17. září 2021

Deklarace o společném postupu Prahy 1, Prahy 2 a Prahy 5 podepsána

Praha 5 společně s Prahou 1 a Prahou 2 podepsaly deklaraci o společném postupu při řešení situace související se zvýšeným pohybem a koncentrací osob vykazujících závadové chování ve veřejném prostoru.

Renáta Zajíčková, starostka Prahy 5 k podpisu uvedla:

Magistrát dlouhodobě selhává v roli koordinátora, přitom by situaci měl řešit. Praha dál bojuje s velkým nárůstem drogově závislých i lidí bez domova a největší zátěž dlouhodobě nesou ulice, parky i dětská hřiště Prahy 5. Došla mi trpělivost.
Pan primátor Hřib a jeho radní by se měli přijít podívat, s čím se obyvatelé Pětky denně potýkají. Ačkoli se s vedením hlavního města snažíme komunikovat, výsledky to přináší minimální. Je evidentní, že odpovědní nevnímají naléhavost situace. Je to setrvačnost, odtržení od reality běžných obyvatel, od našeho veřejného prostoru. Setrvačně se tu sypou peníze do systému, který zcela evidentně selhává.

V dubnu mi poslal dopis pan Vondráček. S rodinou žije na Pětce v Mahenově ulici. Přijde mi zbytečné líčit, čím vším si on, jeho žena i děti musí denně procházet. Všichni to vidíme u Anděla (a to je ještě ještě slabý odvar). Okamžitě jsem si řekla, že si přestanu vyměňovat emaily s politiky, kteří z života lidí dělají problém na papíře.

Pustila jsem se do vyjednávání s policií, strážníky i odborníky na protidrogovou a sociální politiku. U Anděla probíhají policejní zátahy, policisté v civilu odhalují dealery. TSK posiluje úklid dotčených oblastí. A vy mi píšete, že si konečně všímáte změny.

A problémy ale zdaleka nemá jen Pětka. Dlouhodobě jsou tlaku pouličních narkomanů vystaveny také Praha 1 a Praha 2. Dnes jsme se sousedy podepsali deklaraci o dalším společném postupu. Díky, že do toho jdete s Pětkou
Petr Hejma a Jana Černochová. Společně jsme více slyšet.

Mezitím pan Vondráček a Smíchovská parta sesbírali tisíce podpisů nespokojených lidí z Pětky. Dnes jsem se s nimi seznámila při podpisu deklarace a jsou to sympaťáci, kteří prostě chtějí bez starostí pustit děti do školy nebo na hřiště. Jsem ráda, že na tiskovce dostali prostor říct, jak se jim tu s rodinami žije. Snad vedení metropole otevře oči.

Musíme jednat rychle. Je tu velká skupina lidí, kteří potřebují naši pomoc. A především běžní obyvatelé a celé rodiny, kterým jsme povinni zajistit bezpečnost, chránit jejich zdraví a kvalitu života v okolí jejich bydliště. Městské části jsou připraveny na řešení s magistrátem spolupracovat. Stačí sednout k jednomu stolu a řešení nevidět pouze v přepisování deset let starých strategií.

Nyní chci iniciovat Fórum pražské bezpečnosti - otevřenou platformu pro pravidelnou veřejnou diskuzi všech aktérů - nejen politiků a úředníků z magistrátu a městských částí, ale také odborníků, policistů z terénu a třeba i bývalých narkomanů. A hlavně veřejnosti, která musí být slyšet.

Potřebujeme restart protidrogové politiky v Praze. Pokud chceme omezit užívání drog na veřejných místech, musíme okamžitě nastartovat otevřenou debatu o tom, jak toho docílit."

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
tisková zpráva