26. března 2020

Komentář k jednání předsedů stran s premiérem ČR

(www.ods.cz) Komentář předsedy ODS Petra Fialy

Petr Fiala: „Jednání předsedů stran s premiérem a některými členy vlády bylo o něco věcnější než minule. Bavili jsme se mimo jiné o ekonomických opatřeních, která vláda chystá. Jsem rád, že se ministři nechali inspirovat alespoň v některých věcech naším ekonomickým balíčkem, který jsme předložili už před týdnem, např. v případě dávky pro OSVČ postižené vládními opatřeními. Vláda plánuje vyplácet 15 000 Kč měsíčně, my jsme přesvědčeni, že ta částka by měla být kolem 30 000 Kč. Aspoň v tomto případě se vláda vydala správným směrem a my se budeme snažit v Poslanecké sněmovně ten návrh nejenom podpořit, ale také vylepšit.

Na otázku ohledně odškodňování podnikatelů jsme bohužel uspokojivou odpověď nedostali. Myslím si, že si vláda tady trošku protiřečí a že se k tomu bude muset v příštích dnech postavit čelem a vysvětlit veřejnosti, jak to je a proč došlo ke změně způsobu, jakým vláda přijímá restriktivní rozhodnutí.

Za ODS říkám, že pro nás je hrozně důležité, aby lidé dokázali i ekonomicky přežít tyto těžké časy, aby se neocitli živnostníci na ulici, aby nekrachovaly zdravé a prosperující firmy, a proto podpoříme všechna opatření, která jdou tímto směrem – aby lidé měli dostatek peněz, aby si mohli poradit s problémy, které na ně přicházejí.

Budeme se snažit ty věci vylepšit, budeme o tom ještě jednat s vládou a uděláme vše pro to, abychom si s krizí kolem nemoci Covid-19 co nejlépe poradili.“

Petr Fiala

předseda ODS