3. října 2022

Interview ČT24: Senát nebude prodlouženou rukou vlády

(ČT 24) Po volbách zůstane horní komora parlamentu nezávislá na vládě, uvedl její nynější předseda a nově zvolený senátor Miloš Vystrčil (ODS). V letošních volbách podle něj převažovala obecně negativní kampaň, kterou v rozhovoru označil za dno. Dodal, že zvítězil díky „dlouhodobé práci, kterou voliči nakonec zohlednili“. V pořadu Interview ČT24 rovněž vyloučil, že by ho koalice SPOLU nominovala jako kandidáta na prezidenta republiky.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Senátorské křeslo obhájil Miloš Vystrčil s nejvyšším počtem hlasů v ostře sledovaném duelu ve volebním obvodu v Jihlavě. Svoji vyzyvatelku Janu Nagyovou (ANO) porazil o 7778 hlasů, což byl největší rozdíl ze všech finálových duelů. V kampani se intenzivně angažoval předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

„Jsem přesvědčen, že kampaň a volby byly specifické v tom, že na jedné straně stál kandidát, který měl nějaký program a svoji minulost, podle které ho bylo možné hodnotit. A na druhé straně volba reprezentovaná Andrejem Babišem, která kandidovala proti něčemu a proti někomu,“ uvedl.

„Jana Nagyová proti mně v podstatě nekandidovala. Jejích výstupů bylo minimálně a proti mně stále mluvil Andrej Babiš nebo Karel Havlíček a Alena Schillerová. Bylo to takové zvláštní,“ míní Vystrčil. Podle něj se v jeho kampani zúročila práce ve funkcích senátora a hejtmana. „Lidé neuvěřili dezinformacím, které se kolem mě šířily,“ sdělil.

Zároveň se nynější předseda Senátu Miloš Vystrčil ohradil proti tomu, že by byl odtržený od reality místních obyvatel na Jihlavsku. „Já jsem nevěřil svým očím, protože jsem s lidmi pořád (…). Když tam někdo, kdo tam skoro několik let nebyl nebo se s lidmi nebavil, začne vykládat, že jsem odtržený a žiju v nějaké bublině, připadá mi to úplně absurdní,“ řekl.

Způsob kampaně druhé strany poté označil Vystrčil za nečekaný a jako „další úroveň politiky“. „Bylo to dno, které neznám. Kampaň sledujete a říkáte si, jak se tomu přizpůsobit. Jediná snaha je toho druhého zatáhnout do bahna. Chce vyvolat diskuzi a začít vyvracet. Jenže to je člověk, který má několik vlivných médií, týmy lidí a mnoho peněz. Jediná možnost tak pro mě byla chovat se dál slušně a doufat, že lidé uvidí, jak děláme to, co vždycky,“ doplnil.

Po volbách do třetiny horní komory podle Vystrčila nebude Senát kvůli svému složení pouze automaticky prodlouženou rukou vlády. „Lidé jsou nezávislí, zvolení přímo a jsou zvyklí prosazovat svůj názor i v rámci dané strany. Jsou zvyklí ve stranách rebelovat nebo zastávat jiný názor, protože to k demokratické straně patří,“ odmítl senátor bezmeznou loajalitu vůči všem vládním návrhům.

„Pokud je ale v Senátu většina senátorů zvolená za vládní strany, je logické, že budou mít ve většině případů podobný názor. A tudíž těch konfliktů je potom méně, ale to neznamená, že jsou závislí a poslouchají. Znamená to, že je méně konfliktů,“ vyjádřil se.

Dodal také, že pokud ho senátorský klub ODS a TOP 09 znovu navrhne na pozici předsedy Senátu, nabídku přijme. Odmítl však, že by ho koalice SPOLU doporučila jako prezidentského kandidáta. Svoje rozhodnutí o postupu v prezidentských volbách má totiž vládní uskupení oznámit během úterý. Kromě toho, že on s kandidaturou nepočítá, se k postupu odmítl vyjádřit, dokud jej nepředstaví předsedové vládních stran.

Přepis rozhovoru:

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer. Ostře sledovaný souboj o
senátorské křeslo vyhrál, a to nejvyšším počtem hlasů, bude znovu předsedou horní parlamentní komory? Bude kandidovat na prezidenta? Jaký vůbec bude Senát po těchto volbách? Co říká na první výměnu ve vládě na postu ministra pro životní prostředí? Hostem Interview ČT24 je Miloš Vystrčil z ODS. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer, děkuju pozvání.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Anna Hubáčková končí, Petr Hladík přichází. Stále jsme v rámci tedy hodně silné pozice, hodně práce v roli předsedající země Evropské unie, ale ty důvody jsou zdravotní. Máte pro to pochopení?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě, pokud se někdo necítí zdráv, tak těžko může vykonávat roli ministra, respektive ministryně, protože to je nesmírně náročná pozice, kterou vlastně vykonáváte 24 hodin denně. A pokud máte nějaké zdravotní problémy, tak vlastně považuju za odpovědné, když ten člověk řekne a následně za něj nastupuje někdo další.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ona je to druhá změna. Já jsem zapomněla na ministra školství, nicméně tím se dostáváme k otázce, jestli předpokládáte, že teď dojde po volbách, i proto, že to zmiňoval často prezident Miloš Zeman, k nějaké širší rekonstrukci vlády?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já žádné zprávy o tom nemám, ale to je v pořádku, protože to není moje kompetence. To je kompetence pana premiéra. Já předpokládám, že on se bude rozhodovat, zda tak se stane, nebo nr. Já do toho mluvit nebudu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak k
Senátu. Vy jste byl zvolen nejvíce hlasy, u vás byla nejvyšší účast. Jak to cítíte, byla to volba pro vás, anebo protestní volba?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že ta kampaň a ty volby tam byly specifické, a to v tom, že na jedné straně stál kandidát, který představoval nějaký program a měl za sebou nějakou minulost, podle které ho bylo možné hodnotit. A na druhé straně byla nějaká skupina lidí vedená Andrejem Babišem, která nekandidovala pro něco nebo pro někoho, ale proti něčemu proti někomu. Takže si myslím, že to mohla být taková směs. To znamená, jednak to byla protestní volba, jednak to byla volba, řekněme, třeba pro ty osobnosti, které kandidují, nebo proti nim. A tohle se smísilo v nějaký výsledek, se kterým já jsem velmi spokojen. A myslím si a troufnu si dneska říci, i na základě toho, že já mám v podstatě tisíce, a děkuju za to, tisíce zpráv blahopřejných, že to, co tam už vlastně 12 let jako
senátor a předtím jako třeba i hejtman nebo starosta dělám v tom svém senátním obvodu, tak to se zúročilo v tom, že lidé neuvěřili některým těm pomluvám a dezinformacím, které o mně byly poslední 14 dní šířeny a dali mi tu důvěru. Já si toho velmi vážím a velmi za to děkuju ještě jednou všem.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Zase na druhou stranu není trochu pochopitelné, že Andrej Babiš soustředil svoji pozornost, dost financí a taky personální podporu Janě Nagyové právě v tom souboji s vámi? To by přece byla obrovská politická kořist. Ona by, neznámá žena, jak on říkal, porazila šéfa
Senátu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To je pravda, akorát, že Jana Nagyová aspoň, jak jsem já vnímal proti mně nekandidovala, protože ona mluvila minimálně a těch jejích výstupů, kdybyste si udělali jako analýzu, určitě bylo méně než výstupů Andreje Babiše proti mně a myslím si, že možná tak zhruba stejně jako byl počet výstupů Aleny Schillerové nebo Karla Havlíčka, takže to bylo takové zvláštní a...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale to křeslo by měla ona a znova ta otázka, jestli prostě to právě nešlo o to, sejmout šéfa
Senátu. Obrovská politická kořist.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jo, tak to jo. Nepovedlo se to, já jsme na to hrdý. Děkuju voličům, že neuvěřili tomuhle matení. A jsem přesvědčen, že to bylo i tím, co děláme my jakou práci máme za sebou, co jsme tam už dokázali, jakým způsobem jsme se chovali při té kampani. Zvítězila slušnost, zvítězila prostě serióznost, zvítězilo to, co má
senátor předvádět svým voličů. To znamená, co dělal, proč to dělal, jaké má znalosti, jaké má schopnosti, jaký má charakter. Zda je na něj spolehnutí. To všechno předpokládám, že většinově ti lidé si potom vyhodnotili a dopadlo to tak, že jsem získal vůbec největší počet hlasů. V tomto nevím, jestli obecně v senátních volbách, ale rozhodně v těchto senátních volbách. A že ta atmosféra byla tím vyhecovaná, to je pravda. Ale jsem přesvědčen, že naše kampaň a náš přístup k té kampani způsobil, že přišli ti lidé, kteří chtějí slušnou politiku a já jim za to děkuju.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste, ale taky řekl, že to pro vás byla jiná kampaň, že byla těžká, byla těžká pro vaše okolí, pro vaši rodinu. Není to ale spíš tím, že jste si třeba za ty roky odvykl mluvit s lidmi přímo na ulici?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To vůbec ne.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ten pocit váš? To jak jste to vyjádřil. Ten pocit z té kampaně.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Tohle, když jsem si přečetl, tak jsem nevěřil svým očím, protože já jsem mezi lidmi pořád. A to se tam teda běžte zeptat do toho mého regionu, nebo to není můj region, jestli já chodím nebo nechodím mezi lidmi, naposled jsem byl teda na výrobě v Dolním Vilímči a stál jsem tam asi 20 minut ve frontě a bavil jsem se s lidma, kteří tam zrovna v té frontě stáli se mnou atd. Těch jednání jsou stovky, když někdo, kdo tam, já nevím, skoro několik let nebyl nebo se s lidmi nebavil, začne vykládat, že jsem odtažený a že žiju v nějaké bublině, mně to připadá úplně jako absurdní.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já se jenom ptám. A Vy jste říkal, že Vás to i citově zasáhlo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ano, protože to, co bylo o mně šířeno za pomluvy. Tohle to je typická pomluva, že on nechodí mezi lidi, neví, co se tam děje. Naprostý nesmysl. A potom lži. Třeba on pracuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Já tam už dávno nepracuju. Už jsem rozvázal pracovní poměr. To prostě bylo neuvěřitelný. A teď to okolí moje, které je zvyklé na nějaký způsob jednání a chování, jako koukalo to přece není normální. To musíš něco dělat. On tady lže a nic se neděje. On mluví na parkovišti v Telči, že seš v politice 30 let, nebo 35 let a ty jsi před 35 lety ještě teprve učil. Teda to bylo neuvěřitelný. Já jsem na to koukal a říkám si, no tak tohle to je další úroveň politiky, kterou jsem nezaznamenal, to je takové to dno, které já neznám. A teď jakoby tu kampaň sledujete. Teď říkáte, tak já bych se tomu nějak přizpůsobit, jo? Teď jako co mám dělat? A teď jiná snaha toho člověka je vás zatáhnout do toho bahna a že ta moje...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co bojovat s dezinformacemi? Jestli to není součást toho, že se to teď nezvládá?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já chci tu diskusi, aby a teď jako začít vyvracet a teď jako přijde a teď on má jedno médium, druhý médium, Rádio Impuls. Nekonečně mnoho peněz, nekonečně mnoho lidí, říká, tak to říkám, ne ne slušně. Slušně, to je to, co bude dělat, my se budeme chovat slušně, protože to je jediná možnost, že ti lidi uvidí, že se normálně dál chováme slušně, že děláme to, co vždycky. A podle mého názoru to musí zohlednit a to udělali.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Nekonečně mnoho peněz říkáte, média, není čas tedy urychlit nějak i změnu legislativy?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím? Jak byste to chtěla urychlit?

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Zákon o střetu zájmů, limity, větší kontrola, větší tresty a podobně. Těch nástrojů přece máte hodně.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Limity, kontrola, jak to uděláte? Přijde někdo s krabicí a začne rozdávat buřty. Lidi si je berou atd. Je to docela komplikovaný. Já si myslím, že to, co musíme dělat, tak tu politickou scénu kultivovat a nepřipustit, aby něco takového bylo přijatelné. A já vlastně jsem hrdý na to, jak to dopadlo, jsem tomu vděčný, protože přesto všechno, přes tu obrovskou energii, jaká tam byla napřená, tu negativní energii, to dopadlo dobře. A nejen pro mě, ale obecně bych řekl pro nás pro všechny, protože se ukázalo, že ti lidi prostě věří té dlouhodobé práci a těm skutečnostem, které si mohou ověřit.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To se bavíme o
senátních volbách.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
O
senátních volbách.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Když se podíváte na ty komunální, tak vyhrálo hnutí ANO. Andrej Babiš říká, že vyhráli o parník. Není právě to důležitější na dopad mezi lidi, na politiku dál, to jsou komunální politici, budou lidem blíž. Můžou tu práci vykazovat, může hnutí ANO růst dál podpora.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To je otázka, kde je vyhrál o parník? To bychom museli vzít město po městě...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Posílili ve městech.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Posílili a někde také neposílili, někde vyhráli třeba i kandidáti
ODS, jako například v Telči.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Celkově myslím.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ale celkově je to tak, ale tam bych se především podíval na to, jak pracují ti zastupitelé. Já si pořád myslím, že i tam docházelo k tomu, že pokud někde ti zastupitelé, respektive třeba primátor, náměstci a podobně té práci dávají všechno, tak potom se může stát, že zvítězí někdo, kdo nabízí pečené holuby, kteří budou lítat sami do huby atd., ale pokud vy skutečně o ty věci pečujete, platí to zejména, podle mě na malých obcích, na středně velkých obcích, na malých městech, tak ti lidé to zohlední a hlasují podle toho, kdo kandiduje a ne podle toho, z které jste strany.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No ale to platí právě i pro politiky z hnutí ANO. Na mnoha místech se ostatní s nimi jsou schopni domluvit. Těch koalic vzniká víc, tak, na čem myslíte, že je možné se s hnutím ANO domluvit, na čem ne?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Podívejte se, ta komunální politika, a já ji docela dobře znám, je hodně o tom, jak ti lidé se projeví na té lokální úrovni a pokud se tam má rozhodovat o tom, jestli někdo s nikým bude nebo nebude spolupracovat, tak se to musí nechat na těch lidech, na té komunální, na té odpovídající úrovni a neměli by se do toho, až na ty výjimky třeba spolupráce s KSČM nebo s nějakým extremistickými stranami, do toho ti další příliš plést, protože pak se může ukázat, že ty jiné vztahy, které jsou tam dlouhodobě, protože vychází z nějakých dřívějších zkušeností, jsou minimálně stejně důležité jako to, odkud, kdo je. To znamená, opravdu si myslím, že tady je potřeba k těm věcem přistupovat opatrně, obezřetně a s nějakým nadhledem.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Neboli tedy to je ocenění té práce politiků, ale i těch z hnutí ANO a není to taky, jak jste před chvílí naznačoval, že jenom někdo uvěří tomu, že mu budou létat pečení holubi do úst.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
No je to tak, že...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No, ano, protože na lokálních, podívejte se třeba na Ostravu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
No, jak dopadla, že Ostrava, že ano, dobře dopadlo. Tak zřejmě to je tak, že lidé mají buď pocit nebo to tak skutečně je, že ten, kdo stojí v čele Ostravy, odvádí dobrou práci. A proto ho volí. Nebo může někdo začít říkat, že ho volí proto, protože je z ANO. A já říkám, že to je vždycky směs, jak toho, odkud jste, z které jste strany, tak to, jakou práci odvádíte, ale jsem přesvědčen, že jak v komunálních, tak
senátních volbách ten vliv té vlastní práce toho kandidáta může být velmi podstatný a může přemoci třeba i negativní vnímání té strany nebo naopak pozitivní vnímání té strany.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jaký to bude
Senát? Budete chtít sedět v jeho čele?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jaký bude
Senát uvidíme, ještě se v novém složení Senát nesešel.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jenom podle těch výsledků, bude to nějaká prodloužená ruka vlády právě, protože posílily proto strany.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Senát, si myslím, že nikdy nebude prodlouženou rukou vlády, protože ti lidé, co jsou tam zvolení, jsou hodně nezávislí, jsou tam zvoleni přímo a jsou zvyklí prosazovat svůj názor i v rámci dané strany a jsou v rámci dané strany zvyklí třeba i rebelovat nebo klidně zastávat jiný názor, protože to k demokratické straně patří. Je to ale tak, že pokud v Senátu je většina senátorů, kteří jsou zvoleni z té vládní strany, tak je logické, že budou mít ve většině případů podobný názor jako ten, který představuje vláda, a tudíž těch konfliktů je potom méně. Ale neznamená to, že jsou závislí a že poslouchají, znamená to, že dochází k většímu souladu a tudíž je méně konfliktů.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Nemá Jiří Růžička v tuto chvíli silnější pozici a v uvozovkách, mandát na to ucházet se o šéfa
Senátu právě proto, že byl zvolen už v prvním kole?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste mi ještě neřekl, že jestli o to budete usilovat.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím, já jsem o tomto nikdy nepřemýšlel, jaký, kdo má mandát na to být předsedou
Senátu. Podle toho, kolik získal hlasů, protože ty podmínky jsou velmi specifické pro ty jednotlivé senátní obvody a obvykle to je tak, že předsedu Senátu navrhuje nejsilnější senátorský klub. My jsme ho ještě neměli. A ten potom ten návrh předpokládám sdělí, ten nejsilnější klub.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Chcete to zkusit?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Je
senátorský klub ODS a TOP 09 a v rámci těch jednání, já se nebudu bránit tomu, aby bylo jednáno o i o mém jménu a jsem připraven, pokud budu mít podporu, se o tu pozici ucházet.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Koho budete chtít ve vedení, tak zhruba, jak teď přemýšlíte? Kdo byl znovu zvolen, Jiří Růžička, to je asi jasná pozice, případně ne, kdo dál?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Vy jste šikovná. Já to řeknu takhle...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A vy jste čekal jiné otázky?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já řeknu, že jsem vám teď řekl, že pokud budu mít dostatečnou podporu toho klubu tak, že mám ambici se stát předsedou
Senátu, a vy se mě zeptáte...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dovedete si překvapit s kým se vám bude chtít spolupracovat a s kým ne.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
A tím, že to odpovím, tak řeknu vlastně já počítám, že to jasný, a to tak nemusí být. To znamená, já nebudu říkat, koho bych si představoval jako svého spolupracovníka, kdybych byl předsedou
Senátu, když ani nevím, jestli dostanu tu nominaci na předsedy Senátu a předsedu Senátu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No a vám osobně, kdo by imponoval?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem přesvědčený, že to je vždycky věc nějaké dohody a já jsem vám vysvětlil, proč si nemyslím, že je dobré, abych říkal nějaká jména, omlouvám se.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Víte, jaký bude postup koalice SPOLU ohledně prezidentského kandidáta? Zítra se máme dozvědět podrobnosti, víte to teď?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Vím v nějakém rámci, jaký bude postup koalice SPOLU, ale myslím si, že to je věc právě těch předsedů stran koalice SPOLU, aby to zítra sdělili.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Budete to vy?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já s tím nepočítám, nebudu to já.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ne, tak pokud teď víte, tak víte ten rámec, jestli to bude kandidát koalice SPOLU, bude to kandidát koalice SPOLU?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem říkal, že to jen na tom, aby to řekli ti předsedové těch stran.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A proč nemůžete říct, jestli tedy podpoříte někoho, kdo se už rozhodl kandidovat. Mimochodem se k tomu dnes rozhodl Pavel Fischer. O tom se dost často spekulovalo, on by mohl mít dost podpisů.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já to mohu říct, ale řeknu to až poté, až se vyjádří předsedové našich koaličních stran, až se vyjádří náš pan předseda.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:

Senát je zvláštní, čekalo se na to druhé kolo. Čekalo se přece jenom na ty senátní volby. Vy jste na ně taky čekal, pak se o tom příliš nemluvil.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
A vy jste čekala, že vám to tady teď řeknu?

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Aspoň ten rámec.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To jsem vám řekl. Náš rámec je takový, že ho zítra představí předsedové stran a já jsem vám navíc řekl, že já to nebudu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Představí ho – rámec nebo kandidáta?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To uvidíme, představí nám ten rámec a jestli v tom rámci budou říkat nějaké kandidáty nebo kandidáta, to uslyšíte zítra.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co jsou pro a proti v prezidentské kandidatuře, pro vás, čistě pro vás osobně? Když se vás ptali, co jste řekl, když se tedy koalice SPOLU rozhodla, zítra nám to řekne, jak jste uvažoval vy?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já znovu opakuji, že nepočítám s tím, že bych kandidoval na prezidenta České republiky a pokud se mě ptáte na ty důvody, tak já jsem kandidoval do
Senátu, dostal jsem důvěru a stal jsem se senátorem a jsem připraven v Senátu pracovat, protože to považuji v tuto chvíli za odpovídající mým slibům, tomu, co mám rozpracováno nebo rozděláno a i tomu, co jsem slíbil třeba i své rodině.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Je to shoda okolností, že dnes tu kandidaturu oznámil váš kolega ze S
enátu Pavel Fischer?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já říkám, že…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Mlčení se dá vykládat různě.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Zítra se dozvíte ty informace vcelku.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A vaši osobní podporu má? Vy byste podpořil jeho kandidaturu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já si myslím, že by nebylo dobře, abych vám dneska dával informace neucelené.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A já se ptám teď už na něco jiného. Vaši podporu má?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jo, to jsem taky slyšel a znova. Opravdu považuji za férové a seriózní, abych všechny ty věci, které já si myslím o prezidentské kandidatuře, o prezidentských kandidaturách a o mé případné podpoře nějakých kandidátů říkal, omlouvám se za to, až po tom zítřejším vystoupení předsedů koaličních stran SPOLU.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže ještě za vámi osobně třeba nepřišel s žádostí o podporu té kandidatury ve formě
senátorského podpisu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ještě jednou, všechno budu říkat, ale slibuji, že to tak bude a slibuji, že to bude, ale až po tom zítřejším vystoupení.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co chcete slyšet od vlády? Vy už jste říkal, naznačil jste takovou kritiku, že vláda nereagovala rychle na tu energetickou krizi, že v řádu možná dnů a týdnů si předvoláte jak premiéra, tak některé členy vlády. Co jim vytknete a jakou budete chtít nápravu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem říkal, když skončily ty volby, jednak komunální a potom zejména ty
senátní, které pro koalici SPOLU skončily velmi úspěšně, že to není jenom úspěch, ale také závazek a velká odpovědnost. A že, jedna z věcí, která se ukázala jako zásadní při těch volbách, je, že se s lidmi musí hodně mluvit, musí se jim to, co děláte, vysvětlovat a musíme všechno dělat způsobem, aby ta důvěra mezi těmi politiky a občany vzrůstala, protože vlastně ta práce toho politika je jenom služba a v tomto smyslu mám pocit, že vláda hodně pracuje, ty lidi hodně jsou v práci. Hodně přemýšlí o tom, jak ty věci řešit a už nevysvětlují potom ty kroky dostatečně a třeba v některých případech jsou realizovány pomaleji, než by člověk čekal. To je to, co já jsem říkal, i na nějakých setkáních, které jsme měli a zdá se mi, že zejména v poslední době se to v této věci zlepšilo.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže špatná komunikace?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nechci říct špatná komunikace, spíše víc ty věci vysvětlovat, víc říkat, co je a co není možné a proč to je možné...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale to se opakuje. Každý, kdo se rozhodne takto vládu i kritizovat, tak ale nedává úplně konkrétní návrh a potom a pro společnost Kantar lidi řeknou, že považují kroky státu za nedostatečné. Rozhodně s nimi nesouhlasí 41 %.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Vždycky můžete věci dělat lépe. To znamená, já nebudu říkat, že komunikace je špatná, ale řeknu, že ta komunikace by mohla být lepší a jsem o tom přesvědčen. A druhá věc, která s tím souvisí je, že ta komunikace bývá obtížná zejména v okamžiku, kdy proti sobě máte opozici, která málokdy přizná, že jste něco udělali dobře, což zase je potom komplikovanější, potom přesvědčit, že to je dobře.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No a to platilo i naopak, ne?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To platilo i naopak. Teď se mi zdá, že to je hodně vyhrocené.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jak to bylo vyhrocené za minulé vlády, když Babišova vláda dělala opatření?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Museli bychom si to vzít opatření po opatření, když vezmu jenom to, jak se choval
Senát, tak Senát v naprosté většině velmi rychle na žádost vlády, kde byl premiérem Andrej Babiš, ta opatření projednával a schvaloval a nebylo tomu tak, že by házel klacky pod nohy, anebo že by něco zpomaloval. Mám pocit dneska, že to tak úplně není a že i v některých případech, kdyby bylo dobré, abychom táhli za jeden provaz, se tak neděje. A jestliže je to jenom můj pocit a je to prostě tak, že také tato opozice vlastně chce to nejlepší a je připravena, než budou ty návrhy opravdu dobré, spolupracovat. To si musí každý vyhodnotit sám. Já ten pocit, že to tak je, nemám. Já mám pocit, že i kdybychom prostě řekli, kdo ví co a cokoliv tak, že stejně to nebude úplně dobře, když neřeknu, že řeknu, že to je špatně.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Zcela konkrétní věc. Vláda schválila na příští rok rozpočet se schodkem 295 miliard korun. Už počítá s tím, že tam bude mít navýšené příjmy. Mimo jiné o tu mimořádnou daň. Vy sice jako horní komora neřešíte rozpočet, ale mimořádnou daň budete muset řešit, je to fér? Je to fér, co ta vláda teď schválila? Vy opravdu teď budete nuceni cokoliv, co přijde schválit, ne?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To není pravda.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A když neschválíte, tak ale neplatí ten deficit.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Tak můžeme dát pozměňovací návrhy, nebo je možnost nějaké opravy.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ne, já se ptám, jestli to je správné, jestli to je předem domluvené?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jestli my s něčím nesouhlasíme, to neznamená, že pokud je to obyčejný zákon, že to neprojde, protože my to vrátíme nazpátek s nějakými pozměňovacími návrhy, které buď jsou nebo nejsou přijaty. A o tom rozhodne
Poslanecká sněmovna, kde, když se najde 101 hlasů, tak ten náš návrh je přehlasován. Ale opravdu vykládat, že my jsme teď nuceni něco...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale to jsou peníze, které jsou virtuální, přece?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Dobře, ale vykládat teď, že jsme něco kvůli tomu, že vláda schválila nějaký rozpočet, kde se počítá s nějakými změnami zákonů, které ještě nejsou udělány. A že mi z toho plyne, že my jsme nuceni všechno schvalovat, není pravda.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já se ptám právě na to, co vláda udělala, jestli to je správné?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já osobně si nemyslím, že je správné, pokud tímhle způsobem ten rozpočet konstruujeme. A počítáme s tím, že tam budou nějaké příjmy, které ještě nejsou dány nebo řekněme potvrzeny, schváleny zákonem. Na druhé straně je to tak, že do konce tohoto roku ty zákony budou schváleny. Aspoň jak já jsem mohl pozorovat tu debatu. Byť jsem na ni neměl tolik času. A říkám, že pokud je to zákon. A pokud by třeba
Senát říkal, že se mu to takto nelíbí, tak skutečně Poslanecká sněmovna má 101 poslanců na to, aby přehlasovala. Ale pozor, tam se nehlasuje vždycky v zákoně o penězích. Tam se hlasuje o spoustě jiných věcí.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, já jsem teď vybrala 1 konkrétní příklad, který bude...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Takže já jsem vám řekl, že my můžeme opravovat zákony. A že to není pravda, že je musíme schvalovat, i když vláda se chová, řekněme, při schvalování rozpočtu tím způsobem, jak vy jste popisovala.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Což se vám nelíbí, chápu dobře?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jako nesedí mi to, ale beru to jako důležitý argument, že ten zákon bude schválen do konce roku, kdyby tomu tak nebylo, tak bych řekl, vyloženě se mi nelíbí. Takhle to vidím jako věc, která je na hraně, ale je ještě přijatelná.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A mimochodem, peníze chybí. Litujete toho, že i díky
ODS státní rozpočet přišel o 100 miliard, protože se zrušila superhrubá mzda?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Přišel tenhle státní rozpočet o ty peníze proto, protože zůstaly lidem. A obecně je dobře, když mají ty peníze lidi, a ne stát, nebo nějaká jiná instituce, to platí.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To by byla velice sporná debata. Teď jenom, stále si za tím krokem stojíte?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jestli v tenhle okamžik těch 100 miliard, které zůstanou lidem byl správný krok a není na to jednotný názor. Já sám v této věci jsem nebyl ten, kdo to za každou cenu prosazoval, ale rozumím té filozofii toho, že je lepší nechat peníze lidem, než aby je rozděloval stát.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Moc děkuju, že jste přišel. Předseda
Senátu Miloš Vystrčil z ODS, přeji hezký večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já také děkuji. Hezký večer.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Na shledanou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Na shledanou.


 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR