9. dubna 2022

Nominační projev před volbou místopředsedů

(www.ods.cz) Projev Martina Baxy před volbou místopředsedů ODS.

Vážený pane předsedo, milí delegáti, milé delegáty, vážení občanští demokraté a na dálku do Opavy zdravím pana 1. místopředsedu, milý Zbyňku,

dnes je 9. dubna. Zdánlivě plně obyčejné datum. Málokoho z nás, včetně mě, by napadlo nějaké významné výročí, které by bylo s devátým dubnem spjaté. Já samozřejmě ale nezapřu svoje učitelské povolání, a tak jsem se na to podíval a zjistil jsem, že 9. duben je vlastně datem docela významným a v mnoha ohledech symbolickým. Začnu v dávné minulosti – 9. dubna zemřela jedna z českých národních patronek, ctihodná abatyše Mlada, první abatyše svatojiřského kláštera na Pražském hradě. 9. 4. je dnem, kdy nacisté popravili asi nejvýznamnějšího německého evangelického odbojáře Dietricha Bonhoeffera, a myslím si, že je důležité si tyto statečné lidi připomínat. Gruzínci si zase dnes připomínají vyhlášení nezávislosti na dožívajícím Sovětském svazu. A taky musím dodat něco za svůj resort, 9. 4. se narodili určitě nám všem známí herci a komici Vlasta Burian a Jean-Paul Belmondo. Některým zase, kolegyně a kolegové, můžeme popřát přímo zde na kongresu. Tak určitě se nebude zlobit, když prozradím, že 9. dubna se narodil Martin Kuba. Martine, všechno nejlepší. Nevidím, kde přesně sedí, ale tak mu alespoň na dálku mávám. Takže, jak sami vidíte, 9. duben není jen tak obyčejný den.

Pro nás všechny v tomto sále je dnešní 9. duben také velmi významný. Je to totiž den, kdy si můžeme kolektivně říci: Naplnili jsme všechno to, čemu jsme my, občanští demokraté, věřili a naplnili jsme všechno to, co nám, občanským demokratům, za to stálo. A dovolím si říci, trochu parafrázovat, J. A. Komenského: Vláda v naší milované zemi se vrátila do pravých rukou. A to především díky vám, členkám a členům Občanské demokratické aliance…. Občanské demokratické strany.

Když jsem tu, dámy a pánové, před dvěma lety stál… (Já jsem totiž myslel na Severoatlantickou alianci, tu mám dál v proslovu, pardon. Doufám, že mě to nebude stát vaše hlasy.) Když jsem tu před dvěma lety stál a žádal vás o důvěru, vyjádřil jsem své hluboké přání, aby se na podzim 2021 českým premiérem nestal nikdo, jehož příjmení začíná na „B“. A podívejte, moje i vaše, zkrátka naše velké přání se stalo skutkem. Petr Fiala s velkým odhodláním, pevným přesvědčením, názorovou důsledností a také s vírou v úspěch dovedl ODS až do Strakovy akademie. Petře, děkujeme. Máme tedy důvěryhodného premiéra, který se nebojí dělat to, v co věří. Máme profesionálního ministra financí, který dokázal snížit schodek státního rozpočtu o 80 miliard. Jsme, dámy a pánové, nejsilnější vládní stranou, která vtiskla směr novému kabinetu. Máme energického předsedu Senátu, který se stejně jako předchůdce nebojí ani čínských komunistů. Máme pracovité hejtmany, největší zastoupení v krajských koalicích, stejně jako úspěšně řídíme obce a města. Stojíme na té správné straně ve válce o Ukrajinu. A každý v Evropě to pozná podle našich jednoznačných skutků. Teď ukazujeme, že jsme důležitou a významnou zemí Severoatlantické aliance a EU. Dámy a pánové, deagrofertizujeme stát a vracíme ho zpátky do podoby, do podoby státu občanům.

Kolegyně a kolegové, stojíme ale zároveň před důležitou šancí. Je to šance opravdu veliká a spočívá v tom, že opět máme na své straně lidi. A musíme si upřímně říci, že před několika lety se nám o tom vlastně mohlo jen zdát. Zase nás volí spousta občanů, mnozí z nich nám léta ani nemohli přijít na jméno. Volí nás mnozí noví, mladší i starší, z měst i z venkova. Znovu nás volí ženy, znovu nás volí rodiny s dětmi. Je to veliký úspěch, který si v kulisách současné obtížné situace nesmíme nechat vzít.

Už zmíněný velký německý odbojář v těch nejtěžších okamžicích, v okamžicích, kdy čekal v cele smrti, psal velmi působivé dopisy. Dopisy, v nichž je obsažena velká moudrost a velká odvaha. A v jednom z nich napsal větu, která je podle mne velmi vážná. „Kdo pohrdá člověkem, nedokáže z něj nikdy nic udělat.“ Zkusím to přenést do politiky. „Kdo pohrdá člověkem, nedokáže z něj nikdy udělat svého voliče.“

Dámy a pánové, my přece svými voliči nepohrdáme. Ale ani naše voliče nesmíme zklamat. Právě teď, tak jak o tom hovořil pan premiér, musíme projevit dostatek empatie pro jejich obavy. Dostatek pochopení pro určitou touhu získat zpátky jakési jistoty, jakkoliv je to v mnoha ohledech věc, která se naplňuje obtížně. Budeme muset trpělivě vysvětlovat, že minulé vlády zaťaly takové sekery do naší budoucnosti, že se to zkrátka bez oběti, větší či menší, každého z nás, nedá vyřešit. V maličkém to vidím u sebe každý den, kdy musím takové kroky konat ve svém resortu.

A v neposlední řadě – byť vím, že téma dezinformací je téma, které speciálně na půdě ODS nemůžeme brát na lehkou váhu a nemůžeme jen tak a priori říkat, že kdo říká něco, s čím nesouhlasíme, mluví o dezinformacích – musíme také trpělivě vysvětlovat všechno to, o co se bojuje na Ukrajině. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, a jednou z cest, která se nám osvědčila, je cesta, vlastně úplně pravda, je cesta, která je vlastně úplně snadná. Říkat našim občanům a našim voličům pravdu a nelakovat věci narůžovo. Nebyli jsme na to v minulých letech od minulých vlád vůbec zvyklí, ale právě v tom je naše šance po letech jakéhosi blábolivého slibování všeho všem.

Dámy a pánové, všichni v tomto sále víme, co všechno nás už letos čeká. Aniž bych sebeméně podceňoval volby senátní, koneckonců i v mém městě, v jeho části, budou senátní volby probíhat, jako dlouholetý primátor Plzně, čtvrté největší metropole v naší zemi, cítím vážnost voleb komunálních. Máme tisíce výborných zastupitelů a stovky výborných starostů, s řadou z vás jsem se tady potkal, sedíte tady s námi a máte vůli a odhodlání zabojovat na podzim v komunálních volbách. Ale jsem přesvědčený o tom, že nás zastupitelů, starostů může být mnohem více. A to i díky tomu, že mnozí naši soupeři vlastně svými voliči pohrdají. Nám se k tomu otevřela jedinečná šance. Já si totiž pevně myslím, že na české scéně není žádná politická síla, která by více než my aspirovala na pozici jedničky v komunální politice. A byli to právě komunální politici, kteří nás drželi v těch časech nejobtížnějších.

A tak, milé kolegyně, milí kolegové, občanští demokraté, stojím tu dnes před vámi se žádostí o podporu při volbě místopředsedy a také říkám, že jsem připraven přiložit ruku k dílu v naší komunální volební kampani. Kampani ODS a samozřejmě tam, kde koalice vznikla, i kampani koalice SPOLU. Vedl jsem v tom minulém období úspěšnou evropskou kampaň. Mám za sebou řadu kampaní ve svém rodném městě. Mám skvělý tým odborníků, kteří umějí naslouchat, diskutovat, jsem připraven takové lidi vést a zkrátka jsem připraven k tomu, abych komunální kampaň odpracoval, pomohl tak, jak mohu, nám všem v těch zásadních volbách. Ale, dámy a pánové, myslím si, že v každý takový moment je zapotřebí toto říkat. Nelze uspět bez často a nahlas vyslovovaného odhodlání. A tak, moji milí občanští demokraté, kolegyně, kolegové, přátelé, vykročme do letošních klání pravou nohou, protože jsem si jistý, že tak my všichni společně vyhrajeme.

Děkuji vám za důvěru i za podporu.

 
Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení