11. února 2016

Interpelace na předsedu vlády ve věci úniku informací z Bezpečnostní rady státu

Ústní interpelace poslankyně Jany Fischerové na předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve věci úniku informací z Bezpečnostní rady státu.

 
Jana Fischerová:
 
Vážený pane předsedající, já vám také děkuji za slovo a budu stručná i já, protože nepřítomnost omluveného pana premiéra je pro mne také takovou situací, kdy nemohu úplně říci to, co bych chtěla, protože čekám přímou reakci. Takže se jenom velmi krátce vyjádřím k bezpečnostní situaci v České republice a hlavně k úniku informací z Bezpečnostní rady státu.
 
Řeknu tedy stručně, že se vládě podařilo zachránit pětici českých občanů z Libanonu. To je chvályhodné, to myslím, že jsme všichni stejného názoru, že by nikdo nejednal jinak. To je tedy chvályhodný krok. Ale když pominu spekulace o tom, co tam dané osoby dělaly nebo na čí pokyny jely, to už je druhá stránka věci. Mě spíš zajímají ty následné kroky, protože Česká republika slovy pana ministra obrany Stropnického vyměnila tuto skupinu za dva z terorismu obviněné občany Libanonu. A zatímco někteří ministři se ve svých komentářích brzdili, tak tady tomu tak nebylo. A jak i moji předřečníci se na toto ptali, tak i mě zajímá přesně tato věc, jak se k tomu, pane premiére, postavíte, jaký je váš názor na tuto situaci, zda budete odvolávat pana ministra Stropnického. Děkuji velice za písemnou odpověď, ale myslím, že to je situace, která by se měla řešit okamžitě.
 
Děkuji.