1. května 2018

František II. Ringhoffer má pamětní desku

(www.prazskypatriot.cz) František II. Ringhoffer (28. 4. 1817 – 23. 3. 1873) – někdejší starosta Smíchova, poslanec Českého zemského sněmu, ale především zakladatel Ringhofferových závodů – světově proslulého továrního areálu na výrobu železničních vagonů, má na Smíchově od pátku 27. dubna pamětní desku.

Na fasádě někdejší tovární haly Ringhofferových závodů ji slavnostně odhalil starosta MČ Praha 5 Pavel Richter, zástupce starosty Lukáš Herold a ředitel obchodního centra David Pažitka.

„Jsem rád, že si tak významnou osobnost spojenou s naší čtvrtí, jakou František Ringhoffer bezesporu byl, díky pamětní desce můžeme připomínat. Smíchov se vyvíjí, z ryze industriální čtvrti se spoustou kouřících komínů se z něj stává moderní čtvrť, v níž se dobře žije,“ připomněl starosta Richter. Jeho slova doplnil Lukáš Herold: „Mám pocit, že v dnešní hektické době zapomínáme na předky. Pomníky tohoto typu jsou jedinečné, jejich prostřednictvím máme možnost připomenout si historii a seznámit se s významnými osobnostmi se Smíchovem navždy spojenými.“

Autorem pamětní desky v podobě vlakových nárazníků (technicky správně řečeno „narážecího ústrojí“) je sochař a restaurátor MgA. Jakub Grec.

Zdroj : https://www.prazskypatriot.cz/frantisek-ii-ringhoffer-ma-pametni-desku/

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
tisková zpráva