13. února 2020

Žáci druhých tříd ZŠ Podbělohorská a ZŠ Drtinova diskutovali se starostkou nad knihou ON-LINE ZOO

Ve dnech 10. a 11. února navštívila starostka Renáta Zajíčková základní školy Podbělohorská a Drtinova, kde diskutovala s žáky druhých tříd nad knihou ON-LINE ZOO o nebezpečích spojených s užíváním internetu a mobilních telefonů.

Kniha přenesla malé posluchače do prostředí zoologické zahrady, kde všechna zvířata používají chytré telefony, tablety či notebooky, aby se jejich prostřednictvím připojili k internetu. Zde na ně však čekají nejen radosti, ale i strasti.

Děti se seznámily s opičákem Oldou, který trávil čas s mobilem, místo aby si hrál se svými kamarády, měly možnost poznat pandu Pavla, jemuž se hyeny na internetu vysmívaly, že je tlustý, a sledovat příběh malých antilop, Agáty a Adama, na kterých si málem smlsnul lev Ludvík, který se na internetu vydával za antilopu. Díky jednoduchým příběhům se zvířátky byly děti konfrontovány s nejčastějšími riziky, kterým jsou v dnešním online světě vystaveny.

Společně s paní starostkou si povídaly o tom, co udělala zvířátka v jednotlivých příbězích špatně a co by ony samy udělaly jinak a proč. Zjistily, že mobilní telefon je sice užitečný, ale musíme si nastavit jasná pravidla pro jeho užívání. Poznaly, že není dobré psát o nikom nic ošklivého a pokud se něco takového někomu děje, je dobré informovat dospělého. A v neposlední řadě si uvědomily i to, že se může stát, že komunikujeme s někým jiným, než si myslíme, a proto je potřeba být opatrný.

„Děti byly velmi aktivní a bylo vidět, že je beseda nad knihou baví,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. „Stejně jako je učíme přecházet ulici, nesmíme zapomenout na jejich bezpečnost ve virtuálním světě," dodává. Je proto připravena vyrazit i do dalších škol Prahy 5, pokud o to školy projeví zájem.

Kniha je volně ke stažení ve formátu pdf nebo jako audiokniha.

Akce proběhla u příležitosti mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu, který připadá právě na 11. únor. Zároveň je to součást projektu Prahy 5 S nadhledem na síti. Věříme, že podobné akce přispívají ke zvyšování povědomí dětí o úskalích, na která mohou ve virtuálním světě běžně narazit, a mají proto svůj smysl.

V pátek 14. února plánujeme promítání filmu #martyisdead s následnou diskuzí pro starší ročníky ZŠ.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5