9. června 2017

Pracovní cesta v rámci zkvalitnění hromadné dopravy v kraji.

V rámci zvýšení kvality hromadné dopravy jsem si s kolegy udělal výlet po kraji. Cestovali jsme vlaky, autobusy i mikrobusem.

Kontroloval jsem přestupní uzle, kvalitu a vybavení dopravních hromadných prostředků, chování personálu, nádraží, terminály i způsoby předávání informací. Cesta vedla z Hradce Králové do Dvora Králové, Trutnova, Radvanic, Hronova a nakonec do obce Starkoč. Odsud pak zpět do Hradce.

Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel jízdu na revitalizované části trati ve směru Hradec-Jaroměř. Revitalizace má mimo jiné pomoci zvýšení traťové rychlosti a tím zkrátit dobu jízdy mezi Hradcem Králové a obcí Starkoč. V současné době jízda trvá 36 minut, snížena by měla být na 30. Jako nejkomfortnější jízdu hodnotím cestu klimatizovaným rychlíkem ze Starkoče do Hradce. Měli bychom udělat vše proto, aby vagony tohoto typu a komfortu jezdili co nejvíce.

Pro zajímavost, jsem hromadnou dopravou ujel 147 km a na cestách trávil téměř pět hodin. Cestou jsem nenarazil na velké překážky, pár podnětů pro zlepšení kvality hromadné dopravy však přišlo.

Martin Červíček

expert pro bezpečnost
náměstek hejtmana