21. února 2021

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den, ještě jednou krásné nedělní skoro poledne vám přeji, na CNN Prima News vás vítám u Partie. Naše pozvání přijali pan
Martin Kupka, místopředseda Občanské demokratické strany a poslanec. Dobrý den. Díky, že jste přišel

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den. Krásné poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ve studiu
Václav Klaus mladší, předseda hnutí Trikolóra a poslanec. Dobrý den, pane poslanče.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Dobrý den. Dobrou chuť, pokud obědváte.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A na dálku zdravím
poslance za hnutí ANO, pana Patrika Nachera. Dobrý den, zdravím vás do izolace a přeji brzké uzdravení.

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Pěkné odpoledne. Děkuju moc a všechny zdravím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
První otázky souvisí s tím, co tady před malou chvíli řekl pan ministr Blatný, přijde drastické zpřísnění, pokud se ještě víc vyčerpá kapacita nemocnic a nemocnice takzvaně padnou. Je to dobrá strategie, pane místopředsedo?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já se obávám, že už nebude funkční. Já si nedovedu představit, že by Česká republika mohla dál fungovat v těch nefunkčních opatřeních, jenom jich bylo víc. Já myslím, že to období dosavadní ukázalo, že je potřeba už udělat určitý restart toho, s čím se vláda obrací na veřejnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak by to vypadalo, promiňte, ten restart, jak by vypadalo to, že to začne podle vás fungovat?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
My jsme dali na stůl jasných 7 bodů, které by se měly odehrát. Koneckonců vycházejí z přesných dat, aspoň těch, které máme k dispozici, ono jich zase tolik není, ale ty říkají jednoznačně, že se epidemie nejvíc šíří na pracovištích. Tak pokud tomu chceme zamezit, tak je klíčové konečně otevřít možnost samotestování na pracovištích, to znamená, opravdu testování. Od začátku epidemie se říká, že klíčem k tomu, jak to zvládnout, je testování a trasování. Ale víme, že v obou těch disciplínách Česká republika dramaticky zaspala. Tak pokud to chceme opravdu změnit tak, aby to neznamenalo jenom ještě horší zhoršení stavu, ale znamenalo to nějaký výhled do budoucna, tak to znamená tento krok. A nezaměňujme to s otevíráním, opravdu tohle má znamenat zkvalitnění těch opatření. Já jsem taky přesvědčen o tom, že je potřeba za jasných podmínek, za bezpečných podmínek začít otevírat školy. Začít je otevírat tak, aby se děti vrátily do škol. Nedovedu si to bez toho představit, protože ty škody, které vznikají, ty ani nedokážeme dohlédnout. Takže to jsou konkrétní věci, které by měly být. A to, že se bude testovat nejenom na pracovištích, ale že testy budou dostupnější, koneckonců to, že některé státy je dneska mají, že je možné si je pořídit. Ten stát úplně přestal spoléhat na odpovědnost lidí. Říká, že všechno se musí nařídit, všechno prostě může být jenom tímto způsobem ošetřeno, ale já jsem přesvědčen o tom...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jste slyšel, promiňte, tu středeční tiskovou konferenci pana ministra, kde říká, naopak, sázíme na to, že vy to budete dodržovat, je čas na individuální odpovědnost.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Problém ale zaznívá v okamžiku, kdy to říká představitel vlády, která se do té chvíle chovala úplně odlišně. Já jsem přesvědčený o tom, že mnoho věcí v té společnosti nejde nahradit žádným nařízením, nebo je to nefunkční, jak to vidíme, a tam je potřeba opravdu se obrátit na odpovědnost. Ale tady je také důležité, aby to vyslovili ti, kteří se u té veřejnosti těší ještě nějaké důvěře. Když se budeme dívat na důvody toho současného špatného stavu, tak i postoj vlády, ale nejenom postoj vlády, bude jednou z příčin. Pokud to opravdu chceme změnit, pokud chceme, aby se Česká republika lépe vypořádala s tou krizí, tak to znamená rozběhnout rychleji očkování, tak, jak jsem zmínil, zavést testování ve větším rozsahu a sázet víc na osobní odpovědnost lidí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Nacher. Pane poslanče, komentář ke slovům pana ministra Blatného, který je ve vládě za vaše hnutí, přijde zpřísnění, pokud se ještě více zhorší situace v nemocnicích. Je to dobrá strategie ještě vyčkávat, co se stane, nemělo by něco přijít rovnou?

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Já si myslím, že by to měla být kombinace všech různých opatření, včetně zvýšení té zodpovědnosti jednotlivých lidí. Pojďme se na to podíváte, jak to funguje v praxi. Já jsem třeba na to, že jsem pozitivní, přišel tím, že jsem preventivně šel na antigenní test v
Poslanecké sněmovně. Takže bych se tam kolegů zeptal, kolik z nich šlo na tyhle ty preventivní testy. A tím vlastně my zjistíme celou řadu lidí, kteří nemají ty příznaky a přitom jsou pozitivní a mohou to potom roznášet dál. Je to také, já to tak vnímám, často mluví o tom ve Sněmovně, o té permanentní negaci, permanentní negaci. Dám příklad konkrétně, tady když se řekne, aby významné politické osobnosti šly příkladem a nechaly se očkovat a jsou do toho dotlačeni v případě, že oni ne tak nadšeně s tím souhlasí, tak uplyne měsíc a najednou se začne mluvit o papalášství, proč někteří politici se nechali přednostně očkovat, jakkoliv měsíc předtím tam byl na ně tlak, aby šli příkladem. A takových věcí je celá řada a ti lidé pak jsou z toho, pak jsou z toho samozřejmě zmateni. Když se teď podíváte, co se děje v Poslanecké sněmovně v poslední době, já jsem rád za ten pandemický zákon, že konečně po dlouhé době došlo k dohodě mezi koalicí a opozicí, ale když se podíváte na ten týden před tím, tak vlastně ta opozice v roli opozice ve Sněmovně, hejtmanů a senátorů, tak reagovala třikrát jinak. Já to teď opravdu nechci házet všechno na opozici. Já jenom říkám, když je někde permanentní negace čehokoliv, čehokoliv, příklady s Izraelem, buď to dostaneme s Izraele, ale zároveň musíme dodržovat nařízení Evropské unie a musí čekat na povolení EMA.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane
poslanče, jenom ta moje otázka, ta moje otázka zněla, je dobrá ta vyčkávací strategie za situace, kdy máme ve vážném stavu v nemocnicích nejvíc lidí od začátku epidemie, kdy máme přes 19 000 mrtvých. Je to dobrá strategie nebo ne?

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Já nejsem epidemiolog, ani ministr zdravotnictví. Já nevím, já jenom v momentě, kdy pan ministr zdravotnictví řekne cokoliv, tak to bude podrobeno kritice. Já souhlasím s tím, že jsou některé věci, které my nemůžeme nahradit penězi, kompenzacemi, a to je právě, třeba jsou ty školy. To znamená, otevření škol na mě pro první stupeň minimálně. Na druhou stranu mně samozřejmě chodí maily, že otevření škol je velmi nebezpečné a může to zdynamizovat ten rozvoj a roznášení toho viru, to znamená, že se ta situace ještě zhorší. Takže teď je mi řekněte vlastně, co je ten správnej model, to znamená uvolnit ty školy, protože po tom lidé hodně volají, rodiče, žáci, já říkám, tam to nevykompenzujete penězi, tam je to prostě půlroční okno u té distanční výuky, na straně jedné. Na straně druhé v případě, že to nebude doprovázeno určitými opatřeními jako třeba vyzkoušeli dobře pilot na Praze 9 na základní škole, tak v té chvíli zase hrozí, že se to bude mnohem víc roznášet a ty nemocnice budou nad svojí kapacitu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane
poslanče, ke školám se určitě dostaneme, nechám vás zareagovat, pane Kupko. Pan poslanec Klaus, je to dobrá strategie ta vyčkávací?

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Já zase zdravím diváky po čtvrt hodině, co jsem se dostal ke slovu, tak nevím teďa, jestli mám 5 minut hovořit o ničem jako kolegové, abych vyplnil ten čas, anebo vám odpovědět na otázku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pořad začal před 7 minutami.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já jsem předložil konkrétní...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Necháte mě domluvit chviličku aspoň, když mám to slovo. Děkuju. Trikolóra zveřejnila jasný plán a strategie to dobrá není. Je jasné, že ta dosavadní strategie neuspěla, máme teď nejvíce nakažených, největší problémy a děti rok nebyly ve škole, krachuje celé hospodářství, zkrachoval státní rozpočet, čili ta strategie úspěšná nebyla. Řešením podle mě je, že ten nouzový stav, a my to říkáme dlouhodobě, že děti patří do školy, a tak dále, že je být aktivní, kolik jsme zmobilizovali zdravotních sester za ten rok, co máme covid? Já znám třeba jednu zdravotní sestřičku, která normálně pracuje jinde, ale o sobotách, o nedělích chodí jako dobrovolně pomáhat na covidové pracoviště, je to sestra ARO. Ale proč to neděláme masově, vždyť přece, vždyť necháváme krachovat funkci lidí, obětovali jsme mladou generaci, kolik lékařů jsme dokázali nějakým způsobem zmobilizovat? Já mám řadu lékařů známých, 2 z nich slouží teda i na covidové jednotce, ale řada z nich ne. Čili my se nesnažíme zvyšovat tu robustnost toho našeho systému, ten náš nouzový stav není aktivní. To je to, co bych kritizoval. A ještě, když mám to slovo, tak já se musím opravdu smát, když tady zaznívají takové ty slova o odpovědnosti. Já jsem si tady vytáhl pana Krause, to je
senátor ODS, který řekl, že hlavní problémem je ztráta důvěry občanů ve vládu, opatření jsou zmatečná, nedávají logiku. Místo vysvětlení zdůvodnění se vymýšlí nové restrikce. A 2 dny potom ODS, pan Babiš, Petr Fiala předloží pandemický zákon, kde jsou 3milionové pokuty pro živnostníky, milionové pokuty pro občany, 30tisícové pokuty pro babičku, která si zapomene někde umýt v Albertu ruce nějakou dezinfekcí...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned vás nechám reagovat, jenom, vy jste mi, pane...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Pandemický zákon je nesmysl, je to jiný název pro nouzový stav, protože vy jste ho ve čtvrtek zrušili, pak jste ho znova chtěli jaksi udělat a teď jste nevěděli, tak jste to udělali pod názvem pandemický zákon spolu s Piráty a spolu se STAN.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Pojďme to rozkrýt, aby se tady nešířily zbytečné spekulace a lži a pololži. Tohle je realita. Česká republika potřebovala zákon, který by opravdu byl schopen řešit odškodnění, který by byl schopen řešit konečně opuštění nouzového stavu, protože nouzový stav fakt má působit pro specifické situace na krátké období, a ne na rok, jak to bylo v České republice. To, že se podařilo prosadit alespoň pandemický zákon, který například dává povinnost ministerstvu zdravotnictví, když bude zavádět opatření, tak aby přesně popsalo, k čemu to opatření směřuje, jaká je reálná míra rizika té konkrétní aktivity, která to opatření omezuje, aby také zdůvodnila přiměřenost toho opatření. Po tom voláme od první chvíle, takže to je naprosto jasná konkrétní věc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jedna věc, promiňte, hned to bude, pane místopředsedo, proč jste se na tom pandemickém zákonu dohodli až teď po půl roce, museli jsme zažít ve Sněmovně minulý týden, to, co jsme tam viděli, museli jsme slyšet to, co jsme slyšeli?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je přece otázka, která má mířit k premiérovi české vlády. My jsme s tím, že je potřeba tohle udělat, přišli už v polovině roku, dokonce já vám řeknu, že...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže je to vina premiéra, že jste se nedokázali dřív dohodnout?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale my jsme po tom volali, to, že on zavřel dveře a ani teď to neříká nic jiného. Tady od Patrika Nachera zaznělo, že je to politika totální negace, nejvíc ji předvádí Andrej Babiš. Poslední vzkaz
hejtmanům, že s nimi nebude handlovat o opatřeních, to je plivnutí do tváře všem těm hejtmanům. Vrátím se ale zpátky k tomu, o co opravdu běží. Tady zazněla debata o pokutách. Tak nepochybně pan kolega ví, že ty pokuty jsou takto definovány v zákoně o ochraně veřejného zdraví a do toho pandemického zákona byly přineseny pravděpodobně systémem CTRL C a CTRL V, ale důležité je, že samozřejmě každá, každá pokuta musí mít příslušný efekt, a to, co se někde objevilo, že v blokovém řízení je možné uložit drastickou sankci, to nepochybně není, tam je to jasně omezeno a důležité je, aby opravdu ty sankce přiměřené byly, a tak se k sankcím přistupuje obecně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Klaus, nechám ho zareagovat pokutám.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Není to ale věc, která by tady vznikla.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Jsem dostal slovo, jestli dovolíte. Já myslím, že ta vaše strategie je ryze kritická, vy chcete akorát zlobit pana premiéra Babiše, proto jste hlasovali proti nouzovému stavu. Pak se vaši
hejtmani lekli, že by to museli sami řešit v sobotu, tak to chtěli, ať to zase řeší Babiš, tak se z toho couvli. A pak jste zoufale hledali, jak z toho, tak jste se začali podílet na pandemickém zákonu, což je jenom jiný název pro nouzový stav, to si nemusíme nalhávat, tam se zavírá ekonomika, jsou tam pokuty, je tam rejstřík trestů, všechno to, co jste předtím verbálně napadali, jste nyní podpořili. Je to fakt, vznikla velká lockdownová koalice a samozřejmě si na tom musíte nést odpovědnost, ale nezkuste se z toho vylhat, že jste jakoby neudělali, že tam ty pokuty nejsou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom reakce, jste lockdownová koalice nebo ne. A nechám reagovat ještě pana Nachera, protože ten je tady s námi.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je úplně mimo běžný útok, protože je jasné, že
ODS nepodporovala nouzový stav a jeho prodlužování a volali jsme právě po tom, aby tady na stole byla adekvátní legislativa. Tu adekvátní legislativu mají ve všech ostatních státech. Tak chcete říct, že tam to snad jako dělají špatně? To, že tady samozřejmě sankce jsou, jsou stejné, jako by byly mimo nouzový stav a platil jenom ten zákon o veřejném zdraví.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Mně to nevadí, že jste to udělali, jenom to občanům neříkejte jako oba dva stavy, prostě jste to udělali, podpořili jste restrikce, podpořili jste lockdown, podpořili jste nový nouzový stav pod jiným názvem, to je legitimní, řada lidí neví, co přesně dělat a nemůžete se z toho vylhat, to je jenom to jediné.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To, co říkáte, je nesmysl. Co nám vadilo na nouzovém stavu je, že to byla zneužívaná forma, která má platit pro opravdu výjimečné situace. Vadilo nám, že v tom stavu nikdo přesně nezdůvodňoval ta opatření, nehledal to, jak to udělat opravdu logicky, jak to udělat správně...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Tímhle zákonem toho dosáhnete, který jste tam upletli, i když přes noc, jako CTRL C - CTRL V.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Vy jste neřekl jediné lepší řešení, vy tady úplně zbytečně útočíte, protože Trikolóra v tom samozřejmě není a jste vedle, jak ta jedle, protože pokud chcete...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
My nepodporujeme plošná opatření, my si myslíme, že nefungují, my chceme, abychom měli vlastní vakcínu...


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Tak výborně a právě proto...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Necháte mě domluvit, prosím.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Tak vy jste mně skočil do řeči, pane kolego.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju vám. Pane Nachere, pane
poslanče, zazněla tady slova od pana Kupky, že největší negaci předvádí hnutí ANO, respektive pan premiér, který teď podle pana Kupky plivl do tváře hejtmanům, když říká, že vlastně nebude s nimi, budu ho citovat, handlovat se životy lidí a nějakými jejich podmínkami.

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Já mám pocit, že diváci teďka v přímém přenose viděli vlastně ten stav, je to místo tisíce slov, kde vlastně 2 kolegové
poslanci, kterých si jinak vážím, původně z jedné strany, tak se vlastně v přímém přenose hádají a nejsou schopni se domluvit na tom stavu. Myslím si, že to krásně, já bych řekl signifikantně, popisuje tu situaci. Jak to bylo? Bylo to tak, že tím, že skončil nouzový stav, tak by bylo na jednotlivých krajích a jednotlivých hejtmanech, aby vyhlásili stav nebezpečí a oni se dohodli, že požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu, což byla nějaká změnová situace, teď je otázka, jak jsem si všiml, tak senátoři ODS mimo jiné tedy na to dají ústavní stížnost, vláda tomu vyhověla. Takže já moc teďka jsem nerozuměl zase jakoby té výtce pana kolegy, takhle se to stalo, to vlastně přimělo to, že došlo k dohodě v Poslanecké sněmovně o tom pandemickém zákonu, který, který není úplně stejný, tady bych zase s kolegou Klausem nesouhlasil, jsou tam určité nové prvky, po kterých zřejmě opozice volala, je na nich, jestli jsou schopni odůvodnit, že to je natolik odlišné, i předtím byli razantně proti, to jsem řekl, ta absolutní negace a teď pro to zvedli ruku. A já jsem za to rád, už jsem se toho hlasování nemohl účastnit, protože jsem se musel odebrat do izolace. Ale já mám pocit, že na tomhle tom ve studiu je vlastně vidět, že z koho vzít, já bych klidně vyzval k jedné věci, abych bez ohledu na to, jak se chovají politici nahoře, aby oni ta opatření, používání selského rozumu a všeho, aby dodržovali, protože já ve svém okolí, upřímně, já jsem si udělal takovou mini anketu, neznám nikoho, kdo by kvůli tomu, že se něco děje na té politické scéně nahoře, od papalášství, až po ty hádky, tak že by on kvůli tomu nedodržoval ta opatření, jsou to lidé, kteří nedodržují beztak, jenom se tím nepochlubí. A v momentě, kdy oni pak vidí ten brajgl na té politické scéně, tak tím vlastně dodatečně získají ten argument, vidíte já to nedodržuju, protože ani ti politici to nedodržujou. My jim můžeme zlepšit tu atmosféru tím, že… vlastním chováním i tím, jakým způsobem třeba povedeme ty debaty a že to bude směřovat k nějakému závěru, já už jsem před tři čtvrtě rokem vystoupil v Poslanecké sněmově s tím, že ti lidé chtějí vidět světlo na konci tunelu. A co je tím oním světlem, protože jinak, když se, když to vlastně jede, permanentně se to prodlužuje, tak samozřejmě ta motivace těch lidí se potom začne limitně jakoby blížit nule, za mě ta cesta kromě očkování je lék, který prostě bude touto nadějí, který budou tou nadějí a bude tím světlem na konci tunelu, že ten člověk uvidí za měsíc, za 2, že to někdy skončí, a proto je ochoten v té chvíli v tom daném čase se podrobit tomu opatření, které třeba nemusí dávat i logiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chtěli jste reagovat. Pan místopředseda Kupka, pak pan předseda Klaus.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Aby v tom bylo opravdu jasno. Pracovali jsme s fakty, jak je to s tím pandemickým zákonem. Umožňuje přednostní soudní přezkum těch opatření, pozitivní posun oproti nouzovému stavu, i proti té stávající legislativě zákona o ochraně veřejného zdraví. Ukládá opravdu podrobné zdůvodnění těch opatření, obsahuje
parlamentní pojistku, bude znamenat oproti nouzovému stavu kontrolu veřejných zakázek. Teď se to ukázalo, jak je to nezbytně třeba. Kdybychom byli v nouzovém stavu, tak pak je to vlastně zároveň bianco šek pro vládu, všechna výběrová řízení vlastně obejít nějakým jednodušším způsobem z hlediska nouzového zákona. Je tam ukotveno odškodnění a opravdu to znamená, že bude Česká republika díky pandemickému zákonu fungovat v mnohem příhodnějším režimu, než je ten současný nouzový stav a lepší, než by umožnil ten zákon o ochraně veřejného zdraví. O pokutách jsme mluvili, oproti tomu současnému stavu nedochází k žádné změně, tečka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Klaus.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
My se nesoustředíme na kritiku jenom neustále někoho a žaloby na věci, my máme konkrétní plán. Myslím, že musíme si říci, že čtvrtina zemřelých byli zatím občané z pečovatelských domů a domů seniorů, čili tam je určitě věc, kde jako společnost jsme velice zaspali, tam skutečně jsme nedokázali ochránit tyto starší lidi. Druhá věc je ta vakcína. My jsme zcela rezignovali na samostatný nákup vakcíny a víceméně čekáme, jestli k nám něco dopotuje nebo nedoputuje na rozdíl od jiných států.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak zní dohoda s Evropskou unií.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Maďarsko to nedělá, Izrael to nedělá, Británie to nedělá a mají proočkovanost třeba 60 % a některé už ty starší skupiny...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kritizujete celou tu politiku vlády, že jsme se zavázali jít...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Teď mi volal kolega, je v Srbsku, kde mají asi 5 typů vakcín, lidé si sami volí, jakou si chtějí, jaká jim vyhovuje...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to jsou země mimo Evropskou unii.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Tak já vím, ale to přece, vždyť tady jde o životy lidí, tak to snad přece nemyslíme vážně, že my se nesnažíme, jestli vakcína je řešení ty lidi naočkovat, to přece musí být priorita. A to je to, co kritizujeme, že nouzový stav musí být aktivní. Já mám třeba v kanceláři asi 6 mladých hochů, protože nejsme tak bohatá strana, jak
ODS, tak to jsou spíš mladíci, kdyby vláda přišla a řekla, my si 4 bereme do trasovacího centra, protože je těžká situace, aby nějakým způsobem jsme to, tak zasalutují samozřejmě a řeknou jasně, je těžká situace, lidé to musí činit, spousta úředníků může pomáhat v těch pečovatelských domech. Ale zkrátka tady je ta pozice vlády, a nyní teda už i Pirátů a ODS, čekejte doma a sledujme pár stovek statečných lékařů a sester, kteří jsou na hraně, zda to zvládnou. Já si myslím, že to není správné řešení přístupu ke krizi, protože v každé krizi se ta společnost musí chovat aktivně a životaschopně. Já se bojím, že z těch 500 miliard, a každý den ztrácíme 2 miliardy, nevím, kolik dostaly ty sestřičky, aby se na těch místech udržely, kolik přišlo do toho systému, kde to skutečně hoří. A zbytek jsme vlastně vyházeli oknem na různé čekání, a to čekání už trvá rok, čili...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom krátká reakce, pane Kupko.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já jenom zareaguju na další neopodstatněný faul, zatímco vy o tom mluvíte, tak naši lidé skutečně pomáhali celé řadě těch center, pomáhali podnikatelům na call centrech se zajišťováním pomoci, tak to jsou konkrétní věci. A samozřejmě se shodujeme v tom, že očkování musí v České republice probíhat lépe. My jsme také zprostředkovali kontakty na AstraZenecu, aby těch schválených vakcín v České republice opravdu bylo maximální možné množství. Musí to být bezpečné vakcíny. Mě překvapilo, že například ruská strana o tu registraci v Evropské unii nepožádala zatím. Mrzí mě to, protože samozřejmě, že Česká republika potřebuje bezpečné vakcíny, aby nedošlo k tomu, že v této situaci ztratí veřejnost důvěru v očkování, to by byla ještě jako horší situace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostaneme se k tomu. Pojďme na chvíli mimo studio, je s námi v živém spojení pan doktor Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu v Praze. Dobrý den, pane doktore.

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, v jaké části epidemie se nacházíme a jak v tom kontextu vnímáte vyjádření před malou chvílí pana ministra Blatného, že přísnější restrikce drastické by zavedla, až v případě, že úplně padnou nemocnice.

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
V situaci jsme velmi špatné, to asi vnímáme všichni. Ano, tím nejhorším, co v tuhle chvíli máme, jsou plné nemocnice, nám bohužel stoupá reprodukční číslo v podstatě ze dne na den, takže my nejsme ve fázi žádné stagnace, kdy bychom třeba mohli mluvit o rozvolňování, my jsme ve fázi růstu té pandemie a vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce nakažlivou mutaci a velmi pravděpodobně mutaci smrtnější, tak myslím, že za prvé žádné rozvolňování není rozhodně cestou, byť jen malé obchody. Za druhé, ano, bude zřejmě nutné přikročit ještě ke zpřísnění těch opatření. A já myslím, že jediná otázka, jestli se to stihne ještě udělat na nějaké lokální úrovni krajské, anebo jestli se to bude týkat celého státu. A jediný...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, váš odhad je jaký, bude stačit ta lokání restrikce, ten lokální lockdown, jako vidíme v případě Chebu nebo Trutnovska, nebo celostátní lockdown?

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
Já se obávám, že už asi ta lokální stačit nebude, protože to zastoupení té britské mutace se v podstatě šíří ze západu na východ a už, jestli třeba lokální, tak oddělit, já nevím půlku krajů a půlku krajů ne, ale spíš si myslím, že dospějeme k tomu lokálnímu uzávěru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Když jste slyšel v pátek, jaká opatření vláda přijala, že neotevřou teda obchody. Stále je ve hře otevření škol, budeme se o tom bavit. A povinné respirátory nebo 2 roušky přes sebe v místech, kde se pohybuje více lidí. Ministerstvo ta místa upřesní. Je to dobrá cesta, bude to stačit?

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
Rozhodně to přispěje k úspěchu, ale já si myslím, že to stlačení toho viru na minimum v podobě velké uzávěry na nějakou dobou 14 dnů, 3 týdny by možná stačily, bude něco, čemu se nevyhneme, k tomu samozřejmě všichni respirátory, ano, k tomu samozřejmě testování, na které jsme dlouho zapomněli, to už, to jsou ty přídavné věci, ale myslím, že v tuhle chvíli, kdy opravdu se nemocnice, nebo jsou nemocnice téměř zaplněny, už nám nic jiného nezbyde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A otevření škol od 1. 3. pro více dětí a více studentů, mluví se o posledních ročnících. Pan premiér včera řekl, že to nevidí příliš reálně. Vy byste něco takového povolil, doporučoval?

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
To uvidíme, jak to bude za týden, uvidíme to, jak to bude za 14 dní, ale já nejsem optimistou taky, co se týče 1. března, asi ne, asi se to opravdu nestihne, protože školy, byť jen v malé míře, jsou epidemiologickým rizikem větším než obchody.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ani za předpokladu toho celoplošného testování. Je tady nějaká vysoutěžená zakázka na dodávku testů, jsou kolem ní velké diskuze, nicméně, pokud by testy byly, ano nebo ne?

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
Takhle, otevření škol rozhodně za podmínek testování, nejméně učitelů, těm žákům, ano, to se vedou neustále diskuze, jestli antigen nebo PCR a jak často, ale bez toho to nepůjde. Ano, 1. 3. se zdá být příliš optimistický termín, nicméně bylo by to první, co bych otevřel a bylo by to to první k čemu bychom se měli upnout, abychom vytvořili přesné podmínky toho testování, což už v podstatě je nastaveno, ale teď jde o to, jestli to bude 1. 3. nebo, řekněme o 14 dní později.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říká epidemiolog IKEM, pan doktor Petr Smejkal. Mockrát vám děkuju, že jste byl s námi v Partii. Na shledanou, pane doktore.

Petr SMEJKAL, epidemiolog, IKEM:
Na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám vás reagovat, pánové. Pan doktor Smejkal si myslí, že je nevyhnutelný nějaký přísný lockdown na 3 až 4 týdny, pan
poslanec Klaus.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Pan doktor mluví o školách. Já si myslím, že školy, první stupeň se nikdy neměly zavírat, máme země, jako například Švédsko, které neměly zavřené základní školy ani den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se. Já se na školy budu ptát.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Co se týče toho celoplošného lockdownu, vždyť ta celá země už je zavřená půl roku, máme zákaz vycházení...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Fabriky jedou naplno.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Co si ještě jako. Jasně, ale potom, potom tedy to znamená, proč jsme dneska v televizi, tady taky jsou 4 lidí, teď mě tady zdravil pan Bartoš, který odcházel. Čili tady se také přece lidé setkávají, a tak dále. Čili chcete zavřít i televize, chcete zavřít naprosto celou zemi po roce, kdy jakoby se na to nějak jakoby připravujeme a je to polozavřené nebo z 90 % zavřené? Podle mě to není řešení, nemáme jasná data, jakým způsobem by otevření malých obchodů zhoršilo to, když lidé stejně chodí do Kauflandu a těch velkých obchodů, já tomu nerozumím, ani jsem žádná taková data neviděl. Čili já si myslím, že ta opatření mají být racionální, máme využívat skutečně statistická data reálná, ta situace vážná je, to si nebudeme zastírat, ale řešením je samozřejmě snaha o co nejrobustnější posílení toho zdravotnického systému, racionální chování. A nesmíme, jako žádná lidská společnost to nedělá, obětovat své děti. Skutečně to, že děti nechodí do školy, to jsou nevyčíslitelné hodnoty, které ztrácíme, to není jenom ty stovky miliard, které už poztrácelo státní rozpočet, který už víceméně neexistuje. Já zase, vy říkáte nějaký faul, já o vás vůbec nemluvil, když jsme teda u toho rozpočtu, tak tam jsem taky nic nepochopil to stanovisko, protože máme 500 miliard schodek rozpočtu, to je vlastně něco, ten rozpočet už přestal existovat. Váš
stínový ministr financí, místo toho aby hlasoval, společně stáli proti, tak jde na fotbal na Slavii, tak to jsem nevěřil vlastním očím jako. To je stejný jak asi u toho nouzového stavu, vy na jednu stranu něco, něco říkáte těm divákům, voličům, ale na druhou stanu ukazujete, že je vám to vlastně úplně jedno, a to je věc, s kterou já se třeba nemohou smířit, nezlobte se na mě, zase na to můžete reagovat, ale...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
O utkání Slavie se budeme bavit, pan Skopeček byl údajně vypárovaný. Rovnou na vás, pane Kupko, to, co říkal pan Smejkal, nevyhneme se tomu lockdownu, není to jen prostě něco, co máme před sebou a politici a exekutiva, to nechtějí udělat, protože je to velmi nepopulární.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Nejde o to, že je to nepopulární. Jde přece o to, že pokud nemáme jasno v tom, kam opravdu to směřuje a co to přinese, tak je pak těžké o tom se bavit a hlasovat pro to, nebo se pro to vyslovit, když se podíváte opravdu na to, jak fungují všechny ty zavřené aktivity, je v tom opravdu celá řada nelogičností. A ukazuje se, že to takhle opravdu být nemá, protože tu veřejnost to sráží do kolen nejenom ekonomicky, ale samozřejmě také psychicky v tom, jak to unést. Tak pokud opravdu máme dělat racionální kroky, tak to znamená přesně říct, jaká jsou v těch konkrétních oblastech epidemická rizika. Voláme po tom od začátku a pojďme to říct. V tomhle případě je jasné a nikdo to nemůže vyvrátit, že školy jsou opravdu prostředím, ve kterém dochází k šíření epidemie, proto říkáme - ano, za mě je nezbytně nutné školy co nejdříve otevřít, ale k tomu je teda také potřeba zároveň vytvořit podmínky. Jestliže se teď ukazuje, že testy nebudou včas, protože se o tom hádají premiér s ministrem vnitra, no tak to bohužel znamená zásadní problém pro Českou republiku, protože zavřené školy mají opravdu velmi významný dopad. Já se shoduju v tom, že bychom měli školy opravdu otevřít za bezpečných podmínek co nejdříve. A jde o testování, jde také o přednostní očkování učitelů. A vzhledem k tomu, že to je omezená skupina lidí, tak je prostor na to, aby se opravdu tohle zlepšilo, to je konkrétní návrh, jak to udělat. A samozřejmě zajistit, a to také nemůže být problém, mnoho škol už to dneska realizuje, kvalitní prostředky pro ochranu těch učitelů, protože to je samozřejmě jedna z důležitých věcí. A já jsem přesvědčený o tom, že každé to opatření, proto také ten pandemický zákon, má mít prostě jasně vysvětlené důvody, jak to udělat. Narážíme tady na otevřené obchody. Já také nevím, jestli se mají otevřít v pondělí, neotevřou se, přestože to vláda trochu slibovala...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Sliboval to hlavně pan ministr Havlíček.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale přece v takovém případě má být na stole jasně napsáno, co znamená ta současná situace, kdy jsou zavřené a vedle toho jsou ale super velká centra otevřená. Tak pojďme si říct, tady jsou přece základní pravidla, například počtu lidí na prodejní plochu, ochrana jak těch zákazníků, tak ochrana těch prodavačů a pak to prostě může fungovat. A tohle je na epidemiolozích a na vládě, aby tohle zhodnotili a řekli, jak to udělat. Já se rozhodně nestavím za lockdown právě proto, že v něm vlastně nefunkční podobě už poměrně dlouhou dobu jsme. A jsem pro to, aby se opatření prostě změnila a zkvalitnila z hlediska právě těch důležitých kritérií, jak jsme koneckonců o tom tady už několikrát mluvili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě reakce, pan
poslanec Nacher, ještě jednou poprosím o živé spojení. Pane poslanče, reagujte, prosím, na pana doktora Smejkala, který si prostě myslí, že lockdown je nevyhnutelný, ne pouze na té lokální úrovni, že už to nebude fungovat, když vidí, jak ta epidemie pokračuje a postupuje ze západu na východ, jak se šíří ty nebezpečné mutace?

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Ono to má několik rovin. Ta první rovina je to, co já jsem před tím nazval permanentní negací, teď bych to nazval permanentním zpochybňováním. Já si také myslím, že by se třeba školy měly otevřít, minimálně ten první stupeň, na druhé straně prostě vnímám, nejsem odborník, nejsem epidemiolog, když se skupina epidemiologů a odborníků shodne na tom, že by měl být nějaký ještě jiný lockdown než ten, který je teď, tak můžu s tím nesouhlasit, můžu to i nějak třeba kultivovaně vyjevit, ten nesouhlas, ale pak už bych to měl jako respektovat. Co mně vadí, je to permanentní zpochybňování prostě, jako když ti odborníci řeknou, je potřeba to zavřít a vláda to zavře, tak pak v médiích má prostor ti, kteří řekli, no, ale tím jste úplně pohřbili třeba ekonomiku. Když naopak vláda teda se rozhodne to trošičku otevřít, tak naopak v médiích zase dostanou velký prostor ti epidemiologové, kteří řeknou - to byla chyba. A my se prostě, v tomhle tom se permanentně my prostě pohybujeme. A mně je to hrozně líto, že prostě celá řada politiků, nemyslím nikoho osobně, prostě to nejsou schopni překročit ten stín a i přesto, že to není po její vůli, tak to prostě polknou a už tu podporu nějakým způsobem dále jako nekomentovat. Takže já rozumím panu Smejkalovi, tomu jeho úhlu pohledu. Já říkám, můj názor je dlouhodobě takový, že u toho prvního stupně při tom testování, jak říkám, vyzkoušeli to na Praze 9 a velmi úspěšně, pokud mám správné informace, 250 dětí, kde ty testy si dělaly samo testy doma a ze slin, tak byly 2 pozitivní nálezy, to znamená, že pohybujeme se, řekněme, v těhle číslech, ale samozřejmě je to potom o tom, kdo nese generelní odpovědnost. To nejsem ani já, ani kolegové ve studiu, a tu ponese ministra zdravotnictví nebo premiér, takže pak se stane, že po 2 měsících, kdy se situace zhorší a všechno by se otevřelo, tak v té chvíli může nastat, tenkrát jste nás neměli poslouchat. Pamatujeme si, jak to tenkrát bylo před rokem v létě, jestli se mají nosit roušky, nebo ne, jaké byly kde oslavy, a tak dále, já se k tomu nechci vracet, ale tenkrát právě se říkalo - nemějte roušky, jsou to náhubky, náhubky vůči kritice jakoby vlády, všichni si asi na to pamatujeme. To znamená, já bych fakt chtěl všechny poprosit, aby skutečně jsme jakoby přestali s tím permanentním zpochybňováním a prostě si řekli, buď teda dáme na ty epidemiologii a na ty odborníky, anebo v tom prostě bude i nějaké politické rozhodnutí se vším rizikem, které to s sebou nese, já říkám, já za sebe bych byl pro otevření škol...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Za chvíli se budeme bavit podrobně o otevírání škol, bude s námi v debatě i pan Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol. Ve studiu jsou se mnou místopředseda
ODS Martin Kupka. Předseda Trikolóry Václav Klaus. Za malou chvíli jsme zpátky.
Dobrý den, ještě krásnou neděli vám přeji, na CNN Prima News vás zdravím u Partie. Ve studiu se mnou pan
Martin Kupka, místopředseda ODS, Václav Klaus, předseda hnutí trikolóra. Po Skypu je s námi poslanec za hnutí ANO pan Patrik Nacher. Zdravím i pana Michala Černého, prezidenta Asociace ředitelů základních škol a ředitele Základní školy v Praze-Klánovicích. Dobrý den.

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane řediteli, já rovnou začnu u vás. Věříte, že se 1. 3. vrátí deváťáci do škol poté, co jsme včera slyšeli od pana premiéra, a poté, co vidíme, co se děje kolem zakázky na ty plošné testy do škol?

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Já bych to chtěl uvést na pravou míru. Deváťáci se nikdy neměli vrátit 1. března. Podle všech informací z ministerstva, které dostáváme, se měli vrátit až 15. Takže tato informace vznikla někde v mediálním prostoru. Nikdy ministerstvo školství neříkalo, že 1. března se vrátí deváťáci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A věříte i tomu 15. 3. A děkuju za upřesnění.

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
V téhle chvíli už si tím nejsem jist, ale pořád to považuju za možné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co to bude znamenat, pokud se nevrátí, pokud zůstanou sedět doma na distanční výuce a do škol budou stále chodit jenom první a druhé ročníky?

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
No, tak bude to znamenat, že budou sedět doma na distanční výuce a budou se prostě připravovat na přijímací zkoušky samostatně, což pro některé z nich nebude velký problém, pro některé z nich to prostě velký problém bude. Nedá se nic dělat. Já třeba osobně za sebe bych v té škole stejně radši viděl první stupeň, než deváťáky, teď mluvím za sebe jako za Michala Černého.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A kolik dětí podle vás vypadlo z toho vzdělávacího systému, kolik dětí se neúčastní distanční výuky, nebo velmi málo, nebo velmi špatně, když říkáte, že pro některé děti je to velký problém?

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Ale řekl bych, že u těch deváťáků je to trošku jiné, ti si už opravdu dají trošku víc záležet, protože jim přece jenom o něco jde, ale obecně bych to odhadoval opravdu i z určitých zkušeností, které mám z různých škol, na nějakých 5 až 10 % dětí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Věříte, pane Černý, politikům, vládě, že návrh dětí do škol je priorita?

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Já jakoby věřím, že to někde mají zasuté a rádi to taky říkají. Ale upřímně to tak úplně v praxi nevypadá, i když já i v neoficiálních jednáních to pořád slyším. Takže já věřím tomu, že vlastně pro to každý něco dělá, ale vždycky nakonec se najdou nějaké okolnosti, které to přebijí. Teď ale musím říct, že skutečně, když se podíváte na ta čísla, tak oni se teď opravdu strašně zhoršují, takže já tady nechci plakat, že školství není priorita, když teď ta čísla jdou tak šíleně špatným směrem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to priorita. Vnímáte to? To, co říká pan ředitel Černý, že to slyší, slyšíme to všichni, že to tak vnímá, je to někde tam vzadu a vlastně to tak úplně není.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Já znám jako ředitele školy pana Černého desítky let, zdravím ho do Klánovic. A víceméně to, co řekl, bych asi podepsal. Moje zkušenost, jako já jsem v té politice asi 3 roky, že hodně lidí o hodně věcech mluví a rádi tam jako prezentují tu svoji vlastní stranu, ale té reálné práce je tam vždycky dramaticky méně. K těm číslům ještě bych řekl. Víte, já nevěřím tomu, že tu epidemii řídí pan Hamáček nebo pan Prymula nebo pan Blatný, že prostě nějakým tady zavelením nějak jako ta čísla mění, protože když se teďka dívám na ty čísla celosvětově, ten virus spíš odchází, to, co říká Světová zdravotnická organizace ta čísla, a u nás dramaticky nastupuje. A určitě to není proto, že Češi by méně dodržovali opatření.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čím to tedy je?


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Určitě není pravda, že lidé v Uherském Hradišti 4× víc dodržují opatření, než lidé v Chebu nebo v Trutnově.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A čím to tedy je?


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
No, tak ten virus je biologická věc a nějakým způsobem se šíří.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Že zrovna v České republice, že ta čísla u nás jsou tak špatná, prostě některé země už uvolňují...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
My také daleko víc testujeme, na rozdíl od jiných zemí jsme neměli zatím přehlcení nemocnic. Itálie, Francie, Portugalsko, Španělsko a další země měli, Amerika, byly v tragické situaci, my jsme teď na hraně, čili je to takto. Já upřímně věřím tomu, že ta opatření, já věřím tomu, že kdyby ministerstvo školství nedělo nic, tak zrovna třeba pan ředitel Černý dokáže v Klánovicích nějakým způsobem sofistikovaně přijímat hygienická opatření, aby se mu to tam nešířilo a neměl celou školu nakaženou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Koho byste rád viděl ve škole, když říká pan ředitel Černý, že by to měly být děti z prvního stupně...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Tak já jsem řekl, že jsem s ním souhlasil, čili první stupeň rozhodně. Já mám naštěstí holčičku druháčka, takže to do školy chodí, zaplaťpánbůh, ale kdy byla o rok starší, tak už tam není. Upřímně, heleďte se, já jsem včera byl, chodím k řezníkovi a tam smí 1 člověk do toho řeznictví a pak jsme šli s dcerkou pro dort pro babičku a tam směli 2 ve Světozoru, to není žádný krizový zákon, ani pandemický zákon, ani nouzový zákon, to si prostě ti provozovatelé toho malého obchodu sami rozhodli, jakým způsobem se chtějí chránit, aby tam se jim neshlukovalo příliš mnoho lidí...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pokud jim stále platí opatření o 15 metrech čtverečních.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
A ze stejného důvodu si myslím, že bych si taky mohl jít koupit dětské boty pro dcerku a nikomu by se něco nestalo, a že ten obuvník by také jistě přijímal opatření taková, aby nepřispíval šíření toho viru. Čili já skutečně nevěřím tomu, že ten virus se dal zastavit někde v Číně možná před rokem a půl, ale v té současné situaci představa, že se na 14 dní zavřeme všichni do nějakého igelitu a pak jako vyběhneme a ten virus tady nebude, si myslím, že není realistická, a to není můj názor, to říkají lékaři z našeho odborného týmu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Koho vy byste rád viděl ve škole, pane místopředsedo, kromě toho, že všechny děti, ale teď, co by mělo být prioritou?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Tady je shoda. Já jenom přemýšlím o tom, proč matematik, učitel matematiky tak přehlíží jasná fakta. Fakta jsou na stole. Bohužel všichni vidíme, že se šíření viru v České republice nezastavuje, přestože v jiných státech ta situace je trochu odlišná, že opravdu ty statistiky jsou dramatické. Nikdo nemůže zpochybnit, že čínský virus má reálné oběti a že i v meziročním srovnání to jednoznačně znamená, že opravdu čelíme reálně zcela epidemii, která má vážný dopad do života lidí a prostě bohužel má lidské oběti, to je první poznámka. Druhá poznámka, samozřejmě že, a to tady zaznívalo v těch bodech jednoznačně v návrzích AntiCovid týmu SPOLU, nejenom říct, je to priorita, ale my jsme řekli, co konkrétně chceme pro to udělat a co se má stát, aby se opravdu první stupně otevřít mohly, aby se následně mohly otevřít i poslední ročníky a nejenom to, aby také bylo možné spustit praktickou výuku, protože ta se opravdu distančně dělat nedá. A totéž platí pro základní umělecké školy. Takže se to ve výsledku dá odečíst podle toho, jak konkrétní jsou ty návrhy jednotlivých politických stran, politiků, jak opravdu to myslí vážně a pak samozřejmě souhlasím, ty školy si to často opravdu podle toho, jak vyhodnotily tu situaci, zařizovaly. Líbeznická škola například testuje různé respirátory pro to, aby také si to kantoři mohli zvolit podle své potřeby, podle toho, jak se v těch respirátorech učí, a to není jednoduchá situace. Samozřejmě dezinfikujeme ty prostory tak, abychom zajistili co nejbezpečnější výuku. To všechno jsou věci, které se v mnoha místech staly, moc se o nich nemluví, ale já tady se v jedné věci shoduju, že ten důraz a důvěra v lidi a v konkrétní opatření se opravdu musí spojovat v tom, že nejsou, není možné to odmyslet, jestliže v tuhle chvíli ta vláda, a nejenom vláda, to nechci shazovat jenom na vládu, prostě ta opatření nefungují, těch důvodů je nepochybně víc, při opravdu poctivé analýze je jasné, že my se jako společnost, a důvody to má své, opravdu k těm k nařízením stavíme jinak, než třeba v německy mluvících zemích, to je pravda. Opravdu to způsobilo dílem i to, že vláda nevydávala jednoznačné, ale často rozporuplné reakce. A pak je taky pravda to, že ten virus v té současné mutaci se opravdu šíří rychleji, než ten předchozí. Tak dáme-li to dohromady, tak musí nastat rozhodnutí, které se bude opírat o názory epidemiologů, ale bude širší. Tady mimochodem jedna z analýz taky jasně říká, že v té naší situaci selhávají i odborné elity, které si často protiřečí. Tady je nezastupitelné rozhodnutí politické, které řekne - ano, přece ta věc má obě stránky, jestliže uděláte totální lockdown, ještě tvrdší, než je ten současný, tak to samozřejmě bude mít další dopady. Pak je opravdu potřeba posoudit, jestli to ten zdravotní systém unese, ještě větší zátěž, jestli totální lockdown to spraví, když se na 14 dní zavede. Ale k tomu já opravdu nemám čísla. Nechci zpochybňovat názory epidemiologů, ale je také jasné, že v té rovnici je těch podstatných ukazatelů mnohem víc, a to jak, to ta společnost bude schopná snášet, a jaké dopady to bude mít na ekonomiku, je prostě potřeba do té rovnice dosadit, bez toho se rozhodnout nedá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Nacher. Pane poslanče, kdy je podle vás reálný návrat dětí do škol, mluvilo se o 1. 3., pan ředitel Černý říká, že to vlastně mělo být až 15. března. A pan premiér ve včerejších rozhovorech pro různá média vlastně to datum zpochybnil, že ta situace není vhodná.

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Já to nevím a bylo by asi nezodpovědné, kdybych tady vystřelil nějaké datum. Já souhlasím s panem Černým, že asi prioritně by to měl být ten první stupeň. Já bych chtěl do budoucna, abychom tady také sdělili jako politici něco pozitivního, s naším kolegou
poslancem Karlem Raisem byschom chtěli udělat nějakou analýzu toho, jak ta distanční výuka působí na ty lidi podle těch věkových kategorií, protože úplně jinak vlastně ta distanční výuka, se jí zúčastní třeba osmáci a deváťáci a úplně jinak třeba třeťáci, čtvrťáci, páťáci, to je přece úplně jasné. A my potřebujeme k tomu mít nějaká čísla, ale stejně tak je podle mého názoru zapotřebí se i podívat na srovnání jednotlivých zemí, kde ty školy, kde máte první stupeň, otevřen je a kde není, to znamená z hlediska šíření toho viru, jestli ta škola za určitých opatření, vlastně to šíření je tam dynamičtější, když je ta škola otevřená či nikoliv. To je potřeba také mít k tomu datu. A v neposlední řadě, my jako politici už měli se pobavit o tom, co do budoucna, protože my jsme je tady teď v systému, kdy to vlastně funguje už tři čtvrtě roku, a my se musíme pobavit a začít se o tom bavit s odborníky a dávat i těm lidem těm rodičům prostě nějakou zpětnou vazbu, jestli, co to bude všechno znamenat, až tohle to postupně skončí a postupně se ty školy, doufám, budou otevírat. To znamená, třeba někdo bude mít možnost opakovat ten ročník, nebo se udělá nějaká letní škola, nebo bude nějaké doučování? To je prostě potřeba i tyhle ty věci do budoucna se o nich bavit, ne pořád se permanentně negovat, co se někde udělalo špatně a jakékoliv rozhodnutí lze podrobit nějaké kritice, ale my se musíme bavit o tom, co se tedy bude dít poté, protože my nemůžeme přehlížet to, že prostě téměř rok distanční výuky je přece úplně něco jiného, než ta výuka ve školách, to přece ví každý rodič, kdo má třeba prváka, druháka a kdo má žáka staršího. To znamená, pojďme se už začít bavit i o těchto věcech, aby to bylo dopředu, aby to bylo jasné, aby to bylo srozumitelné, protože, jak jsem řekl na začátku...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, já se omlouvám, z časových důvodů, já vás nerada přerušuju, ještě jedna věc. Ministerstvo vnitra, respektive komise složená ze zástupců vnitra, školství, zdravotnictví vybrala neinvazivní testy pro školáky na to plošné testování. Pan premiér ten výběr označil za nejasný, kontroverzní, chce zakázku zrušit. Jak se díváte na to, jak si včera pan ministr Hamáček a pan premiér Babiš vyměňovali názory na Twitteru?

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Já jsem nečetl ty jejich názory. Tak samozřejmě to jsou všechno ty věci, které tomu nepřispívají. Mně se líbil, jak jsem řekl na začátku, ten pilotní projekt, který udělala Praha 9, který dopadl dobře, který je neinvazivní, kde si to ti lidé, ti rodiče a ti děti dělají doma sami, zabere to 15-20 minut a pak s tím výsledkem jdou do té školy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je správné zakázku zrušit?

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Mně je z toho smutno. Nevím, nevím, jakým způsobem to komentovat víc, protože neznám větší detail, ale to jsou všechno ty věci, které potom jakoby nepřispívají k té důvěře a k tomu brzkému návratu do těch škol tak, aby to bylo bezpečné samozřejmě, proto já říkám, já bych tady srovnával ty pozitivní momenty, to znamená, co tedy budeme dělat přes léto, bude nějaká..., jsme schopni se jako politici dohodnout...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já vám nerada skáču do řeči, ale to už se trošičku opakujeme z časových důvodů. Zrušit tu zakázku nebo ne? Pan
poslanec Klaus, pak pan místopředseda.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Já si myslím, že školy se nikdy neměly zavřít první stupeň. Tady vidíte, jak s velkými problémy hovoříte s panem
poslancem Nacherem distančně, a teď si představte paní učitelku, která tam má 23 8letých dětí, jak v tom vůbec nemůže existovat. Zrovna tak se nedá všechno ukompenzovat, když ti lidé nemohou pracovat, tak ty kompenzace, to je jenom taková státní plánovací komise, kde nakonec se dostanou kamarádi nějakých politiků a nějaký ten chudák nedostane nic, čili školy se neměly zavírat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta zakázky na ty testy.


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
A upřímně, samozřejmě krást se nemá, ale priorita je ty školy otevřít. Čili já teď nechci honit pana ministra Hamáčka, co kde objednal, já o tom žádné podobnosti nemám, nejsem policista, neodposlouchal jsem ho.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, krást se nemá, máte tam podezření?


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Tam říkali, že to byla nějaká firma, která má 1 000 Kč nějakých základních hodnot, už jsem četl někde v médiích, jestli se tomu dá věřit, čili tohle není věc, kterou bych zkoumal, mě skutečně zajímá to, abychom neobětovali mladou generaci a děti mohly co nejrychleji chodit do školy za předpokladu, že budou neinvazivně třeba testováni.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili byste je testoval prostě nějakými testy neinvazivními a vlastně je to jedno, jestli ta zakázka je...


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Logicky jsme přece zodpovědní lidé, tak nelze nedělat nic, tak samozřejmě, když budou nějaká opatření, tady u vás televizi se měří teplota, když lidé přicházejí, to si myslím, že by klidně také mohlo fungovat a další a další věci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsou často bezpříznakové, testoval byste je prostě za každou cenu něčím, co by stát koupil?


Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Jednou za nějaký čas, nebo když tam něco, prostě vždyť to se dá přece jakoby plynule na to reagovat a skutečně zabránit tomu. Ale já jsem tu situaci zažíval často jako ředitel školy, i když teda nebyla tahle hrůza, ale když třeba byly chřipky, tak často, nebo každý tatínek a maminka vidí, že jde do školky a vedle někdo vede dítě, které mám kašel nebo rýmu a je jasné, že ta celá školka začne. Čili být daleko přísnější na to, aby, aby potenciálně nebezpečný jako někdo neroznášel ten covid, je samozřejmě na místě, není možné se na to schovávat, protože priorita je skutečně otevření škol zejména prvního stupně, posledních ročníků a malotřídek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom znovu poznámka, děti jsou velmi často bezpříznakové, nepozná se, na nich, že jsou nemocné. Zrušit tu zakázku nebo ne za těhle okolností, když vidíme to, co včera se dělo na...


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Mě pozlobilo to, že se tady najednou odehrála taková výměna zpochybnění té zakázky. To má v rukou ministr vnitra a premiér, ti si to musejí vyříkat. Pan kolega Nacher říká, abychom nebyli negativní. To my vlastně nechceme, já bych se vůbec nechtěl u takové zakázky pozastavovat a kritizovat ji, akorát to za nás udělali představitelé vlády. Já se dívám opravdu do budoucna v tom směru, co se má stát, jestliže se mají otevřít, a já říkám jednoznačně, že se mají otevřít první stupně základních škol a pak udělat ty další kroky, tak ale k tomu ty testy nutně potřebujeme, stejně jako potřebujeme opravdu očkování pro kantory, stejně jako potřebujeme kvalitní prostředky ochrany pro ně. Čili pokud nechceme být neodpovědní, a to já rozhodně ne, tak musíme s tím A říct i B, a to B znamená zajistit tyhle kroky. A pokud se teď ukáže, že to vláda nebyla schopná, že se kvůli tomu bude odsouvat ten termín, tak je to prostě bohužel pro společnost špatná zpráva. Ale nechci skončit u toho. Já myslím, že ta současná situace je natolik vážná, že má zafungovat i to, co tu zaznívá, jisté povzbuzení. Pro mě je to povzbuzení v tom pro celou řadu lidí, kteří jsou odpovědní, a byť se tady nasvětluje ta část společnosti, která se třeba opravdu nechová k tomu odpovědně, tak ale v té společnosti je spousta lidí, kteří se naopak velmi odpovědně chovají a snaží se zabránit ve svůj ve vlastní prospěch, ne jako ustrašenci, ale s vědomím toho, že to prostě znamená jasná rizika, tak se snaží opravdu reálně chránit sebe, své okolí a postupovat tak, aby to neznamenalo omezení života, ale aby to, pokud možno v co největší míře, znamenalo bezpečí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Stejná otázka i na pana ředitele Černého. Pane Černý, jak vy jste včera vnímal, co jste si myslel, když jste viděl tu výměnu názorů pana ministra vnitra a pana premiéra, věřil jste, že se to prostě povede nějakým způsobem nakoupit něco?

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Já doufám, že to znamenalo, že se zrušila jedna soutěž na výběr testů a že to neznamená, že se zrušilo to testování jako takové. Já předpokládám, že se snad teď nějakým lepším způsobem rychle vybere nějaký jiný test, protože opravdu si myslím, že bez těch testů, ať se na mě rodiče, kteří to odmítají, nezlobí, nebude možné ty školy otevřít. Já na rozdíl od pana
poslance Nachera třeba znám výsledky jiného testování, kde taky škola dobrovolně to vyzkoušela a tam z těch dětí, které se testovaly, bylo 10 % pozitivních. Takže já to vidím tak, že opravdu je třeba tohle nebrat na lehkou váhu, tady se totiž může stát, když ty školy otevřeme, děti budou třeba bezpříznakové, ale učitelé bezpříznakoví nejsou a pokud by se učitelé nějakým rychlým způsobem nakazili, tak ty školy stejně budeme muset zavřít. Proto já bych osobně velmi žádal o to, aby ti učitelé, kteří budou učit, mohli být proočkováni. Já vím, že ty sliby tady jsou a že i snad některé konkrétní kroky k tomu jsou podniknuté, že důchodci odmítají AstraZenecu, tak ji dostanou učitelé a já to vítám. Takže to je krok, protože pokud učitelé nebudou chráněni, tak pustíme děti do škol a ty školy budeme muset zavřít prostě proto, že je nebude mít kdo učit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říká Michal Černý, prezident Asociace ředitelů základních škol. Pane řediteli, děkuju. Na shledanou.

Michal ČERNÝ, prezident Asociace ředitelů základních škol; ředitel ZŠ Klánovice:
Na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Po Skypu se také rozloučím s panem
poslancem za hnutí ANO Patrikem Nacherem. Pane poslanče, na shledanou, přejeme ještě jednou brzké uzdravení.

Patrik NACHER, poslanec /nestr. za ANO/:
Děkuju, přeju hodně pohody a pevné zdraví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám. Ve studiu
Martin Kupka, místopředseda ODS. Děkuju vám, že jste byl mým hostem. Na shledanou.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání a všem pevné zdraví.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pan
Václav Klaus, předseda hnutí Trikolóra. Na shledanou, pane poslanče.

Václav KLAUS ml., předseda hnutí /Trikolóra/:
Na shledanou. Opatrujte se.


 

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu