2. prosince 2020

Lepší podmínky pro darování pomohou sportu, kultuře i sociálním službám

(www.ods.cz) Dočasné daňové zvýhodnění soukromého dárcovství může přispět k záchraně řady sportovních klubů, kulturních akcí i provozu mnoha sociálních služeb, které se v důsledku pandemie covid potýkají s propadem příjmů. Před klíčovým hlasováním Poslanecké sněmovny o „covidové“ novele zákona o daních z příjmu to uvedl její autor, poslanec Jan Bauer.

Návrh počítá konkrétně s tím, že by se na dočasnou dobu zvedla možnost daňového odpisu dárcům z řad firem i jednotlivců ze současných 10 % (resp. 15 %) na 30 %. Cílem je poskytnout impuls dárcům k tomu, aby v podpoře veřejně prospěšných činností pokračovali i v době, kdy sami čelí ekonomickým problémům, případně motivovat dárce nové.

„Ten návrh jsem s několika svými kolegy z dalších stran předkládal v reakci na tíživou situaci v sociální sféře po první vlně covidu. Ukázalo se ale, že může mít zásadní význam i pro amatérský sport, sportování dětí a kulturu, protože právě tyto oblasti drtí druhá vlna covidu. Naším cílem je alespoň dočasně usnadnit darování a hodit tak záchranné lano všem, kteří se věnují veřejně prospěšné činnosti. Může to pomoci třeba malým sportovním klubům na venkově, malým divadlům nebo zařízením pro seniory či organizacím, které pomáhají lidem s handicapem,“ uvedl Jan Bauer.

Podle něj propad darů dokládají i první čísla, například podle čerstvě zveřejněných čísel Fóra dárců 52 % organizací hlásí snížení darů od veřejnosti, 39 % rušení přislíbené dárcovské podpory a 50 % zároveň snížení výnosů z vlastní činnosti.

„Neočekáváme rozpočtové dopady, návrh pouze může pomoci propad financování veřejně prospěšných aktivit ze soukromých zdrojů částečně vykrýt. A navíc jen po nejkritičtější dobu příštích dvou let,“ dodal Bauer.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení