6. dubna 2020

Pro udržení malých farmářů je potřeba obnovit prodej potravin na trzích

(www.ods.cz) ​​​​​​​Velké množství malých českých farmářů je závislé na přímém prodeji svých výrobků přímo ze dvora nebo na farmářských trzích, kterých se pravidelně účastní. Pokud vláda tento způsob prodeje brzy neobnoví, hrozí, že farmáři přestanou dané produkty pěstovat.

„Venkovní prodej je z pohledu přenosu koronaviru bezpečnější než prodej v uzavřených obchodech. Apeluji na vládu, aby tento prodej při stanovení jasných bezpečnostních podmínek (např. fyzické oddělení prodávaného zboží od zákazníků, pravidelná dezinfekce prodejního pultu atd.) co nejdříve povolila,“ uvádí předsedkyně Spolku pro obnovu venkova a europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Velká část malých rodinných farem je na tomto způsobu prodeje závislá. Jestliže nebudou mít perspektivu odbytu svých výrobků, například zeleniny, omezí její pěstování, což bude mít negativní dopad na jejich finanční situaci. A zároveň klesne domácí produkce a zvýší se potřeba dovozu, což v době uzavřených hranic může znamenat nedostatek určitých druhů potravin. Nevidím důvod, proč by tento zákaz měl i nadále platit,“ dodává Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov