak myslím, že to do toho systému O-T-N patří.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No a našimi hosty jsou
Zdenka Němečková Crkvenjaš, poslankyně ODS. Přeju vám dobrý večer.

Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A spolu s ní taky Julius Špičák, poslanec hnutí ANO, i vás vítám v Událostech, komentářích.

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Špičáku, od pondělí budou studenti vysokých škol nosit respirátory i při výuce, neočkovaní pracovníci nemocnic se budou povinně jednou týdně testovat. Toto schválila vláda včera, pak jsou ve hře i další opatření, ale k těm se dostaneme a vláda tady jaksi hovoří o tom, že se to všechno teprve projedná, že bude záležet na setkání té končící a nastupující koalice. Podle vás, jsou ta opatření odpovídající tomu, že přibývá kolem 14 000 nakažených denně?

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Těžko říci, já osobně, názory se různí, jak vidíte, různí se i mezi odborníky, zejména mezi tzv. odborníky, abych tak řekl. A také záleží hodně v podstatě na naturelu dotyčného, tedy kdo doporučuje. Já osobně bych se tedy nebál zpřísnit za současné situace.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A zpřísnit rychleji? Protože tady se hovoří o tom, že by to mohla být opatření.

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Já bych se nebál zpřísnit rychleji. Já bych se toho tedy nebál, já bych doporučil v podstatě zpřísnit skutečně rychleji. Já jsem dneska mluvil například s lékaři ze severní Moravy, a tam skutečně už tedy ta situace eskaluje, i tedy pokud jde o přijímání pacientů do nemocnic, nikoliv pouhá tedy pozitivita testů. A obávám se, že se to přeleje i do ostatních částí teda republiky, takže můj osobní, tedy názor je, že bych zpřísnil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní
poslankyně Němečková, jaký je váš názor? Vy byste rovněž zpřísnila, a zpřísnila rychle?

Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Já hlavně musím říct, že už opravdu je velmi pozdě, že všechno, o čem se tady bavíme, to jsme měli řešit už dávno, kdy ještě nebyla situace tak špatná. Já jsem se dívala na data, že třeba začátkem září jsme měli 200 pozitivních denně, a měli jsme pocit, že to bude všechno v pořádku. Teď jich máme skoro 15 000, takže jako opravdu už je velmi pozdě. A jak říkal kolega, nemocnice uzavírají pro plánované příjmy lůžka, už opravdu se mění oddělení na oddělení covidová. A třeba u nás v nemocnici každé oddělení musí poskytnout lékaře i sestry na covidové oddělení, a tím pádem je opravdu velmi obtížné zajistit normální provoz. Takže zpřísnit, ale myslím si, že už je jako hodně pozdě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví, pan poslanec Válek, dostal několikrát pozvání, aby se těch jednání zúčastnil, ale odmítl ho, tak neměla třeba nastupující koalice v tom projevit víc určité snahy a prostě se do toho už předem zapojit?


Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Víte, ono to úplně takhle není, protože AntiCovid tým už několikrát právě sám inicioval jednání, a vždycky bylo odloženo nebo nějakým způsobem přeloženo na později. Takže pokud mám informaci, tak by zítra mělo být další jednání, takže nebylo to tak, že by odmítli. On, pokud vím, odmítl vstup do současné vlády, což byl takový špatný vtip z mého pohledu, že vůbec někoho napadlo, že by pan profesor měl vstoupit do současné vlády, která je teď v demisi.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Špičáku, současná vlna epidemie bude podle odborníků horší, než byla ta jarní, kdo za to podle vás může?

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Já si pořád myslím, že do značné míry za to může virus. Já tedy musím říci, že když si vzpomenu na tu situaci před dvěma měsíci, tak i skuteční odborníci a slovutní odborníci, a to je například prof. Konvalinka nebo prof. Hořejší, to jsou skuteční odborníci, tak nepředpokládali takový rychlý nárůst, v podstatě, a já spolu s nimi jsem si myslel, že se ta situace zastaví někde u nějakých tisícovek denně, dvou, tří tisíc, a pak se ta křivka oploští, a že to bude tedy nepříjemné, ale v podstatě snesitelné, že to bude situace, se kterou se bude dát žít. Ta situace se prostě vymkla, nikoliv pouze kontrole, ale také všem předpovědím té budoucnosti, neustále překvapuje. Když sledujete světovou epidemiologii, tak se podívejte, že na všech kontinentech to klesá, jenom v Evropě stoupá, proč proboha? Proč to klesá v Indii? Takže ten virus zkrátka překvapil, já musím říci, že nás překvapil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Podle vás tedy se v té situaci nijak nepromítá ta současná, ten současný politický stav a předávání moci, protože na mě to působí pocitem jakoby končící vláda už neměla nějakou příliš velkou motivaci cosi v téhle věci rozhodovat a třeba zpřísňovat nějak razantně, a vlastně ta budoucí, té se do toho taky moc nechce, protože je jasné, že ji čeká velmi složitá situace.

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Dobře, a co na to mám říct? Ta situace je prostě nepříznivá. Na druhou stranu určitý odpor, tedy části veřejnosti je tady velký a v podstatě je to skutečně velice citlivá záležitost, ta společnost je neuvěřitelně rozštěpená, v podstatě ta agresivita, tedy zejména toho tábora těch odmítačů, všimněme si, já nevím, skupina kolem Daniela Landy se v podstatě zvyšuje, lidé dostávají výhrůžné maily, před domem hlavní hygieničky se pořádají shromáždění. Takže ta situace prostě eskaluje a najít v podstatě řešení, univerzálně akceptované a funkční, je velmi obtížné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Z vašeho pohledu, testovat ve školách nebo netestovat? Protože ta situace byla poměrně komplikovaná, udělaly se v září nějaké testy, potom se vlastně řeklo, že ministerstvo zdravotnictví, že testovat děti nemá cenu, hovořilo se o tom ještě tento týden, ale teď už se zase dozvídáme, že by se dvakrát žáci a studenti otestovat měli, tak z vašeho pohledu, je to správná cesta? Má to smysl?


Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Já nevím, jestli je správná, ale v současné době bych se jí, já jsem před ještě týdnem spíš sdílel názor prof. Vašákové, že tedy masivní testování nikoho nevyléčí, ale teď je pro mě to testování přijatelné, ale musím říci, co nám zejména chybí, a říkám to pořád, a nikdo nás neposlouchá, nikdo mě neposlouchá, my nemáme precizní profesionální analýzy, za celý rok to testování, my nemáme precizně analyzované, jednoduše proč, protože nemáme analytický útvar. My nemáme analytický precizní útvar, který to uměl. Takže se to neděje, takže já to chápu, je to také relativně jednoduché, děti se nebrání, jsou na jednom místě. Je to v podstatě jednoduché, je to jednoduché, cosi to přináší, nevíme přesně úplně co, ale v podstatě chybí mi ta analýza.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní poslankyně Němečková, vy byste testovala příkladně i očkované lidi, kteří můžou koronavirus šířit? Protože tohle je například návrh Romana Prymuly. Ano či ne?


Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Víte, já se přiznám, že teď za téhle situace by bylo dobré opravdu i ty očkované lidi testovat. Akorát, že já se obávám, že na to nemáme úplně kapacity. Takže já říkám, pojďme testovat opravdu ty děti ve školách teď, protože tam, když se podíváme na incidenci, tak je velmi vysoká ve skupině dětí od šesti do 14 let je nejvyšší ze všech věkových skupin. A i když všichni říkají, že děti nemají příznaky, a že je to neohrožuje, tak samozřejmě děti to přinesou domů a tam už jsou lidi, které to ohrozit může. Může to ohrozit třeba seniory, kteří bohužel nestihli třetí dávku očkování, ale nebylo to jejich vinou, protože tam si myslím, že taky je jedna z věcí, která se tak trochu zaspala, a měli jsme ty třetí dávky očkovat mnohem dřív.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ten tzv. rakouský model, tedy například vstupy do restaurací, do podniků, na sportoviště pouze pro očkované lidi s tím, že by se prostě neuznávaly ani PCR ani antigenní testy, to je podle vás správné?


Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Já si myslím, že tady tohle už je spíš takový trochu donucovací prostředek, aby se nechali očkovat. Přijde mi, že to zbytečně trochu ještě vyostří nálady ve společnosti. Já opět zopakuju, měla se dělat dřív kampaň, která by to očkování prostě nějakým způsobem lépe vysvětlila. Teď samozřejmě vymýšlíme taková opatření, která si myslím, že už jsou trochu drastická, a samozřejmě vždycky se někomu nebudou líbit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Špičáku, premiér Andrej Babiš lockdown vylučuje, imunolog Václav Hořejší by naopak 2 týdny doporučoval, když vidíte současná čísla, jaké by bylo vaše rozhodnutí? Lockdown ano, a nebo je zcela vyloučený?

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Já nemyslím, že je cokoliv zcela vyloučené, jestliže v podstatě ta hospitalizace překročí tu určitou mez, stejně jako úmrtnost, tak lockdown je prostě nepochybně opatření, které víme, že bylo v minulosti a jehož efekt je relativně rychlý. Očkování nevyhnutelně jde pomalu, nemůže jít za této situace už jinak než poměrně pomalu, a i ty ostatní vynucující prostředky, jejich efekt je otazný. Lockdown se dá relativně uhlídat a prostě pochopitelně, pokud se omezí veškerý pohyb, tak prostě se výsledek asi dostaví, ale já jsem proti, já jsem proti, já jsem skutečně osobně velice proti lockdownu, a za žádnou cenu se nesmí zavřít školy, naprosto jsem proti, to je prostě cesta do pekel a naštěstí se teď objevila skutečně velmi kvalitní tedy studie publikovaná buď Nature nebo Lancet, která jasně říká, že zavírání škol prostě nemá smysl.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, paní poslankyně, prozatím děkuju, ale ještě s námi zůstaňte. Vláda v demisi totiž taky spouští novou osvětu očkování, a využívá fotografie přímo z nemocnic - bezvládná těla pacientů, modré pytle na převážení zemřelých a titulky jako „Uvěřil dezinformacím“ a nebo „Měl svou pravdu“. Kampaň vyvolala rozporuplné reakce. Podle některých je příliš brutální, podle jiných naopak nutná.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/:
Ta kampaň teď, která probíhá, někteří nás kritizují, mně je to strašně líto. A ty záběry jsou hrozné, otřesné, ale my jsme se snažili a stále se snažíme lidi přesvědčovat, že jedině to očkování je jediná možnost, jak bojovat proti covidu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A obracím se znovu na
poslankyni Zdeňku Němečkovou, které se tedy tážu, co si o té kampani myslí? A na jakou stranu by se přiklonila, jestli k těm, kteří říkají, že je příliš drastická, a že nepomůže, že spíš odradí, anebo k těm, kteří ji vidí jako nutnost?

Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Já se přiznám, že ta kampaň možná je pro někoho trochu drastická, ale podívejme se na to tak, že to je realita všedních dní ve většině našich nemocnic teď. Takže jako opravdu můžeme se bavit o tom, nakolik je to etické, nicméně ukazuje to skutečně ten problém, který tady v nemocnicích máme. Takže já si myslím, že je dobře, pokud si to lidé uvědomí, a pokud je to donutí, aby se šli očkovat, ale opravdu nejsem schopná říct, jestli tomu tak bude. Nicméně taky tvrdím, že to přišlo pozdě, že tahle kampaň měla se dělat už od začátku roku a ne teď, kdy už máme 15 000 nakažených. Takže tak jako se vším, bohužel i tady to přišlo velmi velmi pozdě, a i kdyby se teď naočkovali všichni ti, které by to zasáhlo, tak možná těsně před Vánoci, že uvidíme nějaký výsledek.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, Špičáku ještě prosím o váš názor ke kampani?

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Já jsem rád, že se oba vyjádřili k té kampani tedy vstřícně. Já skutečně si myslím, že je dobře v této situaci ukázal drsnou realitu a jako trochu mě překvapil tedy dopis pana rektora, tak jistě koukal na Mlčení jehňátek, to po něm neusne, nebo to ho nešokuje, prostě, takže já si myslím, že ta kampaň prostě odpovídá situaci. Na druhou stranu, kdybychom podobnou kampaň udělali v létě, kdy tady byla jako mizivá tedy infekciozita, tak by to bylo nepochybně sestřelené a jako já si myslím, já sám jsem 100× v médiích říkal, že se lidi mají očkovat a podobně tak činili všichni možní reprezentanti, tedy resortu. Takže já si nemyslím, že by tady bylo podvědomí nějaké v podstatě, které by tedy ty lidi neinformovalo, nebo prostě. Takže já si myslím, že tisíckrát byly v podstatě jasně definované ty přínosy, a tisíckrát se k očkování, tisíckrát se k tomu všichni možní politici vyjádřili. Takže v tu danou chvíli, ano, teď je situace kritická a rychle přišla tedy drsná kampaň, a já si myslím, že to je na místě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, paní poslankyně, oběma vám děkuji za vaše názory, pěkný večer.

Julius ŠPIČÁK, poslanec /ANO/:
Hezký večer všem divákům.

Zdenka NĚMEČKOVÁ CRKVENJAŠ, poslankyně /ODS/:
Hezký večer.

Zdenka Němečková Crkvenjaš

poslankyně PČR
členka programového týmu pro zdravotnictví