2. listopadu 2022

Předsedou Senátu pro 14. funkční období byl zvolen Miloš Vystrčil, místopředsedy za ODS a TOP 09 Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin

(www.ods.cz) V horní komoře Parlamentu ČR byla ve středu 2. listopadu zahájena ustavující schůze Senátu. Senátoři v roli předsedy zvolili Miloše Vystrčila (ODS), v roli místopředsedů na rovněž na návrhy senátorského klubu Jiřího Oberfalzera (ODS) a Tomáše Czernina (TOP 09).

„Své zvolení nevnímám jako osobní úspěch, ale jako potvrzení toho, že Senát plní svou roli a chová se tak, jak od něj očekává ústava a také český lid. Budu dělat všechno pro to, aby tomu tak bylo i nadále,“ řekl po svém zvolení Miloš Vystrčil, předseda Senátu PČR.

„Zvolení do funkce místopředsedy Senátu si velmi vážím a děkuji svým kolegyním a kolegům za důvěru. Ve funkci navážu na svou dosavadní práci pro občany v zájmu jejich i zájmu naší země,“ řekl Jiří Oberfalzer, místopředseda Senátu PČR. Jiří Oberfalzer ve volbě získal 69 hlasů.

„Velmi si vážím důvěry v zastupování občanů ve funkci místopředsedy Senátu, je to pro mě zavazující. Těším se na práci v posilování důležitých hodnot a dalšího směřování demokratické instituce, jako je právě Senát Parlamentu ČR,“ řekl Tomáš Czernin, místopředseda Senátu PČR. Tomáš Czernin ve volbě obdržel 64 hlasů.

Senátorský klub ODS a TOP 09 bude mít zároveň zastoupení předsedů v pěti výborech: Miloše Vystrčila v Organizačním výboru, Tomáše Goláně v Ústavně-právním výboru, Jiřího Růžičky ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, Vladislava Vilímce ve Výboru pro záležitosti Evropské unie a Romana Krause ve Výboru pro zdravotnictví.