30. června 2022

ČRo Plus: Nevidím důvod zavádět novou sektorovou daň

(ČRo Plus) Vysoké ceny energií oživily mezi politiky a ekonomy úvahy o zavedení daně na energetické firmy, které na zdražení nejvíce vydělávají. S návrhem přišli Piráti. ODS je k návrhu rezervovaná. „Přineslo by to zneklidnění pro potenciální investory nejen v oblasti energetiky,“ vysvětluje místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celou debatu s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Efekt mimořádné sektorové daně, což by bylo získání 10 až 20 miliard, by neměl takový přínos, jako náklady za to, že bychom zejména zahraniční investory zneklidnili. A sice v tom, že Česko nemá stabilní daňové prostředí, takže když sem přijdou, nemohou čekat, jestli nebude zavedena nějaká další mimořádná daň,“ upozorňuje Skopeček.

„Británie si to nastavila tak, že motivuje investory, aby reinvestovali vysoké zisky do britské ekonomiky,“ reagoval Skopeček. „Ve chvíli, kdyby to neudělali, pak teprve budou zatížení dodatečnou daní. Jde o spíš motivační efekt směrem k investicím. Takové Maďarsko také zavedlo sektorovou daň, ale je potřeba si uvědomit, že mělo extrémně nízkou daň z příjmu právnických osob. To, že máme vysoké zisky a vysoké ceny, nikoho z nás netěší. Nicméně stát na tom získává dodatečné zdroje do státního rozpočtu.“

„Takže nevidím důvod zavádět novou sektorovou daň ve chvíli, kdy jsme toho na výdajové straně rozpočtu příliš neudělali,“ konstatuje poslanec ODS.

Růst cen energií i zisků v energetickém sektoru nelze podle Skopečka svádět na válku na Ukrajině. Připouští, že konflikt problém prohloubil, nicméně ceny energií podle něj rostly dávno před tím než Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

„Jsou důsledkem toho, co se děje v energetické politice a zelené politice EU v posledních letech. Kdy je zakázáno investovat do čehokoliv co má adjektivum fosilní a jsou podporovány pouze tzv. obnovitelné zdroje. Ty jsou ale jednak nestabilní, extrémně drahé a bez přímé dotace ze strany státu nebo spotřebitele nejsou konkurenceschopné.“

„Místo toho, abychom se začali bavit o příčinách, proč jsou dneska vysoké ceny energií a přehodnotili iracionální zelenou politiku, chceme zavést další státní intervenci. Ta má řešit ale jen špatnou předchozí politiku,“ říká Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS