21. května 2024

SPOLU: V nejbližších dnech podáme návrh na mimořádnou schůzi, debata o důchodové reformě ve Sněmovně začne příští týden

(www.ods.cz) Poslanci zahájili sněmovní týden, a to během úterní 103. schůze 21. května. Zástupci dolní komory Parlamentu ČR zároveň s největší pravděpodobností v tomto týdnu dodají vedení Poslanecké sněmovny dostatečné množství podpisů pro svolání mimořádné schůze k projednávání důchodové reformy v dalším týdnu.

„Jsme v jednacím týdnu, stále ovlivněném událostmi, které se staly na Slovensku minulý týden. Všichni si přejeme, aby se pan slovenský premiér co nejdříve uzdravil. I z těchto důvodů chceme tento týden ve Sněmovně udržet v rozumnější a poklidnější atmosféře. Naše snaha vychází i ze společného grémia, kdy na program zařazujeme body s menším potenciálem neshod. V nadcházejících dnech máme zároveň ambici podat návrh na mimořádnou schůzi, aby v novém týdnu mohl být zařazen a projednán vládní návrh důchodové reformy,“ řekl Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS.

„V souvislosti s potřebou urychlit hospodářský růst České republiky jsou důležitá všechna opatření, která směřují na nabídkovou stranu ekonomiky. Jsou důležitá všechna opatření, která podporují podnikatelský sektor a v této souvislosti přicházíme s návrhem novely zákona o důchodovém pojištění, který míří na osoby samostatně výdělečně činné, které teprve začínají se svým podnikáním. Jak dobře víte, ten, kdo začíná se svým podnikáním, teprve očekává v budoucnu nějaké zisky, a proto se domníváme, že je důležité ulehčit začátky podnikání tím, že bychom vlastně pozdrželi placení záloh na sociální pojištění s tím, že by všechno zaplatil až po závěrečném vyúčtování. Takže je to opatření, které má pomoci začínajícím podnikatelům v prvních dvou letech jejich podnikání a cílí zároveň na ty, kteří nepodnikali v předchozích pěti letech,” dodal Miloš Nový, poslanec (TOP 09).

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR