19. března 2022

Vyjádření k prodeji lounské nemocnice

Nemocnice. Zvláštní ironií osudu tomu v den letošních komunálních voleb bude přesně 19 let, co zastupitelé Ústeckého kraje rozhodli o prodeji Nemocnice Louny. V přiloženém jmenovitém zápisu z hlasování si všimněte, že pro prodej hlasovalo 42 ze 45 přítomných, pouze 3 se zdrželi. Pro byli dokonce všichni zastupitelé z ČSSD, kteří dnes s oblibou píší, že „ODS prodala nemocnici“. Pro prodej byli všichni, napříč politickým spektrem, včetně KSČM. V té době měl kraj roční rozpočet 7 miliard, Louny cca 250 milionů. Ani takto bohatý kraj si netroufl provozovat zadlužené zařízení, jehož dluh každý měsíc rostl o 2 miliony korun. Krajští zastupitelé věřili, že v soukromých rukou může nemocnice přežít a poskytovat dál akutní péči, tak jako se to podařilo třeba v Rakovníku nebo Mělníku.
Tehdejšímu starostovi Kernerovi bylo a i dnes je vyčítáno, že nic nepodnikl na záchranu Lounské nemocnice. Umíte si představit, v jaké finanční tísni by dnes byly Louny, kdyby měly provoz zadlužené nemocnice převzít a dotovat ze svého rozpočtu? V jakém stavu by byl městský majetek, investice, sport či kultura? Každého z lounské ODS, stejně jako každého občana Loun a okolí nesmírně mrzí, že plnohodnotnou nemocnici ve městě nemáme. Zásadně se ale ohrazujeme proti tomu, že za tuto situaci můžeme my.
Edit: Zápis z hlasování nám byl poskytnut Ústeckým krajem na základě zák. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím
Jan Vaic, 62

člen místní rady
člen oblastní rady