18. prosince 2020

Dopis starostky Prahy 5 náměstkovi primátora Hlubučkovi

(www.praha5.cz) Milí spoluobčané, v posledních týdnech se na radnici stále častěji obracíte se stížnostmi na hromadící se nepořádek v blízkosti nádob na tříděný odpad. Snažíme se všemi těmito podněty zabývat. Řešení problému se osobně ujala starostka Renáta Zajíčková. Dopisem se obrátila na náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Jako gesčně odpovědného radního hl. m. Prahy za společnosti zabezpečující svoz odpadu na území hlavního města Prahy jej požádala, aby se neutěšenou situací začal intenzívně zabývat. Plné znění dopisu paní starostky Zajíčkové přikládáme.

Vážený pane náměstku,

obracím se na Vás jako gesčně příslušného radního hlavního města Prahy, který je zodpovědný za komunikaci s městskými společnostmi zabezpečujícími pro hl. m. Prahu péči o veřejný prostor, především pak úklid v bezprostřední blízkosti kontejnerů na tříděný odpad.

V posledních týdnech se na mě s daleko větší mírou obracejí občané Prahy 5 a vyjadřují své stížnosti k nepořádku v okolí sběrných nádob na směsný i tříděný odpad. V případě Prahy 5 konkrétně hovořím o lokalitách nám. 14. října, ulice Vrchlického, Na Zatlance, Drtinova, Zubatého, U Nikolajky, Na Březince, Holečkova, Nádražní, Práchnerova, a celé oblasti sídliště Barrandov.

Jejich stížnostem rozumím, neboť jejich požadavky na kvalitnější vzhled našich ulic jsou oprávněné. Vzhledem k nouzovému stavu většina občanů tráví více času ve svých domovech a  uspokojování svých potřeb realizují prostřednictvím online nákupů. Tato skutečnost vede k tomu, že se v okolí nádob u bytových domů hromadí v daleko větší míře komunální odpad. To utváří naše ulice špinavé a nevzhledné a zároveň tento odpad přitahuje lidi bez domova. Protože se blíží období Vánoc, dá se očekávat, že odpadu z domácností výrazně přibude.

Vzhledem k mojí povinností reagovat na stížnosti občanů, obracím se na Vás, neboť tato záležitost je plně ve Vaši kompetenci.

Tímto dopisem na Vás apeluji ve věci zjednání nápravy neutěšeného stavu a to tak, aby Pražané mohli žít v městě čistém a bez nadbytečného odpadu kolem sebe. Ráda bych Vaším prostřednictvím vyzvala dotčené společnosti, aby obratem našly optimální řešení této naléhavé situace.

S úctou

Mgr. Renáta Zajíčková

Starostka MČ Praha 5

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
tisková zpráva