23. prosince 2020

Usedlost Cibulka by mohla sloužit kultuře

(TV Praha) Praha 5 plánuje koupi usedlosti Cibulka. Ta dlouhodobě chátrá a je nutné ji kompletně zrekonstruovat. Poté by v ní své místo mohla najít např. kavárna či místo pro konání kulturních akcí.

Vedení Prahy 5 plánuje odkoupit památkově chráněnou usedlost Cibulka v Košířích. Ta je v současné době v soukromém vlastnictví a již delší dobu chátrá.

 "Myslím, že se tady mnoho let, možná mnoho desítek let, debatuje o záchraně jednotlivých usedlostí, většinou viničních, které tady na Praze 5 postupně mizí nebo jsou ve velmi špatném technickém stavu. A toto je příležitost nejen o tom debatovat nebo říkat, že se má něco opravit, ale také bychom jako městská část mohli té věci napomoci a vlastně zachránit tuto jedinečnou kulturní památku," říká místostarosta MČ Praha 5, Lukáš Herold.

Usedlost je ve špatném stavu. V případě odkoupení tak Praha 5 plánuje kompletní rekonstrukci, která si vyžádá investici několika desítek milionů korun.

"My jsme si nechali udělat znalecký posudek. Ten hovoří o tom, že celková rekonstrukce bude stát zhruba 400 milionů. To je opravdu velikánská částka. My věříme tomu, že najdeme finanční prostředky z fondu z ministerstva kultury, které nám to přislíbilo. Budeme určitě jednat i s městem a památkáři, aby přispěli," říká místostarosta MČ Praha 5, Lukáš Herold.

V budoucnu by areál mohl částečně sloužit ke kulturním účelům. Praha 5 také plánuje oslovit partnery, kteří by se na provozu Cibulky podíleli tak, aby to co nejméně ovlivňovalo rozpočet městské části.

Zdroj: https://prahatv.eu/zpravy/praha/praha-5/14266/usedlost-cibulka-by-mohla-slouzit-kulture

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
tisková zpráva