15. dubna 2021

Interpelace na ministra školství ve věci tělocviku v době covidu

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jakuba Jandy na ministra školství Roberta Plagu ve věci tělocviku v době covidu.

Jakub Janda:

Vážený pane ministře, obracím se na vás s mimořádně vážným problémem, kterým je dětská obezita. Za minulý rok se tento stav velmi zhoršil, zlepšení bude trvat dlouho. A hlavně - žádné konkrétní řešení není na obzoru. Stačí malá rekapitulace: Máme téměř zavřené školy, za uplynulý rok v nich děti spíš nebyly, než byly. Je zavřená řada sportovišť.

Tělesná výchova je zcela upozaďována. Jediné, co zbývá, je určitá možnost venkovního sportování, a to nestačí. Děti jsou odkázány na on-line výuku, která má své limity, a tělocvik je jednou z oblastí, která trpí nejvíc. Buď je během výuky upozaděný, anebo úplně odsunutý na vedlejší kolej a výsledky se už dostavují, bohužel. Učitelé i obezitologové mluví o tom, že děti tloustnou. V některých extrémních případech dokonce za uplynulý rok přibraly i desítky kilogramů, což mimo jiné znamená, že si zadělávají na vážné zdravotní problémy - onemocnění srdce, vysoký krevní tlak či cholesterol, cukrovku. I u dětí přitom platí, že nadbytečná kila se shazují velmi těžko, neboli vrátit jejich váhu do původního stavu potrvá dlouho, či ještě stručněji, už teď je pozdě. Zeptám se tedy: Co chcete s problémem dětské obezity dělat? Jakými metodickými kroky chcete řešit upozadění tělocviku během on-line výuky? A hlavně: Kdy se konečně začnou děti vracet do škol? Děkuji za odpověď.

Jakub Janda

poslanec PČR