19. září 2022

Náš lídr Jan Dohnal v předvolební debatě České Televize

Děkuji vám všem za pozitivní ohlasy na mé včerejší vystoupení v debatě kandidátů na ostravského primátora. Budu zde přidávat postupně to nejdůležitější, co v debatě zaznělo.

odkaz na debatu Česká televize (ceskatelevize.cz)

? Děkuji vám všem za pozitivní ohlasy na mé včerejší vystoupení v debatě kandidátů na ostravského primátora. Budu zde přidávat postupně to nejdůležitější, co v debatě zaznělo.

? Dostal jsem hned první otázku: "Jaký vidím největší problém pro Ostravu?"

? Je to jednoznačně vylidňování, existují 4 příčiny, které ho negativně ovlivňují a celý náš program (https://spoluzaostravu.cz/) se soustředí na jejich řešení.

Vylidňování je skutečně problém i v kombinaci s tím, že Ostrava stárne. Do pár let se nám může stát, že vzhledem k nižšímu výběru daní nebudeme mít na základní městské služby, případně je neudržíme v nynější kvalitě. Týká se to městské hromadné dopravy, budování a opravy infrastruktury a dalších.

❓ O jaké příčiny se jedná a co s nimi uděláme?

?1. Odchod mladých lidí z Ostravy

Potřebujeme zde zlepšit kvalitu vysokých škol, potřebujeme aby nám studenti přicházeli do Ostravy. Domníváme se, že ostravské vysoké školy nemají být masové univerzity, na kterých jsou obory jako v Brně nebo v Praze. Ostrava se má soustředit na specifické profilové obory. Ostatně tímto způsobem to dělá Fakulta bezpečnostního inženýrství, VŠB -TUO, která rok od roku roste a má moderní obory, kvůli kterým zde mladí lidé přicházejí. Není možné, aby 50% studentů VŠB studium nedokončilo. Při přípravě nových oborů chceme moderovat debatu se soukromým sektorem a pomoci vysokým školám s jejich infrastrukturou.

?2. Odchod lidí do satelitů kolem Ostravy

V praxi to znamená, že lidé odcházejí do satelitů kolem města z důvodu absence kvalitního bydlení. Nadále však využívají ostravskou infrastrukturu. Chodí zde do práce, ale daně platí jinde. Chceme se pustit do výstavby kvalitního bydlení ve spolupráci se soukromým sektorem, aby lidé v Ostravě zůstávali. Připravíme podmínky developerům, protože chceme v Ostravě bydlení, které bude konkurovat bydlení v přilehlých satelitech.

?3. Neodpovídající image Ostravy

Všichni to známe, když vám do Ostravy přijede známý, tak na něj působí Ostrava jinak, než je zažitý stereotyp. Mám s tím vlastní zkušenosti, když tu mám přátelé na Colours of Ostrava nebo nějakou odbornou konferenci v DOVu, jsou často unešeni, kam se Dolní oblast a Ostrava posunula. Musíme zapracovat na image Ostravy i ve spolupráci s kulturním světem. Potřebujeme rozbourat stereotyp černého a špinavého města. Musíme být na naše město hrdí a přitáhnout sem lidi z celé republiky. Sami pak poznají, že Ostrava stojí za to.

?4. Nedostatek kvalitní práce

Lidí musí mít v Ostravě pro co žít a tím je kvalitní práce. Přivedeme sem investory, kteří zde vytvoří pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou. Právě zde chceme spolupracovat s vysokými školami na tom, aby tady byly obory, které soukromý sektor potřebuje. Rovněž budeme se státem jednat, aby zde vznikly některé významné stavby a instituce. Aktuálně je to logistické centrum Velký Mošnov nebo základna pro výcvik IZS a vojáků v syntetické realitě. Dalšími zajímavými zaměstnavateli mohou být firmy z oblasti e-health, blockchain, ux/ui a celá řada dalších. Musíme s nimi jednat na přímo, za jakých okolností budou v Ostravě chtít podnikat.

ℹ️ Chcete více informací?

Zastavte se do naší kavárny SPOLU, budeme tam do voleb každý den od 14:00,

adresa: 28. října 3117/61,

Ostrava 70200

✍️ Libí se vám náš program? NAPIŠTE nám feedback, nebo vaši prioritu

https://spoluzaostravu.cz/navrhni-svuj-bod/