31. ledna 2021

Partie: Vláda asi nepočítá s plošným očkováním. Jinak by polní nemocnici nerušila

(CNN Prima News) ​​​​​​​Co se zrušenou polní nemocnicí v pražských Letňanech? Místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa navrhnul, aby se namísto vyklizení stalo z areálu velké očkovací centrum. Prohlásil to v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle poslance vládního hnutí ANO Jana Řehounka je však problém v tom, že stát za pronájem pozemku platí měsíčně miliony korun. Martin Baxa v Partii poukázal na brněnskou polní nemocnici, která stejně jako ta pražská vznikla kvůli rostoucím počtům hospitalizovaných pacientů s covidem. „Když se nemocnice udržely, změnil se areál na místo, kde se plošně testovalo, což se vládě také nikdy nepovedlo zajistit. Brno a kraj nyní navrhly, aby se z areálu stalo velké očkovací centrum,“ řekl Baxa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda rozhodla o rozebrání letňanské polní nemocnice, jejíž fungování vyšlo na desítky milionů korun, ale nikdy v ní nebyl nikdo hospitalizován a zůstala tak nevyužita, do konce února. „Přece tyto areály jsou naprosto ideální pro to, aby se v krátkém čase naočkovalo co nejvíce lidí,“ řekl Baxa a dodal, že kromě Brna se podobný projekt chystá i v Plzni, kde je primátorem.

Samotné zrušení polní nemocnice může podle Baxy vypovídat o tom, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a potažmo i celá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nevěří, že se někdy podaří pro Česko získat takové množství vakcín, že se bude moci plošně očkovat. „Pro mě je to pražské zrušení varováním, že se nemusí postavit velké prostory pro očkování. Letňany ukazují, že s tím vláda asi nepočítá,“ uvedl Martin Baxa v pořadu Partie Terezie Tománkové.
 

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní poledne ještě jednou vám přeji a ráda vás vítám u Partie na CNN Prima News. Pozvání přijali pan Jan Řehounek,
poslanec za hnutí ANO. Dobrý den.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Hezký den. Děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
Martin Baxa, místopředseda ODS a poslanec a primátor Plzně. Dobrý den.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den, hezké poledne přeju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Díky, že jste přišel. Pan Tomio Okamura, předseda hnutí SPD, místopředseda
Poslanecké sněmovny. Dobrý den, pane předsedo.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Dobrý den vám i divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan Pavel Kováčik, předseda
poslaneckého klubu KSČM. Dobrý den, pane předsedo i vám.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobrý den přeji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, vláda zpřísnila vládní opatření určitým směrem, je to dobře, je to málo, je to moc, pane Řehounku, jak vy to vnímáte i z ohlasů veřejnosti, která na některá ta opatření reaguje nerozhodně.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Samozřejmě jako nikomu se to nelíbí. Musím říci já, že samozřejmě bych byl radši, kdyby prostě ten epidemický vývoj primárně týkající se počtu pacientů v nemocnicích nabral jiný trend právě na základě toho, že ta opatření už jsou docela přísná. Na druhou stranu chápu jasný signál, i v rozhovorech třeba s ředitelem pardubické nemocnice jsme se bavili, on říkal, prosím, nerozvolňujte, opravdu ta situace není dobrá. To znamená, nikoho to určitě netěší. Já bych také raději trávil čas na lyžích se svými dětmi, bohužel prostě ten vývoj není ještě dobrý a je potřeba opravdu se snažit dostat ta čísla dolů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu. Na druhou stranu ta opatření, která už platí, jsou poměrně rozsáhlá a omezení tvrdá. Neměla jít vláda po motivaci lidí nechat se testovat. Motivaci lidí nebát se jít do karantény, jít do izolace, protože ani teď nemáme zaručeno, že ta čísla klesnou a už při těch poměrně tvrdých opatřeních ta epidemie stagnuje.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já mám signály, že samozřejmě někteří lidé, protože pokud by šli do karantény, tak by byli na 60 % platu, tak nechtějí vlastně chodit na testy, nechtějí vlastně říkat své kontakty. Na vládě leží návrh na zvýšení nemocenské. Já věřím, že to je správná cesta, že bychom měli ty lidi motivovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měla by to vláda udělat, protože já tady zpovídám každý týden ministra, nějakého ministra z vlády, ve které má hnutí ANO 10 ministrů. Oni říkají, ano, projednáme to. Ano, bylo by dobré. Ale nic neděje.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já ve vládě nejsem, to znamená...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já to chápu, ale jste
poslanec za vládní hnutí ANO.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Nevím, co přesně, zda jste se ptala dneska pana ministra Plagy, jestli na to nějakým způsobem reagoval. Já jsem...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Řekl, že on to osobně podporuje, ale vláda to nepodpořila.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Můj osobní názor je, že je to opravdu správný směr, protože samozřejmě ta motivace je potřeba. A bavili jsme se i o tom na
poslaneckém klubu, že samozřejmě to dodržování těch opatření už je výrazně nižší, než bylo na jaře. Není to podle mě jenom na vládě, je to třeba i o tom podívat se, že zaměstnavatelé využívali té jarní části pandemie daleko více home office, kde vlastně ti lidé byli na 100 % platu. V současné době tomu tak není, takže on by to měl být obecně soubor opatření, kter by směřovaly k tomu, aby opravdu ty sociální kontakty se co nejvíce omezily.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo, jde vláda správným směrem těmi zpřísněními a těmi dalšími omezeními, doporučeními, které ve čtvrtek vyhlásila?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Vláda už dlouhou dobu žádným správným směrem nejde. Lidé jsou nervózní, lidé jsou popuzení. A je to prostě proto, že v těch vládních opatřeních vládne chaos. Lidé dneska nevědí, co platí, neustále se ta opatření zpřísňují, nebo rozvolňují. Lidé nemají povinnost přece každý den studovat nějaká nařízení, co zrovna platí. A když jste se ptala na toto opatření, tak já jenom připomenu to, co tomu předcházelo. Nejdříve pan vicepremiér Havlíček říkal, budeme rozvolňovat, čísla jsou příznivá. Pak vystoupí pan premiér a řekne čísla jsou špatná, bude se zpřísňovat a radikálně. A pak sledujeme tiskovku po jednání vlády, kde vlastně se produkují nějaká zmatená prohlášení o tom, jaká opatření budou v ježdění na hory, a tak dále. Typickým příkladem jsou ty skiareály. Já pocházím z kraje, na Šumavu jsou lidé zvyklí jezdit, byli ujišťováni provozovatelé skiareálů, že budou moci otevřít, najednou přišlo rozhodnutí, že ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy byste za současných čísel otevřeli skiareály?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já mluvím o tom, že ta čísla v současné době nejsou úplně příznivá, ale říkám to, že ta vláda to prostě špatně komunikuje a nedává lidem šanci se v tom vyznat a motivovat je k tomu, aby ta opatření lidé dodržovali. A pak k tomu dodám ještě jednu věc. Nepřicházejí kompenzace. Dneska ten stres u řady občanů není jenom proto, že se neustále všechno mění a lidé se v tom nevyznají, ale prostě proto, že ty kompenzace nejsou. My jsme předložili návrh na plošný odškodňovací zákon, ve čtvrtek jej vládní koalice zařízla, nedala vůbec příležitost o tom jednat. A ta současná nepříznivá situace je také částečně prostě způsobena tím, že v tom panuje chaos. Ne tím, jak říkal třeba pan
poslanec Špičák, že máme v genetice našeho národa nedodržovat opatření. Ne, prostě lidé nemají příležitost pochopit, co se děje a nejsou motivováni k tomu, aby se ta opatření dodržovala, byť ta současná situace je vážná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Názor SPD, pane předsedo, na současná ta nová opatření, které vláda představila ve čtvrtek.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Já si myslím, že tady pokračuje ta improvizace. Prokazatelným faktem je, že vláda nedodržuje ani ten vlastní systém PES, který vyhlásila. Dnes už jsme více než 15 dní ve čtvrtém stupni a stále vláda vyhlašuje ten nejtvrdší systém 5. Za nás platí, že my si myslíme, že by se měl otevřít první stupeň základních škol. Ta situace je už opravdu neúnosná, protože mimo ty zdravotní problémy související s covidem, tak se začíná hroutit ekonomika, začíná se hroutit systém vzdělávání a velmi se zhoršuje zdravotní stav a přibývá počet úmrtí lidí, kteří mají zdravotní problémy nesouvisející s covidem - jsou to rakoviny, jsou to kardiovaskulární choroby a podobně. Vy jste se ptala na skiareály. Samozřejmě za nás otevřít, protože je přece prokazatelné, že na té lanovce na vleku, když je třeba pro 2, tak může sedět jenom 1, když je pro 4, tak na každém kraji 1, přece pohyb na čerstvém vzduchu, to naopak, to naopak posiluje imunitu člověka. Já to absolutně nechápu, tyhle ty nařízení. Takže za nás platí. My chceme, aby se vláda co nejvíce soustředila na ty rizikové skupiny, to je cca 17 % obyvatel, na jejich ochranu. A těch zbylých 83 % nechat žít a pracovat při základních opatřeních, to si myslím, že by bylo úplně správné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vláda setrvání v tom pátém stupni protiepidemického systému zdůvodňuje tím, že jsou stále plné nemocnice, plné nemocnice lidí, kteří mají COVID s těžkým průběhem také. Není platný argument, proč neotevírat školy, proč neumožnit pobyt lidí na horách, sdružování lidí na horách, protože to nejsou jenom lanovky, kterými lidi pojedou na kopec, ale tím, že se tam prostě budou pohybovat?

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Udržitelnost zdravotního systému je určitě velice důležitá. Na druhou stranu jsem rád, že ministr zdravotnictví Blatný konečně vyšel vstříc mým opakovaným několikaměsíčním požadavkům, aby se zpřesnily statistiky, respektive, aby se ty statistiky dělaly popravdě, protože u nás, i když někdo zemřel na autonehodu například a byl otestován pozitivní na covid, tak ho dali do kolonky zemřel na covid.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, ale těch lidí přece bylo velmi málo a nemohli ty statistiky nějak zkreslit, při vší úctě k těm obětem.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Právě proto já jsem apeloval na to, aby v těch statistikách například byli skutečně ti, aby se dělaly třeba ty pitvy, aby přesně bylo jasné, kdo zemřel na covid a kdo s covidem. Stejně tak ta lůžka, o kterých hovoříte, tak se tady měsíce hovoří o tom, že značná část, až 40 % třeba v některých nemocnicích těch lůžek je takzvaných sociálních, protože ti lidé už si prošli tou nemocí, ale zároveň ty domovy seniorů nechtějí je vlastně přijmout zpátky...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takzvané sociální hospitalizace.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
...zpátky z obavy a tato lůžka jsou stále, stále vlastně byla dlouhodobě vykazována na to, že jsou to covidová lůžka. Takže já jsem apeloval na to, aby se statistiky zpřesnily, potom ty statistiky taky vypadají trošku jinak. V žádném případě odmítáme bagatelizaci, ale žádáme zpřesnění statistik, protože ty škody, nejenom zdravotní, ekonomické a na vzdělávání už jsou tak velké, že skutečně musíme pracovat s tvrdými daty, abychom se dobrali nějakého normálního řešení, protože jinak už nebudou peníze, Česká republika nebude mít peníze ani na udržení zdravotního a sociálním systému, a to bude skutečně katastrofa.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Kováčiku, vy jste podmiňovali schválení nouzového stavu, školáci se ale do škol nevrátí, žáci prvního stupně, skiareály zůstávají zavřené. Co uděláte?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Každé opatření je dobré, pokud je účinné a pokud je respektované. My jsme požadovali, aby došlo, řekněme, k legalizaci toho, co se na těch horách stejně děje, ti lidé tam jezdí, ti lidé tam jsou navzdory tomu všemu, co se říká. A provozovatelé byli připraveni a jsou připraveni k tomu, aby zabezpečili dodržování i zpřísněných předpisů a hygienických požadavků a z toho důvodu mě trošičku rozhodilo to, že vláda, byť slibovali, že to udělají, tak to neudělali. Nicméně naše podmínky, to znamená školy, myslím tím školy prvního stupně, malotřídky, maturanti a deváťáci a otevření těch skiareálů byly podmíněny tím, že se nebude zhoršovat ta epidemická situace, a tam bohužel došlo k tomu obratu té tendence. A já připouštím, že pokud se bude příští nebo přespříští týden jednat o znovuzavedení nebo prodloužení nouzového stavu, tak toto pro mě bude docela silný argument, že si musíme dát doopravdy už konečně, jako dobrý, fajn, ale tak ty školy otevřete o týden později. Byla to jedinečná šance, jsou prázdniny, jedna šestina dětí je na prázdninách, takže by ten náběh byl pozvolný. Ale myslím si, že se ty skiareály a ty školy otevřít měly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak je velká pravděpodobnost, že komunisté už nepodpoří prodloužení nouzového stavu, že přestanou vládu tolerovat i ve světle slov vašeho předsedy Vojtěcha Filipa, který říká vláda selhala, nedodržela svůj slib. Váš
poslanec Pawlas, viděla jsem jeho vyjádření v České televizi, že by za těchto okolností už neschválil nouzový stav. Možná jsou to fragmenty, ale jaká je celková nálada v KSČM?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já vám to řeknu tak, že to bude výsledek hlasování v klubu a že ale ta tendence je velmi silná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Že byste už dál nepodporovali...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Netolerovali, pardon, nepodporovali prodloužení nouzového stavu, protože toleranční dohoda je něco jiného, tam jsou...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta ohrožena není podle vás?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Tam jsou mechanismy, jakým způsobem dál pokračovat. Co se týká nouzového stavu, tak skutečně KSČM je dneska více přesvědčena dále ho nepodporovat, než ano.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Řehounku, vaše reakce vládního
poslance. Pokud vláda přijde o podporu komunistů, kdo jí schválí nouzový stav?

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Úplně jenom v krátkosti, jenom krátká reakce na to, co tady zaznělo. Já si myslím, že se shodneme na tom, že opravdu to, co se třeba nyní děje na horách, prostě není ideální stav. Není ta vymahatelnost toho, aby ti provozovatelé těch sjezdovek ty lidi de facto vyhnali. Všichni bychom chtěli, aby to prostě bylo nějakým způsobem řízeno. Na druhou stranu vlastně to tady ve finále řekl i teď vlastně pan
poslanec Kováčik, prostě bohužel ta situace, která možná vzbuzovala na začátku minulého týdne nebo tohoto týdne očekávání, která vlastně i říkal pan ministr Havlíček, že se bude moci otevřít, se nenaplnila. Co se týká nouzového stavu, všichni si, doufám, uvědomujeme to, že prostě pokud ten nouzový stav nebude prodloužen, tak vlastně všechno to, o čem se tady dneska bavíme, nebude moci býti dále aplikováno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Chápu, tím argumentují ale ministři při každém schvalování nouzového stavu. Opoziční strany říkají ne. Zatím v těch posledních dvou případech v tom prodlužování už vás podpořili pouze komunisté a ti říkají, že mají problém. Má vláda nějaký plán, hnutí ANO má nějaký plán, co dál?

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já předpokládám, že samozřejmě ministerstva odpovědná pracují vlastně na tom, co nám neustále opozice vyčítá, že nemáme připravenou vlastně novelu krizového zákona, který by umožňoval prostě jít těmi cílenými opatřeními, ne třeba na...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To určitě nebude hotové do 14. února, kdy platí ten...

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já nevím, já nejsem členem vlády. Podívejme se opravdu na březen nebo duben, kdy opravdu se řeklo, nepotřebujeme nouzový stav, stačí rozhodnutí ministerstva a soud to napadl a muselo se jít opravdu tou cestou nouzového stavu. Máme tady vlastně cca 14 dní k tomu, aby vlastně probíhala nějaká další jednání. Je možné, že se to opravdu zlepší. Já jsem viděl třeba vlastně skóre PES, které se snižovalo, dneska opět vyrostlo. To znamená, já jenom opravdu chci říct, že i pro tu jistotu všech těch účastníků, to znamená zaměstnavatelů, zaměstnanců, opravdu ta brzda plyn není správné řešení. Já třeba, a samozřejmě je to kacířská myšlenka, já bych prostě si řekl dobře, zavřeme ty areály do konce zimy, jasně řekněme těm provozovatelům, že dostanou nějaké dané kompenzace, než aby vlastně to vypadalo, že týden otevřou, týden neotevřou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo, vy jste kroutil hlavou, když mluvil pan Kováčik, nesouhlasně.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
To, co říkal tady pan předseda Kováčik. Pane předsedo, promiňte, ale to jsou prostě plané řeči. Vláda Andreje Babiše a sociálních demokratů stojí už 3,5 roku na vaší věrné podpoře a stane se to tak i teď, vy jenom prostě říkáte, že máte nějaké podmínky, potom pan premiér zadupe, vy ustoupíte a vládu držíte pořád dál. Vy máte prostě zodpovědnost za to, že ta vláda pořád tady funguje, že všechna ta opatření, která jsou zmatená, chaotická, která způsobují nervozitu a ekonomické problémy, jsou prostě vaší zodpovědností. Já jsem nikdy od vás neslyšel žádná vyjádření ke školství, teď si najednou berete děti jako čistě rukojmí v politickém vašem pošťuchování s panem premiérem. Když tady říkal pan kolega Řehounek, jak se ty věci mění nouzově a tak dále, prostě už měsíce jsme tady svědky chaosu, který ohrožuje život v naší zemi. Připomenu opravdu zpackaný způsob očkování, na který se vláda nepřipravila. Dneska čelíme vážným problémům. Kompenzace jsou nedostatečné, proto jsme předložili plošný zákon odškodňovací, byl svržen se stolu. Vládne chaos, co se týká dodržování nouzového stavu, i těch vlastních předpokladů. Koneckonců podle PSA jsme ve stupni číslo 4, přitom už se mnoho týdnů drží stupeň 5. A tato vláda říkala, ten PES vám bude sloužit jako kuchařka, kam se podíváte a budete vědět, jestli se mohou nebo mohou...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Abychom se zastali i pana ministra Blatného, on říkal, že to je vodítko, když jsou přeplněné nemocnice, plné nemocných lidí s covidem, nemůžou otevřít školy.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já jako velmi děkuji všem zdravotníkům, kteří ze všech sil bojují o životy a zdraví našich občanů, to je naprosto jednoznačné. Ale přece pan ministr zdravotnictví nemůže jednou říkat, že je něco závazný dokument a pak, že je to nějaké vodítko. Úspěch těchto opatření prostě spočívá na jednoduchosti a srozumitelnosti, to ta vláda nedělá a má v tom jasnou podporu komunistů, proto premiér Babiš se sociálními demokraty stále vládne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kováčiku, pojďte reagovat.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Víte co, na mě může někdo dupat kdekdo kdokoliv, jak chce, já se neleknu. To je to, si myslím, že jsem prokázal už mnohokrát. Koneckonců bude to na vás, bude to na vás, na opozici...


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Ne, pane předsedo...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
…jak se s tím vypořádáte, převezměte tu zodpovědnost za to, že tady dál bude nouzový stav, že ta opatření budou platit, protože v okamžiku, kdy nebude platit nouzový stav, tak řada věcí se prostě nemůže dělat. My jsme prosadili jednu třetinu z těch podmínek teď hned, a to je ten zákon, který dává správě hmotných rezerv šanci ještě půl roku po ukončení nouzového stavu nakupovat zásoby, dokupovat ten materiál.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pane Kováčiku...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Nechte mě domluvit, já jsem vás taky nechal domluvit.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Kdyby vláda poslouchala AntiCovid tým...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pan Kováčik reaguje, pak pan Řehounek a pak pan Okamura.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
My jsme tu třetinu prosadili, to je to perspektivní, to je ta součást toho plánu, i když třeba žádný nějaký neexistuje. My si myslíme, že třeba je mít v zásobě i perspektivní opatření. A co se týká těch dalších dvou věcí, no promiňte, tak to vemte, tak dobře, my to teda nepodpoříme, jsem zvědavý, jaký chaos nastane poté, co tady nouzový stav nebude moci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podpoří
ODS prodloužení nouzového stavu, velmi jednoduše.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Nouzový stav je jasné opatření, které vychází z toho, co platí a co neplatí. Pane Kováčiku, vláda vaše zdůrazňuji, Andrej Babiš, ANO, sociální demokracie, komunisté není schopná nic z toho, co říká, dodržet. My dáváme pomocnou ruku. Náš AntiCovid tým přináší jasná opatření, nic se z toho nedodržuje. Přece nemůžeme říci za takového stavu, že podpoříme plošně nouzový stav, když to, co vláda sama slibuje, se nenaplňuje. Pojďte se chovat férově, říkejte srozumitelné a jasné věci a my jsme schopni se o tom bavit, ať už je to odškodňovací zákon, ať už to jsou naše návody, jak by mělo fungovat očkování. Nic se z toho nedodržuje a pak se divíte, že to opatření nefungují.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podpoří SPD prodloužení nouzového stavu, pane předsedo, máte k tomu nějaké podmínky, když slyšíte argumentaci vlády, že pokud nouzový stav nebude, nemohou platit některá opatření, například v nemocnicích nemůže pomáhat armáda.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
P
oslanecký klub SPD jako jediných už nepodpořil 4krát, už jsme nepodpořili 4krát prodloužení nouzového stavu, protože už od jara říkáme a vyzýváme vládu k tomu, aby udělala novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, který je potřeba novelizovat tak, aby šlo zacílit ochranu na rizikové skupiny a zároveň by nebylo nutné vyhlašovat plošný nouzový stav. Vláda to odmítá udělat. Ve stavu legislativní nouze, v kterém se teď můžeme pohybovat a pohybujeme legislativně, lze takovou novelu přijmout v rychlém případě za hodinu ve Sněmovně, takže to je přímo vlastně záměr už dneska, to vyhlašování nouzového stavu dokola. Dokonce náš poslanec Radek Vích kompletně zpracoval principy té novely, ale prostě zájem o to ze strany vlády není, tak já nevím, jestli je to tím, že chtějí pořád dělat veřejné zakázky bez výběrového řízení, nebo co, přitom ta druhá varianta tady je. Ale já bych ještě tady zareagoval na pana poslance Baxu, snad ne reakce, ale jenom bych ještě řekl stanovisko SPD. My jsme konstruktivní strana. My jsme například v pátek podali novelu zákona, aby živnostníkům, kteří na základě vládních opatření nemohou teď podnikat, nebo mají omezené podnikání, aby jim bylo odpuštěno sociální a zdravotní pojištění, respektive aby to za ně platil po dobu, kdy nemůžou podnikat, stát. Vláda o tom jednou mluvila, vůbec nic nepodali, tak jsme ten zákon podali my z opozice. Mimochodem, my v SPD už jsme podali víc než 50 zákonů a pozměňovacích návrhů na kompenzaci a podporu občanům. Některé z nich byly přijaty i díky nám. Náš návrh byl například paušální daň pro živnostníky nebo zrušení daně z nabytí nemovitosti, tlačil jsem na to dlouhou dobu, ale máme i další věci.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Dlouhodobý návrh
ODS, pane Okamuro. Dlouhodobý návrh ODS, několik let...

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Na druhou stranu..., no, tak vy jste to nabytí z nemovitosti zvýšili...


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Není to pravda. Neberte si zásluhy, které nemáte.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Takže my jsme ten návrh zákona podali loni na podzim fyzicky do Sněmovny, to jenom pro vaší informaci, předloni na podzim, pardon, už, protože máme leden. Ale chtěl jsem jenom říci, že prostě lidé jsou zoufalí, lidé jsou vyčerpaní, firmy krachují, lidé přichází o práci a bohužel znovu vyzývám k tomu, aby se vláda soustředila na ochranu ohrožených skupin, a tu drtivou většinu nechal žít a pracovat při základních opatřeních.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě reakce pana Řehounka, když slyšíte tu debatu o prodloužení neprodloužení nouzového stavu.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Děkuji. Tak já tady jako vnímám dva typy názoru, sofistikované a konkrétní směřující, byť z pohledu pana
poslance Baxy padající prostě na zeď a jako hrách a odrážející se. A potom samozřejmě věci, které vlastně s tím jakoby nesouvisí. Vždyť víme, že nouzový stav, to ze strany, ze strany primárně SPD to zaznívá stále, hrajeme si veřejné zakázky na vlastním písečku. Podívejme se, nasazení integrovaného záchranného systému, nasazení armády a další věci, to je všechno to, co vlastně umožňuje ten nouzový stav. A já samozřejmě nedokážu posoudit, jak složité je připravit tu novelu té legislativy. Já věřím tomu, že ta ministerstva na tom pracují a že prostě jdeme cestou, abychom pro příště, až někdy bude potřeba vyhlásit něco podobného, opravdu nebyli zase odkázani na nouzový stav. Ale v současné době to není. Já si nejsem vědom toho, že by ten nouzový stav byl opravdu zneužíván. Jestli vadí konkrétní opatření, tak pojďme řešit konkrétní opatření, ale neříkejme, že nouzový stav plošně je špatně, protože samozřejmě ten nouzový stav umožňuje prostě celý komplex řešení, to, co, možná se k tomu dostaneme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a vy vnímáte některá ta opatření plošná, že jsou zralá na zrušení, že jsou zbytečná, protože vlastně vláda stále utahuje šrouby, stále přibývají nová a nová opatření, ve kterých se lidé špatně vyznávají.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Samozřejmě, bylo tady třeba zmíněno to, že tady je nějaký PES a vlastně jsme ve čtvrtém stupni. Vy sama jste říkala, že to je opravdu jakési vodítko. Já si myslím, že opravdu, a je to i mezi tím vlastně, kde se pohybuji a vlastně všechny ty vojáky, kteří jsou nasazení, ať v sociálních nebo zdravotních organizacích, vlastně navštěvuji, a je to o tom, všichni říkají - prosím, my potřebujeme, aby to vlastně fungovalo, aby vojáci mohli být nasazeni prostě během jednoho dvou dnů. A to právě ten nouzový stav jako umožňuje. To znamená, buď vadí nouzový stav jako takový, anebo pak opravdu řešme ty konkrétní věci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo, už jenom krátká reakce, chci debatu posunout dál.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
To, co říkal kolega Řehounek, jak neodpověděl na vaši otázku o tom, že některá opatření by měla být, byla zralá na zrušení. Pojďme si říct, jenom na podzim, kdy v jednu tu fázi to fungovalo tak, že byly kompletně otevřené supermarkety a hypermarkety se všemi službami, které nabízejí, zatímco maloobchodníci, kteří nabízeli úplně stejný sortiment a kde byli schopni garantovat dodržení hygienických pravidel, tak museli mít zavřeno a krachovali. Takže to byl přesně ten způsob nedomyšlený. A já samozřejmě taky jsem vděčný tomu, že armáda pomáhá a chtěl bych moc poděkovat všem vojákům Armády České republiky za jejich neuvěřitelnou pomoc. Opravdu považuju za hanebné to, jak komunisté si berou teď armádu jako rukojmí v této době a chtěli jim vzít peníze. Ale tato opatření se dají určitě jinou cestou, ať už to je třeba kraj nebo novela krizového zákona, která už měla být, pane Řehounku, předložena dávno, protože v této situaci už žijeme rok. Netvařme se, že covid je otázka posledních týdnů, prostě rok už na to vláda čas měla k novelizaci takové, která by třeba umožnila tak funkční věci, jako je skvělé nasazení české armády. Ale na straně jedné, abychom nemuseli řešit takové nesmysly, jako je třeba uzavírání, otevírání skiareálů nebo to, že prostě nesmí chudák papírník prodávat zboží, když ho mohli prodávat supermarkety.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme k té armádě. Vláda ve čtvrtek schválila přesun peněz pro armádu. Zatím jen 5 miliard, zbylých 5 miliard se prý vyjasní po analýze nároků jednotlivých resortů, včetně obrany. Reakce komunistů, jak se vám to zamlouvá, pane předsedo Kováčiku?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Říkáte to přesně - po analýze nároků jednotlivých resortů. My jsme těch 10 miliard navrhli stáhnout z armádního rozpočtu právě ve prospěch těch ostatních, kteří, včetně tedy armády, kteří bojují s covidem, s tou pandemií. A víme, že je nasazeno přes 600 vojáků, včetně techniky, a tak dále, a tak dál a že tedy některé ty prostředky nějaké z těch 10 miliard se dají stáhnout i zpátky do armády na provozní třeba náklady spojené s tím, jak armáda pomáhá. Já jsem také vojákům vděčný za to, že pomáhají, protože bez nich by řada věcí vůbec nefungovala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, a tím, jak teď vláda postupuje, 5 miliard vrátila, 5 miliard si chce rozmyslet.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Co se týká těch 5 miliard, já si myslím, že na ten podíl těch vojáků by stačily 2 miliardy. A ty zbývající mohly jít jinam. Ale pro nás je rozhodující, že teď není čas na to, aby se nakupovaly zbraně, různé transportéry, vrtulníky, a tak podobně, teď skutečně i ta armáda, která jinak každý rok vracela do rozpočtu, nestačila spotřebovat ty prostředky, které v rozpočtu měla, tak aby také se podílela i finančně na boj s covidem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Řehounku, protože pan premiér, předseda hnutí ANO sliboval, že peníze dostane armáda zpátky v lednu, že je to jen jakýsi takový proces, vyhověli jste komunistům, teď vláda vypadá, že nedrží sliby ani komunistům, ani armádě.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já jsem tady už ve vašem pořadu jednou jsme se bavili, bavili vlastně o tom, kromě toho, že jsem členem rozpočtového výboru, členem výboru pro obranu a bylo to samozřejmě pro mě jako krajně nepříjemné, abych podpořil rozpočet, protože samozřejmě to bylo to nejdůležitější, co bylo potřeba udělat, ale na úkor těch 10 miliard. Já samozřejmě, když se podíváme na to, co tady říkal vlastně pan
poslanec Kováčik, tam se opravdu s komunisty neshodnu, je to o tom, že armáda je apolitická, je tady nějaká koncepce výstavby armády, která vlastně se průběžně aktualizuje, není to o tom, že by prostě generální štáb byl přikloněn k nějaké politické straně. A je potřeba se podívat na to, že jsou tady vlastně připravené velké dlouholeté projekty. Všechny ty projekty musí mít na alokované prostředky na celou tu částku, jinak nemohou být podepsány. To znamená, my bychom působili jako nesolidní partner, ať už se týká transferu do společného rozpočtu NATO, a právě vlastně na tyhle ty velké projekty. Armáda je podfinancovaná, historicky vlastně vojáci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale promiňte, ten slib, že peníze vrátíte do rozpočtu armádě do konce ledna, to se stihne.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Tak já předpokládám, že...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dalších 5 miliard se bude jednat.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Komunikace mezi ministerstvem obrany a vládou prostřednictvím ministra obrany probíhá. Je mi jasné, že ekonomická sekce na ministerstvu obrany není nadšená z toho, že vlastně dostala 5 miliard a nedostala těch celých 10. Já věřím tomu vlastně poslednímu prohlášení pana premiéra, že těch zbylých 5 miliard bude do armádního rozpočtu vráceno taky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On neřekl, že se to vrátí, on řekl, že se to vyjasní po analýze nároků jednotlivých resortů, včetně obrany, to cituji pana premiéra.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já budu znovu říká, že prostě věřím tomu, že vlastně to, co pan premiér říkal na podzim, že vlastně armáda je opravdu důležitá pro to a nebude se na ten rozpočet celkový pro rok 2021 sahat, že bude splněno a že vlastně armáda ty prostředky dostane co nejdříve v té plné výši, v které je měla původně naalokovány. Protože samozřejmě to, že tam těch 5 miliard stále ještě není, znamená, že některé projekty, které už jsou možná před podpisem, se prostě musí odsouvat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
SPD, jak je spokojena s tím, jaké vláda zvolila řešení. 5 miliard zpátky teď. 5 miliard po nějaké analýze?

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Hnutí SPD dlouhodobě podporuje českou armádu a velice si vážíme českých vojáků, takže nám to připadá, že koalice hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM hodila prostě vojáky a armádu přes palubu, pro nás je to úplně nepříjemná věc. To, co my v SPD říkáme ohledně armády, je, že chceme změnu koncepce. To znamená z toho, aby to byla, dnes je to armáda, která vysílá malé expediční sbory do Afghánistánu, do Afriky, do Mali, do Čadu a do Nigeru, s tím nesouhlasíme. My chceme, aby koncepcí české armády byla ochrana českých občanů a území České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, ale k tomuto konkrétnímu opatření v této době.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Já si myslím, že je chyba, že byly odebrány peníze české armádě. My jsme nesouhlasili s tím a nesouhlasíme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to nesplnění, promiňte, je to nesplnění slibu od premiéra?

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
No, tak je to tím, že se v rámci té, řekl bych, trojkoalice, byť je to s podporou KSČM, zamotali do svých vlastních, vlastně mezistranických slibů a v podstatě doplatili na to vojáci České republiky. To, co SPD kritizuje, je mimo jiné také to, že my nechceme ty drahé armádní zahraniční nákupy teď, kdy máme krizi, potřebujeme peníze pro české občany, proto kritizujeme například, aby se ta nová bojová vozidla teďka v Německu kupovala za 52 miliard. Ale to aby se odebíraly peníze armádě z toho rozpočtu, oslabovali se čeští vojáci a česká armáda, tak to nám opravdu v této situaci vadí. My bychom chtěli, a to byly i naše pozměňující návrhy, aby se ty peníze daly například na rekonstrukci, na modernizaci stávající výzbroje, místo aby se nakupovala za desítky miliard v Německu, ve Francii a v Americe nová, což já, mimochodem ještě jednu větu, já vůbec nechápu, jak může vláda v krizi posilovat desítky miliardami ekonomiku západních mnohem bohatších zemí, místo abychom investovali peníze do posílení našich firem, našich zaměstnanců a naší ekonomiky, to je přece šílený.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krátká reakce, pane Baxo.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Jenom chci tři poznámky. Prostě pojďme si věci říct, jak jsou. Komunisté odmítají to, že jsme členy Severoatlantické aliance, a proto pan předseda Kováčik použil tady tento argument. Je za tím ve skutečnosti nostalgická vzpomínka na dobu, kdy jsme byli členy Varšavské smlouvy. Já tohle to absolutně odmítám, je to prostě útok na armádní rozpočet, je to 12 % armádního rozpočtu, rovná se útok na naše spojenecké závazky. A je to opravdu velké poškození armády, které jsme velmi vděční za to, jak pomáhá. Jenom v mém kraji. V domově pro seniory v Mirošově, ve Vlčicích, v řadě nemocnic bez armády bychom se neobešli. A je to 15 000 vojáků, kteří už v současné době pomáhají, možná jich je ještě více. A pak řeknu ještě jednu důležitou věc, co tady říká pan předseda Okamura. Jakoby nemaťte, pane předsedo, veřejnost, prostě smlouvy na ministerstvu obrany jsou nastavené tak, že 70 % každé zakázky slouží domácím firmám. Prostě těch 10 miliard, které chtěli komunisté odebrat, je 7 miliard, které se berou na podporu české ekonomiky. Takže je to útok na principy naší země, je to útok na principy, kterými funguje česká armáda, je to podrývání akceschopnosti naší armády v době, kdy ji potřebujeme v covidové tísni. A v neposlední řadě tyto argumenty jsou opravdu falešné prostě proto, že armádní zakázky prostě pomáhají české ekonomice. A mimochodem, těch 10 miliard, to nejsou, pane Kováčiku, žádné peníze na zbraně, to je prostě to, co ta armáda musí vzít...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte, prosím, krátce reagovat, pan Okamura, pan Kováčik a pan Řehounek.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Pane
poslanče Baxo, teď jste řekl nepravdu a opravdu, když už se chcete navést do mě, tak aspoň mějte pravdu. Já jsem mluvil o nákupu těch nových bojových vozidel v Německu, a tam není 70 % pro české firmy a sám to moc dobře víte. Není tam...

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Zakázka není uzavřena, pane předsedo, bude se rozhodovat v létě. No, samozřejmě, to není hotová zakázka.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Vy jste tady skokan do řeči, jsem si všiml už v pořadu. Já jsem nemluvil vůbec o zakázkách jako celku. Já jsem mluvil o těch, o nákupu zahraničí bojový techniky teď v těch současných plánech, takže jenom, abychom se poslouchali správně. Děkuju.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Není hotovo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Kováčik.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že pan premiér to řekl přesně po posouzení potřeb i ostatních resortů, protože nejen obrana obětuje, v uvozovkách, ale všechny ostatní resorty. A navíc osobně, a také jsme to tak opakovaně projednávali, ty potřeby jsou teď především ve zdravotnictví, ve školství a také v kompenzacích těch firem a občanům, kteří na covidu nejvíce tratili. A ty kompenzace, těma se tady ohání kdekdo, ale kde se na to vezmou peníze. Tady jsou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Řehounek, ještě poslední reakce.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já si přizvu všechny kolegy, aby se stali členy výboru pro obranu, protože mám pocit, že toho o armádě vím úplně nejméně, kdyby to bylo 70 %, bylo by to samozřejmě super. Nevěřím tomu, že těch 70 % dosáhneme, protože samozřejmě musíme se podívat, jako že nejsme schopni některé věci vyrobit v České republice, bohužel prostě po roce 89 některé know-how a některé zkušenosti prostě odešly a nejsme. Na druhou stranu bavíme se o tom, že to má být minimálně 40 %, to znamená, i pokud by to bylo jenom těch 40 %, tak se bavíme o 20 miliardách, které ale, pane Okamuro, žádnými opravami staré ruské techniky opravdu neproinvestujeme, to znamená, chci...

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Prosím vás, vy jste úplně pomotal moje argumenty, já nevím, jestli budu mít prostor argumentovat, vy mluvíte úplně o ničem jiném, než já jsme hovořil.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Vy jste říkal, ne, pane Okamuro, vy jste říkal, že by bylo lepší než nakupovat drahou německou techniku opravovat staré věci.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Pane
poslanče, vy jste zacílil, už příliš řešíte nějaké detaily. Já jsem říkal, že teď v krizi, kdy jsme v deficitním rozpočtu a lidi přichází o práci, firmy krachují, tak než, abychom desítky miliard dávali na nákup zahraniční bojové techniky drahé, tam je až 80 miliard, tak dejme ty peníze slušným pracujícím lidem, přesuňme je z těch drahých nákupů. A vy už rozebíráte teď detaily těch jednotlivých zakázek. Takže jenom, abych to uvedl zpátky, já jsem proti odebírání peněz na fungování armády, ale co týče nákupu nové bojové techniky téměř za 80 miliard, vrtulníky ty už se uzavřely, pak jsou tam ta francouzská děla, pak jsou tam ta bojová vozidla v Německu. Já říkám - zastavme to a přesuňme ty desítky miliard k potřebným českým občanům teď v krizi. Je to jasné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Řehounku, poprosím, dokončete tu myšlenku.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Ne, tak samozřejmě jde o to...

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Nemluvím o detailu každé zakázky.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Bavíme se o tom, že žijeme v evropském prostoru, bavíme se o tom, že samozřejmě ta synergie pro ten domácí průmysl tam bude a opravdu není cestou v roce 2021 investovat peníze do oprav 60 let staré vojenské techniky.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
No, udělali to Poláci a Maďaři mimochodem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám v tuto chvíli děkuji. Sledujete na CNN Prima News Partii. Budeme pokračovat po malé pauze, budeme se mimo jiné bavit o zrušení vojenské nemocnice v Letňanech.

Krásné nedělní odpoledne ještě jednou. Na CNN Prima News sledujete Partii. Mými hosty jsou poslanci Jan Řehounek, ANO. Martin Baxa, ODS. Tomio Okamura, SPD. Pavel Kováčik z KSČM. Pánové, v pátek ministr zdravotnictví oznámil, že zruší polní nemocnici v Letňanech, kterou v říjnu nechal stát vybudovat. Nikdy v té nemocnici neležel jediný pacient, doposud za ni stát zaplatil vlastníkovi výstaviště 51 000 000 Kč. Je to dobré rozhodnutí, pane poslanče Řehounku?

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Po bitvě je samozřejmě každý generál, já nevím, jestli jsme už úplně po bitvě. Pokud bychom na podzim, v době, kdy ta čísla opravdu rostla exponenciálně a nikdo nevěděl, jestli opravdu standardní zdravotnictví dokáže pojmout vlastně ta čísla těch nemocných, kdybychom nedělali nic, a tím myslím vládu, a potom opravdu to jakoby bouchlo a chybělo to, tak by samozřejmě byl problém. To, že se mi samozřejmě nelíbí, že vlastník toho areálu nebo pronajímatel toho areálu, který paradoxně má ty pozemky pronajaté od státu, tak je vlastně státu vlastně účtuje za pronájem té nemocnice tu částku, kterou jste říkala, to se mi samozřejmě nelíbí. Na druhou stranu, je to prostě jeho právo. Informace, které mám, znamenají, že i v současné době ta stávající kapacita těch standardních nemocnic je dostatečná, že opravdu toho lékařského personálu pro plné využití té polní nemocnice by nebylo dostatek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili je to dobré řešení zrušit tu polní nemocnici, protože to, že tam nebude mít možná kdo pracovat za současné krize, říkali někteří lékaři a opoziční politici, ta nemocnice se postavila za velké peníze a teď se bude rušit v době, kdy se tady šíří nové mutace viru. Stále nevíme, jak ta epidemie se bude vyvíjet.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Samozřejmě já předpokládám, že ministr zdravotnictví a ministerstvo zdravotnictví má vlastně pro tento svůj krok relevantní podklady. Já samozřejmě je neznám, já bych možná ještě počkal. Ale pokud vlastně ministerstvo zdravotnictví řeklo, že ta nemocnice není v současné době už potřeba, tak to budu respektovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
poslanec Kováčik, je to dobré řešení?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že je to kapánek předčasné, ale nemám detailní informace. Ale myslím si, že jestliže třeba i tou motivací pro ty lidi dodržovat ta opatření na podzim bylo to, vždyť už se staví polní nemocnice v Praze a následně potom v Brně...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jako strašák.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Teď tím, že se ruší, tak jako by se mezi lidi podprahově šířila zpráva - už je to dobrý, už ani ta nemocnice polní nebude potřeba. Ve skutečnosti je to odůvodňováno nedostatkem personálu, ale když by se týden, dva počkalo, jak se vlastně bude vyvíjet to napadení tím novým agresivním typem, nebo tou novou agresivní mutací z Británie, případně z Jižní Afriky, ta tady ještě není, může přijít taky, tak jakoby se vůbec nic nestalo, když už se tolik peněz utratilo, a to si myslím, tam má taky tu pochybnost, že pozemky pronajaté od státu a státu se účtuje nájemné, to si myslím, že není úplně fér, ale zase nemám úplně informace. 2 týdny počkat by se už nic nestalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan předseda Okamura?

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
My si musíme říct principiálně, co k tomu vedlo, vůbec k tomu, že vláda se rozhodla tuto nemocnici otevřít. Vedly k tomu chybné statistiky. Už tenkrát ředitelé nemocnic, například ředitel Motola Ludvík upozorňoval na to, co jsem říkal před chvílí v pořadu, že cca 40 % lůžek, těch covidových lůžek, jsou v podstatě sociální lůžka a ty lidé vůbec na těch covidových lůžkách už by museli být. To znamená...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, je dobře, že se ta nemocnice ruší?

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
No, musí mít principiálně, proč byla vlastně založena a že to bylo na základě chybných statistik, na které jsem upozorňoval. To znamená, ta čísla byla tenkrát nadhodnocena mírně, co se týče počtu těch obsazených covidových lůžek, což přísně říkali ředitelé nemocnic, já jsem tady radši citoval, následně tedy byla postavena tato polní nemocnice, následně se ukázalo, když se ta čísla zpřesnila a ukázalo se, o tom už jsem taky mluvil tady v pořadu, že ta nemocnice v podstatě teď ani tak potřeba není. A samozřejmě teď je problém v tom, že to stálo přes 50 000 000 Kč z veřejných peněz.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Miliard.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Milionů.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
51 milionů z veřejných peněz, nikoliv miliard. No, a samozřejmě teď by bylo dobré si říci, kde je tedy ta politická odpovědnost, protože mně třeba obrovské množství občanů píše, kdo to tedy zaplatí, když to tedy rozhodli ve vládě. Když to vychází z těhle, řekl bych, chybných čísel. Znovu říkám, nebagatelizuji. Já jsem pro to a v SPD říkáme, je potřeba zajistit udržitelnost zdravotního systému, mimochodem i vzhledem k těm nemocným, kteří nesouvisí s covidem, kde se to zdravotní stav a úmrtí zvyšují a zdravotní stav se zhoršuje. Ale tady je potřeba si jasně říci, protože jsou to veřejné peníze, z čeho to vlastně vycházelo. A teď vlastně ten dopad je jasný a veřejnost je opět frustrovaná a nespokojená.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan místopředseda Baxa.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že to bylo rozhodnutí chybné a rozhodnutí, které ukazuje prostě naprostou bezradnost vládní politiky...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To, že ta nemocnice zruší, nebo že se stavěla.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Že se ruší. Já to doložím na porovnání s tou druhou polní nemocnici v Brně, která vznikla díky mé kolegyni primátorce za
ODS Markétě Vaňkové. Brněnská polní nemocnice vznikla ve chvílích, kdy opravdu enormně rostly statistiky o počtu hospitalizovaných a kdy skutečně se mohlo jevit, že budou ty kapacity zapotřebí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale to v té polní nemocnici v Letňanech také.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Následně ve chvíli, kdy k tomuto došlo, kdy nemocnice se udržely, tak se brněnský areál změnil v místo, kde se plošně testovalo, to vláda nikdy nedokázala zajistit, byť víme, že plošné testování bylo jednou z cest. A je jednou z cest, jak se koronaviru bránit. A ve chvíli, kdy v tom brněnském areálu běží plošné testování, tak Brno hned na to reagovalo a společně s krajem navrhlo, aby se to stalo velkým očkovacím centrem. A tím se dostávám k odpovědi na vaši otázku. Já si myslím, že je to chybně proto, že to pravděpodobně vypovídá o nedůvěře ministra Blatného a celé vlády o tom, že někdy získáme takový počet množství vakcín, že se bude moct plošně testovat, protože přece tyto areály jsou ideální pro to, aby v krátké době se mohlo proočkovat co nejvíce lidí. Takže vidíme tady úspěšný brněnský příklad, vidíme tady neúspěšný pražský příklad. A pro mě to pražské zrušení letenské nemocnice je také varováním toho, jestli vlastně vláda věří tomu, že se někdy podaří vybudovat dostatečně velké kapacity na plošné očkování dobrovolné. A to my v Plzni chystáme, v Brně už je to v tuto chvíli připravené, zatímco Letňany ukazují, že asi vláda s tím nepočítá, a to je špatné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Řehounek, zástupce vládního hnutí ANO. Měla by se, nebo neměla ta polní nemocnice v Letňanech přebudovat na očkovací centrum, protože ten argument pana Baxy často používají i běžní občané, když už jste to postavili, tak to teda přebudujte.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Samozřejmě rozdíl je v tom, že vlastně výstaviště v Brně je městské a samozřejmě nedochází tam k tomu, že vlastně se za ten areál platí takové peníze, které se platí tady v Praze. Druhá věc je ta, že samozřejmě vidíme. A myslím si, že i to hrálo roli v rozhodování, že ty dodávky těch vakcín nejsou tak rychle a v takových objemech, jaké jsme očekávali. Tady ale, prosím, toto opravdu za to nemůže česká vláda. Bavíme se o tom, že tady jsou nějaké centrální vyjednávání celé Evropské unie. A já opravdu jako neakceptuji vlastně ty názory, že prostě česká vláda ve vazbě na to, jak rychle jdou dodávky do jednotlivých zemí, že nějakým způsobem pochybila. A tím chci vlastně odpovědět na tu vaši otázku, že možná i to, že vlastně není ta dodávka tak rychlá, to znamená, že nebude potřeba v Praze tak velké očkovací, ne testovací centrum, jako jsou Letňany, směřuje k tomu, aby se vlastně ta polní nemocnice zrušila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krátce pánové, pan Okamura, pan Kováčik.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Jako my jsme SPD říkali od začátku, že než tento projekt je lepší posilovat stávající zdravotní kapacity, ukázalo se, že by to byl správný směr. Co se týče toho očkovacího centra, víte, tady je vidět, že asi nejste nikdo z Prahy, ono to totiž nelze moc v těch Letňanech použít, protože je to úplně mimo centrum Prahy a je tam velká dopravní nedostupnost tím směrem, to jenom jako pro vás teda. A uznává to mimochodem, slyšel jsem tento argument i ze strany odborníků, a já, protože bydlí v Praze, tak velice dobře vím. Co se týče vakcíny, no, tak tady je to jednoznačně selhání vlády a Evropské unie, protože ty země, které nejsou v Evropské unii, tak samozřejmě si vakcínu zajistily. SPD prosazuje dobrovolné očkování, odmítáme perzekuci těch lidí, kteří se nenechali dobrovolně očkovat. Ale opravdu je tristní, když jsme se dozvěděli teď novou informaci, že rozvojové Maroko, africké Maroko si dokázalo zajistit 2 000 000 dávek AstraZeneca, protože není v Evropské unii, bez problémů to koupili. A Izrael to samé. A my, protože Andrej Babiš se naivně spolehl na Evropskou unii, tak samozřejmě Evropská unie selhala. My jsme od začátku v SPD říkali, a tím bych to uzavřel, Česká republika musí jít vlastní cestou, nespoléhat se na Evropskou unii a Evropská unie opět selhala a pro ty občany, kteří se chtěli nechat dobrovolně očkovat, tak vakcíny prostě nejsou zajištěny, zatímco země mimo EU je zajištěny mají, i když si za ně připlatily o něco více.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pojďme k Letňanům. Pan Kováčik.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já jenom ty Letňany skutečně jsou dopravně těžko dostupné nebo hůře dostupné jako očkovací centrum, ale ono by bylo potřeba očkovací centrum, které by ulehčilo těm nemocnicím pro ostatní péči. Ale co se týká těch vakcín. Já si myslím, že je třeba, aby vláda tlačila na Evropskou unii. Na Evropskou lékovou agenturu, pardon, aby urychleně jaksi rovnoprávně otestovala a co nejdříve akreditovala i vakcíny ostatních dodavatelů. Já nevím, proč se stydíme mluvit s Čínou nebo s Ruskem s těmi výrobci, kteří vyrábějí také srovnatelné vakcíny?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan místopředseda Baxa chtěl.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já tady mám takový graf, ono asi na něj není moc dobře vidět, ale pokud říkáme, že, tady říkal pan Řehounek, že za to vláda nemůže, tak tady na tom grafu jsou evropské státy, včetně samozřejmě drtivé většiny členských zemí Evropské unie. A Česká republika je prostě na 20. příčce v pořadí toho očkování, tak přece není pravda ta, že pokud všichni jsme závislí na společné dohodě dodávek z Evropské unie, tak že Česko je na tom stejně jako ostatní země, prostě nejsme, jsme mnohem níže. A my jsme jako AntiCovid tým koalice SPOLU navrhovali už na přelomu listopadu a prosince, aby vláda zveřejnila jasnou očkovací strategii, aby zveřejnila ty smlouvy, podle kterých se bude nakupovat, aby se jasně řeklo, které skupiny budou prioritní. A místo toho jsme byli svědkem chaosu. A já se prostě musí ptát jako opoziční politik, protože já ty smlouvy, byť jsme je žádali, k dispozici nemám, jestli česká vláda vyjednávala dostatečně razantně v rámci Evropské unie, co se týká objemu vakcín. A co víme, a to já přesně nevím, ale co určitě vím, je to, že se v přípravě toho systému zaspalo, dala se naděje seniorům 80 plus, aby se mohli očkovat, těm se teď ruší termíny, mohli jsme být v tom očkování mnohem dále.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Omlouvám se, nechám už reagovat jenom pana Řehounka z časových důvodů, zaspala vláda, nedostatečně vyjednávala, je to tak pravda? Když vidíme, co se děje tento týden, jaké přišly zprávy o tom, že se zastavuje očkování, nezastavuje, nemocnice nemají, kraje nemají čím očkovat.

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já samozřejmě nedokážu, nedokážu říci, ten graf, který tady má kolega Baxa, vidím poprvé. Já jenom, já jenom chci říci, že jako to, abychom tak, jak říkal pan
poslanec Okamura, šli každý svojí vlastní cestou, tak to dopadne ještě daleko hůře, než pokud budeme spoléhat na to, že budeme vyjednávat v rámci Evropské unie. Pokud nechceme jít cestou Maďarska nebo Srbska, které se obrátilo k východu, a tam já bych to asi jako nesměřoval.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To byste nedoporučoval, to, co říkal pan Kováči, Čína, Rusko, vakcína Sputnik a čínské vakcíny?

Jan ŘEHOUNEK, poslanec /ANO/:
Já nedokážu tohle to jakoby posoudit. Samozřejmě máme tady i nějaké národní vlastně akreditované laboratoře. Samozřejmě pokud by Česká léková agentura řekla, prostě vakcína z Ruska, případně vakcína z Číny je vlastně jako dobrá, můžeme jí vlastně akreditovat, tak bych se tomu samozřejmě nebránil, ale myslím si, že jít touto cestou jako individuální není jako opravdu...

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Hůře bychom určitě nedopadli, protože já mám čísla, jsou z minulého pátku, to znamená před týdnem. V Izraeli jenom za ten pátek naočkovali 223 000 lidí a v České republice, vaše vláda, 10 000 lidí. A Izrael má 8 000 000 obyvatel, my máme 10 000 000, je to srovnatelná země. Naopak hůře dopadáme, když jsme se spoléhali na Evropskou unii, je to přesně naopak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuju. Z časových důvodů už nenechám nikoho z vás reagovat. Jan Řehounek,
poslanec za ANO. Martin Baxa, místopředseda ODS. Tomio Okamura, předseda hnutí SPD. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. Pánové, děkuji.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Na shledanou.

Tomio OKAMURA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /SPD/:
Na shledanou.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání a přeju hezkou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se ráda připojím. Přeji vám hezkou neděli. Budu se vás těšit opět za týden v 11 hodin na Primě a CNN Prima News. Na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor