25. října 2021

Interview ČT24: Zbavit prezidenta pravomocí není naše přání

(ČT 24) Senát zvolil v případě aktivace článku 66 ústavy racionální postup, myslí si senátorka ODS a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Podle ní horní komora rozhodně nechce prezidenta zbavit pravomocí za každou cenu. Prezident Miloš Zeman je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Podle poslední zprávy se jeho stav mírně zlepšil. Vzhledem k současné situaci nechce Němcová mluvit o své kandidatuře na prezidentku. Exšéfka dolní komory byla hostem Interview ČT24.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

„My nikam nespěcháme jako Senát, vyžádali jsem si jednu zprávu. Budeme žádat ještě o další zprávu a teprve ve chvíli, kdy by bylo evidentní, že už pan prezident není schopen vykonávat svou funkci, tak budeme po všech debatách mít připravený postup, jak článek 66 aktivovat. Ale není to tak, že jako Senát ho chceme za každou cenu spustit, že to je naším vroucím přáním,“ prohlásila Miroslava Němcová.

Podle ní má horní komora i oprávněné obavy, aby udělala vše dobře. Je si vědoma rizik, která by mohla nastat, kdyby senátoři jednali neuváženě. Němcové proto vadí i kritika bývalého prezidenta Václava Klause, že Senát jde proti hlavě státu.

„Já si mohu myslet o prezidentu Zemanovi, o tom, jakým způsobem vykonával svou funkci, co chci. Ale nevede mě to k tomu, abych ve vší kritičnosti, kterou k němu mám, usilovala o to, zbavit člověka, který je schopen funkci vykonávat, kompetencí. Nikdo z nás tímto způsobem nepostupuje. Jsme velmi uvážliví,“ dodala Němcová.

Kdy rozhodne Senát?

Senát by mohl jednat o předání pravomocí prezidenta podle šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) 9. listopadu. Podle Němcové ale toto datum ještě není definitivní.

„Čekáme na to, kdy skončí ustavující schůze sněmovny, která začíná 8. listopadu. Nevíme, jak dlouho bude trvat a teprve poté nebo těsně v souběhu s ní by měl zasedat Senát,“ dodala. Podle ní je důležité, aby další zpráva vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta byla co nejčerstvější a také, aby ji ve stejnou dobu měli jak senátoři, tak poslanci.

„Myslím, že bude potřeba si ji vyžádat možná až v ten moment, až skončí ustavující schůze nebo na jejím začátku. Zítra (v úterý - pozn. red.) k tomu budeme mít další jednání,“ řekla Němcová. Může se také ale podle ní stát, že po vyjádření nemocnice Senát nakonec k uplatnění článku 66 nedospěje.

Miroslava Němcová připustila, že debata o tak důležitém kroku se může i protáhnout. Umí si ale představit, že se to dá zvládnout do konce roku. „Uvidíme těsně po ustavující schůzí, zda tedy ten krok, podat demisi vlády do rukou prezidenta, proběhne,“ sdělila.


Přepis rozhovoru:

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer, neočkování učitelé budou muset od listopadu nosit při výuce respirátor. Neočkovaní žáci v nejpostiženějších okresech se budou po podzimních prázdninách ve dvou vlnách testovat. A vláda chce pokutovat firmy za nedodržování protiepidemických opatření. Jsou to správné kroky? Jak zkrotí pandemii nová vláda a jak teď v
Senátu a ve Sněmovně reflektovat zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Hostem Interview ČT24 je senátorka ODS a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Dobrý večer.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s těmi nejnovějšími kroky vlády?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
S některými ano a výhradu bych měla například kvůli těm postihům pro ty firmy, které nebudou připouštět netestované nebo neočkované lidi do zaměstnání. To si myslím, že se musí ještě nějak právně vyladit.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A to, co bylo zpřísněno dřív, zkrácení doby platnosti testů, rozšíření povinnosti nosit respirátory na pracovišti, víc kontrolovat bezinfekčnost obecně, s tím souhlasíte?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si myslím, že celkový pohled by měl být na to, že přece jenom už se překlápíme do druhého roku nebo už jsme ve druhém roce, kdy žijeme s covidem, je nejvyšší čas si říct, že už se s ním musíme naučit žít. Že tady s námi je a bude. V tu chvíli si říct, co je to nejpodstatnější. Pro mě tím nejpodstatnějším je, abychom se nevrátili do těch tvrdých lockdownů, aby mohla fungovat ekonomika. Na prvním místě bych řekla školství, samozřejmě školství. Aby mohla fungovat kultura, ekonomika, aby tyhle ty věci prostě jsme dokázali zvládnout bez těch tvrdých lockdownů. Tedy takový, co možná nejnormálnější život, byť pořád to ještě bude v některých místech s rouškou na ústech. Pořád to bude s otázkou, jak zajistit očkování lidí, kteří nechtějí. A já to budu respektovat, nikoho nebudu nutit k tomu, aby se dal očkovat. Ale možná pořád ještě je tady nějaká rezerva v té osvětě. Tedy ty kroky, které můžeme udělat, aby ten život byl normálnější a mohli jsme spolehnout na to, že to nějak zvládneme společně.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Paní
senátorko, to je obecný balík.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takhle hovořila opozice, teď bude tato pětikoalice, ten kdo bude rozhodovat, je na to připravena?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dlouhodobě fungoval ten AntiCovid tým, který jsme připravili nebo sestavili z odborníků, kteří se pohybují v této oblasti. Byli nám oporou ve chvíli, kdy nám vláda Andreje Babiše nedávala žádná data. Sněmovna tím už byla pověstná, že žádala, ať už přes zdravotní výbor a nejenom ta část Sněmovny, která nyní bude vytvářet vládu, ale tam ten deficit informací od vlády prostě kritizovali všichni, všechny strany.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Což ale v poslední době a bylo to dokázáno, pravda není a v těch posledních týdnech /souzvuk zvuků/ přisunuta jsou úplně všem.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Možná, že poslední týdny, kdy už opravdu bylo zjevné, že je potřeba ta data vstoupit, já nevím proč tomu, proč se tomu bránili, proč to nebylo možné před rokem…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já bych spíš možná teď chtěla úplně konkrétně slyšet ty kroky. Vy jste říkala osvěta pro očkování. Zároveň nechcete, aby byly penalizované firmy a lidé taky neočkovaní. Ale to, co jste říkala, aby nebyly zavřené školy, aby to, to je prostě komplex toho, co nechceme, ale jak k tomu dojít?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ale myslím si, že k tomu vedou cesty, například ta větší popularizace očkování ve smyslu, že si myslím, že by mohly být zapojeny například zdravotní pojišťovny, které by těm lidem 65 plus, když to takhle nazveme, poslaly dopis, vysvětlily by jim, jak je to pro ně důležité, jak je to pro celou společnost zajímavé a potřebné. Aby zvážily ještě své rozhodnutí ohledně očkování. Aby zároveň třeba byly daleko větší diskuse s těmi praktiky, kteří mají databáze svých pacientů a vědí, kteří z nich se očkovali. Jaké mají případně kontraindikace, kolik jim je let a tak dále. Mohou s nimi promluvit. Tak si myslím, že tady vedou ty reálné cesty k tomu, abychom tu situaci zvládli daleko lépe než ta vláda před námi.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odmítl tedy ten post ve vládě. To ale bylo nakonec i pochopeno možná jako nadsázka. Nicméně teď je to vážnější odmítnutí. On odmítl jít na radu vlády pro zdravotní rizika. Není to chyba? Neměl by právě on teď být u toho, aby se podíval, jak vláda pracuje, jak ti úředníci a ti lidé, které on v uvozovkách přebere, v tuto chvíli přemýšlejí, jak pracují, co dělají, proč tam najde?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pan doktor Válek nabídl právě proto, že máme vytvořený tým těch specialistů, odborníků, dlouhodobě s nimi spolupracujeme. Tak nabídl, aby se tyhle dva odborné týmy setkaly, aby tam nebylo to politické pozadí toho Andreje Babiše, který když si vzpomeneme, tak on ani ta doporučení té rady pro zdravotní rizika vážně nebral. Vždycky se objevila nějaká teze, co by odborníci doporučovali a potom vystoupil Andrej Babiš a něco řekl jiného, anebo něco řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo všichni ti ostatní. Ještě i to potom měnil premiér. Takže já si myslím, že daleko racionálnější je ten návrh pana doktora Válka, který říká, nechť se naši odborníci a ti vládní odborníci sejdou a ať se domluví a budeme u toho a budeme bavit o tom, které z těch receptů jsou užitečné a ty dva týmy…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Není to zdržování, neměl by pan Válek jít mezi ty lidi, se kterými bude muset od prvního dne a hodiny nástupu do funkce ministra zdravotnictví spolupracovat? Může je vyměnit, ale začít s nimi musí. Teď mohl vidět, jak pracují, co si myslí. K čemu další skupinu, on začne s těmito lidmi, kteří jsou v té radě vlády.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ale on tu vlastní skupinu má a bude politicky odpovědný a bude ji muset řídit. Ne, to já neříkám, to se budete muset zeptat jeho. Pokud bude ministrem, jaké má plány i v těch personálních otázkách. Ale myslím, že jeho nabídka byla velmi seriózní na rozdíl od nabídky, kterou dal Andrej Babiš, která byla takovou poťouchlostí jenom. V podstatě znamenala - já už si s tím opravdu nevím rady, tak bych do toho potřeboval někoho namočit, na koho bych ten případný neúspěch mohl svádět. A to si myslím, že je opravdu neseriózní řešení. A to, s čím přichází pan doktor Válek, tedy ta kompetentní debata. Ona je složitá i v tom, že i řada těch odborníků má odlišné pohledy na to, jak tu otázku řešit. Takže si nemyslím, že je od věci, aby se sešli ti, kteří dosud pracovali pod vládou. A možná i uhýbali některým věcem, protože si říkali, nějak musíme vyhovět třeba přání a zadání ministra zdravotnictví a tak dále. A myslím, že tahle ta debata by dávalo daleko větší smysl. Není to…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Mně šlo jen o to, jestli to, co teď říkáte beze jména, bude umět tento pán, který nastoupí na ministerstvo zdravotnictví. Vy mu věříte, že bude flexibilní, bude rychle pracovat, zorientuje se rychle, bez té nabídky jít na radu vlády pro zdravotní rizika.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem měla možnost pana doktora Válka poznat. Byli jsme kolegové v
Poslanecké sněmovně. Myslím, že je velmi věcný, navíc má takovou dobrou vlastnost, která psychologicky dokáže ty lidi naladit tak, aby z těch vyhraněných pozic, když už by se dostali do nějakých bloků a šli proti sobě, tak on dokáže být ten, který je sladí dohromady a myslím, že má ohromný zájem i tah na branku. Takže já v tomto ohledu, ptáte-li se mě, zda mu věřím, tak ano.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ještě jedna věc mě zajímá, vaše kolegyně
senátorka Jitka Chalánková a taky Alena Dernerová z klubu Starostů. Jitka Chalánková, tedy zvolena za ODS, požádaly, aby Mezinárodní trestní soud v Haagu vyšetřoval naši vládu kvůli zločinům proti lidskosti. A to má být kvůli opatřením, která zvýhodňují očkované u nás, na pozadí šířící se pandemie. Na pozadí toho, co tu říkáte, že má být ještě více očkovaných. Vy tomu rozumíte, souhlasíte s tím?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem tenhle krok se o něm dozvěděla až v médiích. Dokonce tam potom byla nějaká vyjádření, že se obrátily na nesprávnou instituci, která to nemůže řešit. Není to můj pohled. Já jsem se pod to nepodepisovala, neměla jsem o tom ponětí, jestli ony si to fakt myslí. Asi by vám vysvětlily, jak a proč k tomu takhle přistoupily. V klubu jsme se o tom vůbec nebavili.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Pojďme k prezidentovi, toho dnes navštívil ombudsman Stanislav Křeček a zjistil, že není omezen ve svých právech v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi. Co z toho pro vás vyplývá, co je to za zprávu?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pro mě z toho vyplývá to, že Stanislav Křeček jako ombudsman, který se zabývá tím, zda jsou dodržována práva občanů v různých situací, tak přišel do nemocnice a zjistil a přesně v té dikci to je, že na právech pan prezident není žádným způsobem omezován. To znamená, že jako pacient má všechna práva, která mají všichni ostatní pacienti. A v tom případě, když lékaři i pan prezident se shodnou na tom, že chtějí, aby ho někdo navštívil, tak ho někdo navštíví. Tak v tomto ohledu je to pozitivní zpráva, protože já jsem si myslela celou dobu, že to tak je, že do té scénky, kterou kdy tam přivedl pan kancléř Mynář několik osob, včetně bývalého předsedy
Poslanecké sněmovny, tak tam to určitě po konzultaci s lékaři nebyli. Ti se také proti tomu vymezili. Tak si myslím, že pokud to je v rámci i těch vnitřních předpisů, interních předpisů toho, kterého zdravotnického zařízení. Je to i na základě přání pacienta a pomůže mu to jakýmkoliv způsobem, od toho jsou tam tady i ti specialisté, kteří sledují profit toho pacienta. Tak pan ombudsman shledal, že je v tomto ohledu vše v pořádku. Mě to těší.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Navštívil ho taky bývalý prezident Václav Klaus. Mezitím nemocnice řekla, že se jeho zdravotní stav mírně zlepšil. Zároveň je přece jasné, že i prezident je svým způsobem normální člověk. Má taky nárok na to být v pracovní neschopnosti. Co vlastně všechny tyto věci dohromady? Teď aktuálně k dnešnímu dni nám říkají? Nemělo by se počkat ještě na to, jak se bude vyvíjet zdravotní stav prezidenta a neukvapovat se aktivováním článku 66, který někdy v budoucnu pak může třeba nějaká jiná Sněmovna a
Senát použít kdykoliv bude hlava státu hospitalizovaná?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já myslím, že jsme se zatím nijak neukvapovali. Dokonce
Senát sehrál velmi dobrou roli v celé té debatě kolem možného spuštění aktivování článku 66. Vzpomeňme, že už na jaře přišel pan senátor Fischer s podobným návrhem, abychom tedy podle tohoto článku 66 postupovali. Senát a i jeho předseda, jeho vedení, místopředseda, organizační výbor, ústavní komise, svolali jsme několik debat s ústavními právníky. Chtěli jsme si vyjasnit co možná nejlépe ten postup podle tohoto článku. Neb jsme si vědomi těch rizik. To není tak, že bychom si nebyli vědomi rizik a že ve chvíli, kdyby byl teď uplatněn, a nebyl dokonale zdůvodněn, nebylo by zcela jasné, že bylo na místě jeho použití, tak vytváříme velmi nebezpečný precedent pro budoucnost. Proto i teď v té debatě, která už se přenesla do toho současného stavu prezidenta republiky, tak jsme se opírali, napřed jsme chtěli informace od Kanceláře prezidenta republiky... Ta věc má vývoj. Ale dokazuje to, že my nikam nespěcháme jako Senát, že jsme řekli, vyžádali jsme si jednu zprávu. Budeme žádat ještě o další zprávu a teprve ve chvíli, kdyby bylo evidentní, že už pan prezident podle Ústavy musí dělat některé kroky a není schopen je dělat. Tedy není schopen vykonávat svou funkci, tak budeme po všech těch debatách mít připraven postup, jak ten článek 66 aktivovat. Ale není to tak, že chceme jako Senát za každou cenu ho spustit. Že to je naším vroucím přáním. Myslím si, že my máme oprávněné obavy, abychom to udělali opravdu všecko velmi dobře.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale všichni si to nemyslí, nastala další fáze souboje některých ambiciózních jedinců s prezidentem, jehož demokratické zvolení nikdy nepřijali. To jsou slova
Václava Klause, vašeho celkem blízkého politického partnera ve vaší kariéře, bývalého prezidenta, bývalého šéfa ODS a bývalého premiéra taky.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Zaznamenala jsem tenhle výrok, ale pan prezident
Václav Klaus nebyl u těch jednání. Nebyl u těch debat, které se v Senátu vedly. Čili já neberu vůbec toto jeho vyjádření vážně. Nelíbí se mi, že se tímto způsobem vymezuje proti seriózní práci, která vůbec nebyla namířena proti prezidentu Zemanovi. Já osobně si mohou myslet o prezidentu Zemanovi o tom, jakým způsobem vykonával svou funkci, si mohu myslet, co chci. Ale nevede mě to k tomu, abych ve vší kritičnosti, kterou k němu mám, usilovala o to zbavit člověka, který je schopen tu funkci vykonávat, zbavit ho jeho kompetencí. Nikdo z nás tímto způsobem nepostupuje. Jsme velmi uvážliví, a proto si myslím, že Václav Klaus nějakým způsobem chtěl, chtěl tu debatu posunout jinam, protože kdyby se držel toho racionálního postupu, který Senát zvolil, tak by takovou větu nemohl vynést.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A toho 9. listopadu, kdy se sejde tedy
Senát, tak chcete rozhodnout o aktivaci toho článku a tím pádem zároveň je otázka, jaké datum by měla nést pro vás nejaktuálnější a nejnosnější informace ÚVN.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já jsem zaznamenala 9. listopad včera v Otázkách Václava Moravce, o něm, o tomto datu mluvil předseda
Senátu Miloš Vystrčil. Dnes odcházela jsem z jednání do tohoto pořadu z našeho senátorského klubu. Bavili jsme se o tom, že to není datum, které ještě je rozhodnuto, že by už toho 9. to bylo. Čekáme na to, kdy skončí ustavující schůze Sněmovny, která, jak víme, začíná 8. listopadu. Nevíme, zda bude trvat den 2-3 nebo 5. A teprve poté si myslím já nebo těsně v souběhu s ní by měl zasedat Senát tak, aby ta zpráva vojenské nemocnice, kterou budeme nutně potřebovat, protože nikdo z nás nemůže rozhodnout, zda prezident je v takovém stavu, kdy může pracovat, nebo ne. Tak, aby tato zpráva byla co nejčerstvější, aby ji měli ve stejnou dobu k dispozici jak poslanci, tak senátoři.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Když se právě podíváme na to, že i ustavující schůze může trvat zhruba tak 3 dny, a to je ještě optimistický scénář, protože nevíme, jak sebevědomě bude vystupovat hnutí ANO, jak případně bude reagovat na rozdělení sněmovních funkcích hnutí SPD. Tak i kdyby to byla středa 10. a následně pak teprve se Sněmovna mohla zabývat jinými věcmi. Tak to ještě máme potom aktivaci toho článku, a pak teprve poté možnou demisi vlády Andreje Babiše. Ten souběh věcí je jasný, jak bude. Nicméně není jasné, ze kdy má být ta zpráva, tak 8., 9., 10.?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si myslím, že bude potřeba si ji vyžádat možná až v ten moment, kdy skončí ustavující schůze, anebo na jejím začátku. To já teď neumím říct. Zítra k tomu budeme mít další jednání. Na 2. listopadu svolal předseda ústavní komise
Senátu další naše sezení, kde budeme mít opět ty ústavní právníky. Tak tady to datum přesně, kdy budeme chtít vyjádření ústavních, pardon, Ústřední vojenské nemocnice, bude takové, aby se co nejvíce blížilo tomu případnému rozhodování o postupu podle článku 66. Možná k tomu článku vůbec nedospějeme. Uvidíme, že vláda po skončení ustavující schůze bude moci předat do rukou prezidenta demisi, tak jak předpokládá Ústava a tím pádem tahle ta naše debata je teoretická.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A když ne, tak se to ale všechno může poměrně dost dlouho táhnout. Vzhledem k tomu, že i
Senát připustí debatu o tak důležitém kroku, i nová Sněmovna připustí určitě debatu o tak důležitém kroku. Ale teprve až potom může Andrej Babiš případně podat demisi do rukou nového šéfa, respektive očekávané šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A pak teprve se bude reálně skládat nová vláda. Dovedete si představit, že se to dá zvládnout do konce roku?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si myslím, že se to dá zvládnout, ale hrajeme s několika neznámými. Tou první neznámou je skutečný stav prezidenta republiky. Uvidíme těsně po ustavující schůzi, zda tedy ten krok, který předepisuje Ústava bývalé vládě nebo dosluhující vládě, podat demisi, zda to proběhne. Když to neproběhne, tak potom už nemusí ta diskuse v
Senátu, teď nemohu mluvit za Sněmovnu. Nemohu mluvit za Sněmovnu. Ale v Senátu nemusí být dlouhá, protože my jsme ji od jara už absolvovali na nejrůznějších fórech. Svolání Senátu není problém, rozhodnutí během jednoho dne není problém. Ale dál netuším, jak by se to odvíjelo, jak dlouho by to trvalo ve Sněmovně. Ale myslím si, že do konce roku, když se takhle o tom bavíme, tak dokonce i ty ústavní instituce, kterými jsou jak Senát, tak Poslanecká sněmovna, tak musí zajistit řádný chod země a navíc Ústava počítá s tou možností, kdyby ten článek 66 v Ústavě nebyl, tak by to vypadalo, uvažovat o zbavení prezidenta funkci úplně iracionálně a nebezpečně.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale jsme v situaci, kdy o tom hovoříme, že jsme v té situaci pro tento článek, ale zároveň vlastně jsme v situaci, kdy dochází ke konkrétnímu předávání moci. Vy jako velká znalkyně toho tělesa
Poslanecké sněmovny. Myslíte si, že je teď na místě, aby třeba ty subjekty, které budou u moci, rozšiřovaly vedení Poslanecké sněmovny, aby debatovaly o tom, jestli skupina poslanců, která je tam zastoupena, vlastně zastupuje zájmy půl milionu voličů, je extremistická a tu funkci mít nemá. Jen na to teď čas?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Na to si Sněmovna musí najít čas. Ona prostě bez těchhle těch debat se nepohne kupředu a já ji nemohu radit. Je to vždycky mezi těmi dvěma komorami…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Slibovali jste změnu, vidíte už ve chvíli, kdy se objevily ty úvahy, že rozšíříte vedení
Poslanecké sněmovny, tak jste napadáni a nenabíháte si náhodou, že změnu nepřinášíte? Nenabíháte si na ty kritické komentáře, že jde jenom o koryta. Jak vy to vnímáte? Jak vy to vnímáte, pamatujete si, jak to bývalo dřív.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tyhle kritické komentáře jsem vnímala vždycky bez té debaty a možná i bez ostré debaty ve Sněmovně se to neobejde. Já si vzpomínám, když jsem byla předsedkyní
Poslanecké sněmovny v roce 2010. Jsem se rozhodla, že nepřijmu tuto funkci, pakliže by ve vedení Sněmovny měli sedět zástupci komunistů. Byli, také prošli volbami, získali přes 11 % hlasů. Ale pro mě ve chvíli, kdy máme zákon o protiprávnosti a zločinnosti komunistického režimu, to bylo jednoduché. Nebyli tam, byla jiná období, kdy například ODS nebyla zastoupena ve vedení Poslanecké sněmovně, byť jsme měli vyšší zastoupení mandátu než například KDU-ČSL a ta tam zvolena byla.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale byla zase jiná doba, kdy Zelení měli 6 a nebyli ve vedení
Poslanecké sněmovny.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano, ale vždycky to bylo na těch politických dohodách. Není pravda, že existoval závazný ten procentuální poměr pro jednotlivé strany k tomu, aby byly zastoupeny ve vedení. Něco jiného je vedení výboru, něco jiného je obsazení výborů, počtu členů ve výborech a komisích. Tam tohle to paritní zastoupení se dodržovalo. Ale ve vedení Sněmovny to si může každý velmi snadno nastudovat, jak vypadala jednotlivá volební období a kdo v čele Sněmovny byl, kdo tvořil tedy vedení včetně místopředsedů a zjistí, že to bylo pokaždé trochu jinak. Čili tento nárok vznášený SPD na to, že Tomio Okamura musí být místopředsedou
Poslanecké sněmovny, nemá oporu v minulých volebních obdobích v žádném případě. Sněmovna se s tím jistě poradí, o tom já nepochybuji.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jen jestli nejsme v jinak citlivém období. Vždyť se o tom celou tu dobu tady bavíme. Ve kdy chvíli SPD začne obstruovat, ve chvíli, kdy hnutí ANO rozhodne být mnohem ambicióznější, než teď je. Zkusí postavit kandidáta i do čela Sněmovny. Všechno se může dál protáhnout. Nebude vedení
Poslanecké sněmovny, nebude se vůbec tím pádem ještě ani v dolní komoře uvažovat o aktivaci článku 66. U vlády bude stále Andrej Babiš. Jeho demise v nedohlednu a dál?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ale to jsou ty subjekty.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Proto říkám, jestli teď nejsme v úplně jiném období, kdy koalice by měla přemýšlet malinko jinak?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já myslím, že ne, vždycky se říkalo, že to je období velmi kritické, složité, výjimečné. Tohle je výjimečné z pohledu toho, že jsme nezažili situaci, kdy jsou pochybnosti o schopnosti prezidenta vykonávat funkci. Sešlo se to do tohoto bodu. Ale můj optimismus pramení z toho, že všechny subjekty nesou svou odpovědnost. Nemůže to být tak, že pětikoalice řekne, tak dobře vy se tady vydupejte, co chcete s odkazem na to, že jsme v mimořádné situaci. A nebude trvat na tom, co ona považuje za správné. Všechny subjekty ponesou odpovědnost za to, aby ta
Poslanecká sněmovna ustavující schůze proběhla, jak nejlépe to je možné. Jestli tam budou, včera avizoval už bývalý předseda Sněmovny, že tam možná vzniknou nějaké obstrukce nebo komplikace. Nevím, jak to nazval, při té ustavující schůze právě kvůli nominace Tomia Okamury. No ale i to prostě je nějaká vizitka právě SPD, jestli chce za takové situace tu ustavující schůzi takhle zkomplikovat.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Nenabíhá si ještě neexistující vláda ještě v dalších věcech? Tak zmiňovala jsem pana Válka. To jeho nepřijetí pozvání na radu vlády. Teď jsme se bavili o ustavení vedení
Poslanecké sněmovny. Další věcí je, že byla ostřelována ministryně práce a sociálních věcí poměrně dost tvrdě, jak Markétou Pekarovou, tak Olgou Richterovou. Ani jedna z nich do čela toho ministerstva teď nejde. A další věc je, že kandidát na premiéra Petr Fiala chce šetřit. Ta koalice to pořád říká, ale Vít Rakušan, šéf hnutí STAN už pomalu z té částky 100 miliard couvá v některých rozhovorech. A tím pádem nevíme, co opravdu nastane, jestli ta vláda přijde, sebevědomě ukáže, že to řešení pro tu změnu v této zemi opravdu měla, nebo se ukáže, že neměla.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Berme v potaz to, že vždycky během těch vyjednávání, a byla jsem toho svědkem, je velmi nervózní atmosféra. Teď jsme uprostřed toho vyjednávání o tom, jaký program vláda připraví a jaké kompromisy přijme. Takže já neberu teď moc vážně to, že třeba řekne
Petr Fiala, že by jeho cílem bylo 100 miliard a Vít Rakušan řekne, že se mu to nezdá. Prostě otázkou je, jak ta koaliční jednání budou vedena a potom bude představen ten finální program. Já si myslím, že jsou si velmi dobře vědomi toho, že ty volby dopadly tak, že spousta lidí očekává a vložila naději do těchto subjektů a že s čím větší naděje tím větší odpovědnost. To já ty lidi znám natolik dobře, abych ani nepochybovala na vteřinku, že tohoto si nejsou vědomi.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ani u toho MPSV, nebude to tak, koule u nohy, nejde tam nikdo, nechce se tam nikomu a najednou bereme zpátečku…


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Jestli by měl každý, kdo kritizoval Janu Maláčovou, se nutně musel stát ministrem práce a sociálních věcí, tak bych asi v té frontě na to ministerstvo stála taky. Protože mě opravdu veškeré její kroky připadaly nenormální zejména v tom posledním roce. Takže z toho nutně nemusí vyplývat, že člověk, který se tím tématem zabývá, věnuje se mu, rozumí mu, měl kritické výhrady a říkal, co by chtěl dělat jinak, že musí nutně na to místo jít.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o Markétu Pekarovou Adamovou, ta připouštěla, že se na tu pozici připravuje.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
A pak tam přichází do toho tahle ta jednání, která mají obsahovou stránku, programovou a stránku personální a ty shody se hledají někdy i za cenu, že ten, kdo se připravoval na ten konkrétní resort, nakonec se smíří s tím, že půjde třeba do jiné role.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak jak zatím je to dáno, rozdělováno, vy jste s tím spokojená, 9 ministerstev SPOLU. To znamená ta koalice SPOLU, 6 Piráti a STAN. Piráti váš osobní názor v té vládě, budou plusem nebo minusem?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Těžko se to říká. Tohle to říct na začátku, kdy ještě nevíme, kdo tam bude a na jakém ministerstvu, tak říct, jestli budou plusem nebo minusem, to bych mluvila sama proti sobě a nechci to takhle dělat. Těch spekulací kolem nás, kdo tam zasedne, na jaké křeslo konkrétně, je tolik, že si myslím, že ještě chvilka trpělivosti, než to oficiální oznámení přijde a já nevím vůbec. Nevím vůbec, kdo je uvažován na které místo kromě snad předsedkyně
Poslanecké sněmovny. To už bylo oficiálně oznámeno Markéta Pekarová Adamová, předseda vlády…


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
… paní Černochová ministerstvo obrany, ministerstvo dopravy taky...


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
To už vám nemohu potvrdit. Moje, moje vědomí končí tím, co čtu v médiích.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Budete kandidovat na prezidentku České republiky?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Nechci vůbec o tom teď mluvit, zejména ve vztahu k panu prezidentovi, který je takhle nemocný.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Moc děkuju, že jste přišla do Interview ČT24, hezký večer.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Vám taky přeji.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:

Miroslava Němcová, senátorka ODS, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, na shledanou.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Na shledanou.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Začínají Události, dobrý večer.

Miroslava Němcová

senátorka PČR