28. července 2022

ČRo Plus: ANO nemůže říkat, že dáváme málo a na straně druhé, že zadlužujeme moc. To nemá logiku

(ČRo Plus) Vláda kývla na zvýšení schodku rozpočtu na letošní rok o 50 miliard na 330 miliard korun. „Radost z tak vysokého schodku samozřejmě nemám, ale jde o maximum možného,“ přiznává místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celou debatu s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle ekonomického experta občanských demokratů Jana Skopečka je potřeba chápat aktuální geopolitickou, zahraničně politickou, hospodářskou a politickou situaci.

„Jsem ale přesvědčen, že schodky v příštích letech musí být výrazně nižší. Nejen kvůli tomu, abychom dokázali naše veřejné finance zachránit, ale i kvůli tomu, abychom dokázali zvrátit inflační vývoj, který považuji za největší ekonomický problém dneška. Fiskální úsilí a konsolidace veřejných financí musí v příštích letech pokračovat nižšími schodky, než je tento,“ míní Jan Skopeček.

To je snaha najít kritiku pro kritiku, reaguje Jan Skopeček. Připomíná, že schodek, přestože se zvýšil, je stále o 50 miliard menší, než plánovala právě tehdejší ministryně, která připravovala rozpočet na letošní rok. „Takže není možné mluvit o obludném zadlužování ze strany ministryně, která v loňském roce zadlužila Česko nejrychleji ve srovnání s Evropsku unií,“ zlobí se.

Položky, o které se schodek zvyšuje, jsou podle něj zcela zřejmé. Jsou to výdaje, které budou souviset se sociálním tarifem. „S dotací ze státního rozpočtu lidem na pokrytí energie, jsou tam valorizace důchodů - v letošním roce už třetí. Je tam příspěvek pět tisíc korun na děti. Je tam celá řada výdajů, které souvisí s tím, aby se lidé dokázali vypořádat se stávající složitou ekonomickou situací. Můžeme se bavit o tom, jestli by částky měly být vyšší nebo nižší, ale nejde kritizovat, že dáváme málo a na straně druhé říkat, že zadlužujeme moc. To prostě nemá logiku,“ dodává.

Podle Jana Skopečka je těžké reagovat na věci, které nejdou splnit. „Současná vláda investuje o 13 procent vyšší částky než ta minulá, přesto investujeme málo. Dáváme málo lidem, ale máme mít nižší rozpočet a měli bychom ještě lidem přidat….“

Opakuje, že exministryně Schillerová plánovala o 50 miliard větší deficit na letošní rok, přestože ještě nebyla válka na Ukrajině ani energetická krize. „Vláda na energetickou krizi reaguje. A přesto je paní Schillerová schopna říct, že tato vláda lidem nepomáhá a že bychom měli pomáhat více a zároveň mít nižší rozpočet. Takovým způsobem nelze vést diskusi,“ zdůrazňuje místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Jan Skopeček

předseda ODS Hořovice
místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS