18. září 2018

Program ODS pro komunální volby 2018

Program ODS pro komunální volby v Kolíně v roce 2018

Finance

Věříme, že město má být spravováno transparentně a nemá utrácet za zbytečnosti. Proto chceme, aby každý občan města viděl na internetu všechny smlouvy města a detailní rozpočet do poslední propisovačky. Chceme, aby ke každému městskému projektu, ke každé městské zakázce nebo prodeji městského majetku vzniknul veřejný „Průvodní list“, ve kterém bude uvedeno, kdo a proč službu poptává, co má služba přinést a jaké jsou podmínky výběru protistrany. Díky tomu ušetříme a budeme moci snížit daň z nemovitosti a provedeme revizi dalších poplatků.

Doprava a parkování

Opravy městských komunikací budeme provádět koncepčně a v souladu s opravami prováděnými krajem tak, aby se nestávalo, že je rozkopána i objízdná trasa. Zavedeme bezpečné školní autobusy a zefektivníme městské autobusy včetně přímé a rychlé linky do průmyslové zóny, aby ubylo aut v ulicích.
Zásadně navýšíme počet parkovacích míst na sídlištích a dalších místech, kde se dnes nedá zaparkovat. Dosáhneme toho změnou režimu parkování z podélného na příčné a výstavbou nových parkovišť například na nevyužité ploše u šestnáctipatráku. Parkování v lokalitě u nádraží vyřešíme výstavbou parkovacího domu.

Živnostníci

Chceme pomoci živnostníkům, a proto snížíme daň z nemovitosti, kterou současné vedení města zvýšilo. Spolu s ní budeme odbourávat i další místní poplatky a vyhlášky omezující podnikatele. Chceme živé město, kde je radost žít a nakupovat. Chceme živé ulice města a ty zajistí živnostníci a drobní podnikatelé, nikoliv pár obchoďáků na polích na okraji města.

Školství a sport

Z městského rozpočtu zavedeme příspěvek školám na navýšení platů učitelů na základních školách a v mateřských školkách.
Školy považujeme za místo, kde se má především učit a ne nabízet bankovní produkty, jako je třeba Kolínská klíčenka. Navýšíme počet míst pro děti v mateřských školách. Chceme spravedlivě rozdělovat příspěvky na činnost sportovním klubům. Chceme, aby příspěvky směřovaly zejména ke sportujícím dětem.

Bezpečnost

Kolín musí být bezpečný i v noci. Chceme, aby se městská policie začala prioritně zabývat problémem bezpečnosti, vandalismu a narušování veřejného pořádku.
Policistům chceme ve výkonu nelehkého úkolu pomoci tím, že jim dáme adekvátní podmínky pro jejich práci. Dále chceme dotáhnout a zefektivnit rajonizaci, zajistit, že kamery jsou správně umístěny a přispívají ke zjištění pachatelů, a v neposlední řadě podpořit spolupráci městské a státní policie – nakonec jejich poslání je stejné, bezpečný Kolín.

Rozvoj

Budeme koncepčně opravovat a modernizovat infrastrukturu města ať se jedná o vodovody, kanalizace nebo komunikace.
Chceme podporovat různé kulturní spolky a vrátíme život zpět na náměstí a na ostrov. Chceme, aby centrum města bylo plné obchůdků a kaváren ne jen úřadů a bank. Chceme, aby lidé mohli stejně jako za první republiky trávit čas tím, že se budou moci po městě procházet, že všechny obchody nebudou v pět odpoledne zavírat a že nebude v sedm večer náměstí opuštěné. Chceme, aby na ostrově fungovalo občerstvení a hrála živá hudba, tak jako za časů našich babiček a prababiček. Opravíme amfiteátr, který současné vedení nechalo zpustnout.

Štítky:
Program MS 2018