27. ledna 2022

CNN Prima NEWS: V březnu se můžeme vrátit k běžnému životu. V soukromí mluvím jako každý jiný

(CNN Prima News) Všechny sliby budeme postupně plnit, dušuje se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS premiér a předseda ODS Petr Fiala. Uvedl také, že pokud vše půjde dobře, v březnu bychom se mohli vracet k normálnímu životu. V rozhovoru mluvil mimo jiné také o kritice pandemického zákona či o vulgárním výroku, který mu nedávno uklouzl při jednání Sněmovny.

Nemyslíte si, že už jste za měsíc a půl své vlády stihli některé voliče zklamat?

Nemyslím. Děláme, co jsme slíbili. Ke všemu se snažíme přistupovat podle koaličního programu a programového prohlášení vlády. Sliby plníme.

Před volbami jste slibovali, že do hospod a restaurací se bude moci s testem, a že budete uznávat protilátky. Nejde to. Slibovali jste, že zlepšíte komunikaci, ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je pod palbou kritiky, že mu moc rozumět není. Poslanec vaší vládní koalice Jan Farský (STAN) nebude osm měsíců ve Sněmovně, přičemž do poslední chvíle si chtěl ponechat mandát. Nemyslíte, že právě tohle některé voliče zklamalo?

Vezmu to postupně. Co se týče boje s covidem, děláme přesně to, co jsme řekli. Prosazujeme jednoduchá a srozumitelná opatření, neděláme lockdowny, spoléháme na odpovědnost lidí. Nechali jsme otevřené školy, řídíme se názory odborníků, komunikujeme opatření včas a dopředu, jednotliví ministři se nehádají. Říkali jsme, že budeme s covidem bojovat masivním testováním, to také děláme. Zkrátili jsme karanténu a izolaci na pět dnů. Učíme se s covidem žít, jak jsme před volbami slibovali. Vím, že lidé jsou unavení, žijeme s covidem dva roky, je to těžké pro všechny.

Možná jste tehdy neměli slibovat, že budete uznávat protilátky.

Ale nikdo nemohl vědět, že přijde omikron. Odborníci říkají, že teď se uznávání protilátek nedá použít. Připravovali jsme se na deltu, ale s omikronem musíme bojovat jinak. Co se týče pana ministra Válka, tak v něm máme ministra, který umí mluvit s odborníky, poslouchá jejich názory a přenáší je do politiky. Měl to hrozně těžké, protože z něj Andrej Babiš udělal ministra ještě v době, kdy nemohl nic řídit a tam vznikly ty komunikační problémy. Ale od doby, co je ministrem, mluví velmi jasně.

Co se týče Jana Farského, řekl jste, že jeho odjezd neměl vaši podporu. Neměl jste tedy rovnou bouchnout do stolu a říct mu, ať mandát složí? Přece jenom je to koaliční poslanec a vládu to zbytečně poškodilo.

Jsem odpovědný za vládu. A vládu to nijak neomezuje.

Copak to vládu nepoškodilo?

To uvidíme. Ale činnost vlády to nijak neomezilo. Pan poslanec Farský mi řekl, že u důležitých hlasování bude, například u hlasování o důvěře tady byl. Šťastné to samozřejmě není a nijak se s tím netajím. Je to věc koaličního partnera a do toho mluvit nechci. Podstatné je, že složí mandát, což není nic jednoduchého. Je to vyřešené.

Ale vyřešilo se to až po tlaku veřejnosti. Možná kdybyste řekl, že chcete, aby koaliční poslanec mandát složil, tak by vás poslechl.

Nemyslím si, že premiér může ovlivňovat úplně všechno. Je potřeba respektovat odpovědnost a rozhodování druhých. Nevyvolalo to dobrý dojem, víme to a poučili jsme se z toho. Ale řešení jsme našli poměrně rychle. Kéž by v minulosti vládní politici našli při pochybnostech tak rychlá řešení.

V opozici jste také tvrdili, že až budete u moci, odvoláte nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, ale váš ministr spravedlnosti Pavel Blažek už řekl, že s ním chce spolupracovat. Další váš stranický kolega, současný ministr financí Zbyněk Stanjura, přitom před volbami psal, že se jedná o hanebnou personální politiku vlády Andreje Babiše. Proč Igor Stříž zůstává ve funkci?

Bavíme se o novém zákonu o státním zastupitelství, který by měl být poměrně rychle přijatý a který bude znamenat úpravu funkčních období. Stanovisko pana ministra spravedlnosti mi připadá v tuhle chvíli rozumné. Dokud se nedohodneme na časovém harmonogramu, jak bude vše probíhat, tak bychom neměli dělat personální rozhodnutí. Neznamená to, že se neudělá nikdy, že se o tom nebavíme. Ale s personálními rozhodnutími musíme postupovat s nějakým systémem a v nějakém čase. Vstoupili jsme do vlády v ne úplně obvyklé situaci. Nemáme sto dní hájení, nemáme možnost přijít na ministerstva, zavést věci podle našich zájmů a potřeb. Řešíme covid, ceny energií, bezpečnostní krizi, jednu věc za druhou. Vše musíme řešit za pochodu. Personální rozhodování potřebuje nějaký čas.

Rozumím. Ale pan Stanjura v červenci tvrdil, že pana Stříže hned po volbách odvoláte. Nedoběhl vás v tomhle případě takový předvolební antibabišismus?

Co se personálií týče, tak jsme slibovali i další věci, které budeme plnit. Jmenujeme pana plukovníka Michala Koudelku trvalým ředitelem BIS. Ještě se to nestalo, ale stane. A nemá to žádný jiný důvod, než že ty věci vyžadují nějaký čas a musí se připravit.

Takže pan Stříž za nějaký čas skončí?

Budeme se o tom bavit dál. Souvisí to s tím, jak budeme postupovat se zákonem o státním zastupitelství.

Čekal jste, že nástup vaší vlády bude snazší?

Jsem překvapený, v jak špatném stavu nám předcházející vláda předala všechny agendy a řízení státu. Máme obtížnou situaci v tom, že máme aktuální úkoly jako covid a ceny energií, ale musíme dělat i další důležitá rozhodnutí, například tendr na Dukovany. To se v minulosti zanedbalo. Za pochodu předěláváme rozpočet. Navíc Andrej Babiš částečně zabetonoval státní správu služebním zákonem a tím, že si všude dosadil svoje lidi. Spousta lidí je ze svých pozic neodvolatelných. Takže nemáme možnost přijít se svými lidmi a začít dělat politiku naplno, jak bychom chtěli. To všechno mě překvapilo. Ale děláme, co můžeme, pracujeme intenzivně.

Nevzbudili jste v lidech planou naději, že přijde lepší budoucnost, a teď berete zpátečku, protože víte, že to prostě není možné? Nebyly sliby o změně jen hezká hesla na předvolebních billboardech?

To určitě ne. Máme velké odhodlání politiku měnit. Setkávám se s lidmi, kteří mi říkají, že třeba co se týče covidu, děláme jasná a srozumitelná řešení. Lidé jim rozumějí a za chvíli uvidí i to, že stát může dobře hospodařit, budeme žít s úspornějším rozpočtem. Budeme plnit jeden slib za druhým. Ale jsme u moci pět týdnů a náš výkon se zatím nedá hodnotit. Budu rád skládat občanům účty, ale musíme mít nějakou dobu, abychom vůbec mohli něco udělat.

Co říkáte na kritiku pandemického zákona? V úterý se proti němu před Sněmovnou demonstrovalo se šibenicemi, návrh ale cupují i někteří právníci. Například vyčítají vládě, že do novely nedala žádné časové omezení.

Pandemický zákon je taková řídící páka pandemie, kterou vláda má. Už z opozice jsme pro vládu tenhle nástroj chtěli, aby se nemusel při každém nárůstu čísel používat drastický nouzový stav. Pandemický zákon potřebujeme, aby se pandemie mohla zvládat jemnějšími nástroji. To, že má své chyby, věděli všichni od začátku. Proto děláme úpravu, která reaguje na nálezy Nejvyššího správního soudu. Upravujeme zákon tak, aby byl právně v pořádku. Účinnost končí 28. února a bez něj bychom nemohli dál postupovat. Nerozumím opozici, proč se snaží pandemický zákon blokovat. To je jako kdyby zakazovali hasičům používat stříkačku.

Opozice vám vyčítá, že jste vždy kritizovali nouzový stav, ale novelou pandemického zákona si chcete dát takové pravomoci, jaké platily právě během nouzového stavu. Není ten pandemický zákon jen nouzový stav v bleděmodrém?

Ale ty pravomoci se dají uplatnit jen když je pandemická pohotovost. Stát musí mít legislativní nástroj na pandemii. Zákon nutí ministerstvo zdravotnictví i hygieny vysvětlovat a zdůvodňovat rozhodnutí, která udělají, a umožňuje soudní přezkum, což je pro ochranu občanů a společnosti. Každý vidí, že pandemický zákon využíváme omezeně, snažíme se, aby opatření byla co nejpřijatelnější. Časové omezení v původním návrhu bylo, ale připadalo nám dlouhé. Tak jsme chtěli časové omezení ze zákona vyndat s tím, že bude účinný, jen když je vyhlášena pandemická pohotovost. Uznávám, že kvůli symbolickému významu to nebylo dobré. Takže jsme se dohodli, že tam časové omezení vrátíme, aby nepřekračovalo letošní rok.

Co si myslíte o šibenicích před Sněmovnou?

Lidé mají právo vyjadřovat své názory. Každý musí přemýšlet, nakolik jeho svobodné vyjadřování názorů přispívá ke společenskému řešení problémů. Takové věci se mi nelíbí. Jak mě lidé znají, tak je nepřekvapí, že nemám rád vášně a příliš vzrušené emoce. Většina věcí se dá řešit dialogem. Nechápu, že někdo protestuje proti povinnému očkování, když jsme povinné očkování zrušili.

Umíte si představit dialog s demonstranty? Andrej Babiš kdysi vyšel před Sněmovnu za protestujícími a dostal lahví.

Není nutné vést dialog s lidmi, kteří dialog vést nechtějí. Je důležité vést dialog s těmi názory, které ve společnosti jsou. A to my děláme, vedeme dialog třeba s SPD, která má výrazně jiný názor na řešení pandemické krize.

Proti pandemickému zákonu se vyslovil i exprezident Václav Klaus. Řekl, že „v těchto chvílích dochází k útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a ústavou chráněná práva“. Jak se vám to poslouchá od bývalého předsedy ODS?

Nemám vůbec potřebu to komentovat. Máme tu mimořádnou situaci – pandemii, kterou musíme řešit. Vláda postupuje v souladu se zákonem. Tak je to v demokratickém právním státě normální. Nikdo nejásá, že musíme dělat určitá omezení. Nikdo není šťastný z toho, co se děje v našich nemocnicích. Kdybych byl v pozici člověka, jako je třeba nějaký bývalý ústavní činitel, spíš bych apeloval na lidi, aby se chovali odpovědně a nezpůsobovali přetížení nemocnic, zátěž pro lékaře a sestry, kteří jsou vyčerpaní. Zpochybňovat, že covid je vážná věc, je z hlediska obětí a jejich rodin pro mě těžko přijatelné.

Václav Klaus to podle vás zpochybňuje?

Nemluvím o Václavu Klausovi. Moje odpověď byla obecná.

Jaké vztahy máte vůbec s Václavem Klausem? Do vaší koalice pálí opakovaně. Nedávno třeba žádal odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kvůli jejímu výroku, že by se měli Maďaři zbavit Viktora Orbána. Podle Klause šlo o „bezprecedentní nepřátelský útok ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů“.

Na to mám jedinou odpověď. Zabývám se budoucností, ne minulostí.

Mnozí odborníci tvrdí, že omikron ukončí pandemii, některé země dokonce rozvolňují. Pracujete i s takovým scénářem?

Situaci v zahraničí hodně sledujeme. Jsou země, které jsou „měsíc před námi“ co se týče nástupu omikronu. Nechci dávat velkou naději, ale určitá naděje tu je. Zatím jsme před vrcholem. Ale je naděje, že se budeme moci vrátit k normálnímu životu. Věřím, že jak bude varianta omikron za námi, budeme se moci vrátit k normálnímu životu. Ale všichni víme, že si to mnozí mysleli opakovaně a pak přišla další vlna. Musíme být připraveni i na horší varianty.

Kdy se můžeme do normálu vrátit? Třeba v březnu bychom mohli žít bez omezení?

Ano, v březnu bychom se mohli vracet k tomu standardnímu životu. Ale jsem velmi opatrný. Opravdu závisí na tom, co se bude dít. Musíme se řídit vývojem omikronu.

Znamená to, že se třeba zruší covidové certifikáty? A do restaurace budou moci i lidé bez očkování?

Žádný výrok takového typu říkat nebudu, byla by to chyba. Až vláda rozhodne, tak to budeme sdělovat veřejnosti. Moje přání je, abychom se co nejdřív a co nejvíc vraceli k normálnímu životu. Ale opravdu to závisí na tom, jak se bude onemocnění vyvíjet.

Budou se k normálnímu životu moci vrátit i lidé bez očkování?

To se jednou bezpochyby stane. Ale nikomu neradím, aby se spoléhal, že všechno přejde a že to nějak přežije. Když má někdo dvě dávky očkování, je u něj v nemocnici minimálně desetkrát menší pravděpodobnost, že skončí na JIP, ve srovnání s lidmi bez očkovaní. V nemocnicích zatím nejsou případy lidí, kteří mají tři dávky. To jednoznačně ukazuje, že očkování člověka chrání. Mě, moje blízké i celou společnost. Očkování je základní a nezpochybnitelný nástroj, jak zvládnout pandemii. Znovu všechny prosím, aby se nechali očkovat.

Ve Sněmovně jste řekl, že my sami jsme byli svědky okupace a že ji nemůžeme dopustit. Pokud se situace na Ukrajině vyhrotí, je ve hře, že bychom tam vyslali české vojáky? Například pro stavbu polních nemocnic?

Tohle zatím není zvažovaná varianta. Problém má několik rovin. To, co se odehrává na hranicích Ukrajiny a Ruska, se dotýká naší bezpečnosti, bezpečnosti ČR i celé Evropy. K ukrajinské hranici je to 400 kilometrů, to opravdu není daleko. Druhá podstatná věc je, že musíme jednat ve spolupráci se zeměmi EU a NATO, a to se děje. Všechny kroky koordinujeme. Je velmi důležité, že státy Severoatlantické aliance i státy EU vystupují jednotně. Jsme připraveni na všechny varianty, které si ale nikdo nepřeje.

Obáváte se velkého konfliktu?

Může z toho být konflikt. Říkají to všichni bezpečnostní analytici ve světě. Situace je dnes mimořádně vážná. Na druhé straně probíhají jednání v různých formátech, bilaterální rozhovory mezi USA a Ruskem. Je zde maximální snaha problém řešit diplomaticky a zabránit větší eskalaci. To, že Rusko vyvíjí vojenské aktivity neobvyklého rozsahu, je fakt.

Mluvil jste o tom s prezidentem Milošem Zemanem coby vrchním velitelem ozbrojených sil?

Při našem posledním setkání jsme se toho dotkli. Předpokládám, že při další schůzce to bude výraznější téma, protože situace se vyhrocuje.

Na závěr odlehčenější otázka: Při jednání o důvěře vládě jste řekl, že už „vás to taky sere“. To je snad poprvé, co jste použil sprosté slovo. Spousta lidí vám za to nakonec zatleskala, protože jste se tak trochu „polidštil“. Nevadí vám ten váš mediální obraz suchara a slušňáka?

Ten obraz mi nevadí. Máte pravdu, že hodně reakcí bylo takových, že jsem se ukázal jako normální člověk. Na druhou stranu veřejně bych to neřekl, nevěděl jsem, že to je v mikrofonu slyšet. Nemám z toho radost. Ale všichni jsme lidé a občas dáme emoce najevo.

Mluvíte někdy sprostě v soukromí?

Úplně normálně – jako každý člověk.

(Autor: Barbora Zykmundová)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS