28. května 2019

ODS: Zrušení daně z nabytí nemovitosti sníží lidem náklady na pořízení vlastního bydlení

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poslanecká sněmovna projedná jedenáct zákonů, které jí vrátil Senát. Podle předsedů poslaneckého a senátorského klubu ODS Zbyňka Stanjury a Miloše Vystrčila je to důkaz nekvalitní práce vlády a koaličních poslanců. Poslanci budou jednat například o zrušení daně z nabytí nemovitosti, které navrhli senátoři ODS.

„Práce, kterou odvádí Andrej Babiš a celá vládní koalice ANO, KSČM a ČSSD, je velice nekvalitní a Českou republiku rozhodně neposouvá dopředu. V uplynulém volebním víkendu to dali voliči jasně najevo. Zatímco občanští demokraté posílili pozici nejsilnější opoziční strany, vládní koalice získala ve volbách do Evropského parlamentu pouze sedm mandátů z 21,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Jsem někdy až zděšen z toho, jak špatné zákony nám koaliční poslanci posílají. Proto Senát musel Sněmovně vrátit 11 zákonů. Několik chyb jsme dokázali opravit pozměňujícími návrhy, jiné lze napravit jen zrušením celého předpisu. Situace je v jednom případě tak absurdní, že koaliční poslanci navrhují zákony, které jdou přímo proti sobě. Příkladem budiž dva zákony – první z nich omezuje souběh činnosti poslance nebo senátora v několika volených funkcích a druhý zřizuje sportovní agenturu, v jejímž čele má usednout jeden z poslanců hnutí ANO,“ doplnil předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Jedním ze zákonů, se kterými občanští demokraté nesouhlasí, je zákon o dani z nabytí nemovitosti. „Daň z nabytí nemovitosti je nemorální, daní příjmy, které již byly jednou zdaněny. Česko je navíc v bytové krizi a na vlastní bydlení nedosáhne kvůli rostoucím cenám a drahým hypotékám ani střední třída, natož mladé rodiny. ODS se spolu s dalšími senátorskými kluby podařilo na poslední schůzi Senátu prosadit zrušení daně z nabytí nemovité věci. Považujeme to za úspěch a za signál, že Senát, ve kterém zasedá tolik starostů a zastupitelů, chce problém s bydlením řešit,“ řekl senátor za ODS Vladislav Vilímec.

Místopředseda ODS Martin Kupka na závěr zopakoval, proč občanští demokraté prosazují zákon o digitální ústavě: „Zákon úplně mění přístup státu k občanům. Ti nebudou muset pořád dokola předkládat všechny dokumenty, průkazy a osvědčení, úřady budou schopné nabízet i předvyplněné formuláře. Zákon povede ve výsledku ke zjednodušení komunikace s úřady a také k rychlejšímu a efektivnějšímu fungování státní správy. Občanům, kteří chtějí komunikovat s úřady tradičně, samozřejmě zůstane tato možnost zachována.“