21. září 2016

Hospicové služby jsou nezbytné, míní lídři v kraji

MF DNES se ptá lídrů osmi nejsilnějších stran a uskupení na největší témata v Královéhradeckém kraji. Ve třetím díle pokračujeme sociální oblastí.

HRADEC KRÁLOVÉ Senioři, umírající, mladé rodiny i sociálně vyloučené lokality. To je kvartet otázek, na které odpovídají kandidáti na hejtmana.

 

* Kraj je už několik let nejstarším v republice a podle předpovědí by v roce 2050 měla být třetina jeho obyvatel starších 65 let. Jakým způsobem by se měl připravit na nárůst seniorů?

Martin Červíček (ODS): Sociální bydlení by měla zabezpečovat především příslušná obec. Zákon o sociálním bydlení se připravuje, stát se v něm snaží přenést kompetenci na obce, které se tomu brání. Přesto je to jediná cesta za podmínky, že stát převede peníze na obce za účelem výstavby a údržby sociálních bytů. Stále je ještě nedostatečně rozšířená síť rezidenčních služeb (domovy) a terénní pečovatelská služba, která umožní seniorům setrvat ve vlastním bytě za podpory pečovatelů. Východiskem je nastavení odpovídající sítě pokrývající potřebu služeb podle daných území, aby byla dostupnost jak sociálního bydlení, terénních služeb i rezidenčních služeb, s jasnou kompetencí a odpovědností za financování a spolufinancování.

 

* Se stárnutím populace souvisí i hospicová péče, která je stále nedostatečná a pokrývají ji zejména charitativní organizace. Měl by se kraj více angažovat, třeba vybudováním krajského zařízení?

Martin. Červíček: Osobně byl bych pro rozšíření konceptu terénní hospicové péče zajištěné proškolenými pracovníky v bytech klientů, protože si myslím, že umírat se má doma, mezi blízkými. Kraj by se měl ale více angažovat při vytváření jasného konceptu zajištění hospicové péče, kdy spolupracuje vícero partnerů – hospice, nemocnice, domovy pro seniory a terénní péče.

 

* Obyvatelé ubývají i kvůli klesající porodnosti. Jak by měl kraj podpořit mladé lidi, aby neměli strach si pořizovat děti?

Martin Červíček: Podpora rodin s dětmi je především v kompetenci státu, kraj má udělat všechno pro to, aby v regionu byl dostatek pracovních příležitostí, správně fungovalo zdravotnictví, školství a byla zajištěna odpovídající dopravní obslužnost a infrastruktura, protože to jsou základní předpoklady, aby mladí lidé chtěli zůstat a plánovat budoucnost.

 

*Jak by měla nová krajská vláda bojovat proti vznikání nových sociálně vyloučených lokalit a zároveň vyřešit ty stávající?

Martin Červíček: Kraj musí pomoci obcím, kde jsou sociálně vyloučené oblasti. Měl by řídit a vynucovat si spolupráci orgánů státní správy, státních institucí, samosprávy a organizací pracujících v sociální oblasti při komplexním řešení problémů. Samostatnou kapitolou jsou preventivní aktivity a práce policie při zajištění bezpečnosti, na což bych důsledně dohlížel.

 

O autorovi? Michaela Rambousková, Petr Záleský, redaktoři MF DNES

Regionálni mutace, Mladá fronta DNES Hradecký kraj, 19.září 2016