9. července 2015

ODS: Registrační pokladny: zdražování a krach živnostníků

Již zítra Sněmovna projedná v prvním čtení návrh zákona, kterým chce vláda zavést registrační pokladny. Občanští demokraté před škodlivým zákonem varují.

 
„Je neuvěřitelné, že se Andrej Babiš inspiruje v Chorvatsku, kde systém nepřinesl očekávané výsledky. Přiznal to i sám ministr financí této země, když na konferenci v Praze řekl, že registrační pokladny nezlepšily výběr daní. Zavedení registračních pokladen je také spojeno s vysokými náklady. Daňoví poplatníci zaplatí minimálně 370 milionů korun na pořízení systému, neuvěřitelných 450 milionů korun zaplatí stát každý rok za provoz. Neomluvitelným plýtváním je nápad ministerstva financí vyhodit oknem 130 milionů korun za inzerci, která bude veřejnosti lhát, že registrační pokladny jsou přínosné. Ministerstvo financí chce navíc přijmout dalších 400 úředníků. Je nepochopitelné, že se Andrej Babiš inspiruje v Chorvatsku, jehož ekonomika není v dobrém stavu: stačí připomenout 17% nezaměstnanost. Ať se ministr financí podívá na Západ, tam žádné registrační pokladny neexistují,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
„Potenciální přínosy pro stát jsou postaveny na vodě, z národohospodářského hlediska jsou marginální, ve srovnání s negativním dopadem registračních pokladen na malé a střední podnikání, zaměstnanost a nemalým rizikem zneužití citlivých obchodních informací. Registrační pokladny jsou tak jen pokusem na aktivních a pracovitých lidech, kteří od státu nic nechtějí. Registrační pokladny znamenají další náklady pro živnostníky. Drobný prodejce bude muset z peněženky vytáhnout minimálně 5 700 korun, když někdo provozuje běžný obchod, zaplatí 9 000 korun, středně velkou firmu vyjdou registrační pokladny na 450 000 korun. Živnostníci utratí každoročně navíc nejméně 5 000 korun za provoz. Tyto náklady se následně promítnou do zvýšení cen pro zákazníky. Kvůli registračním pokladnám nás tak čeká zdražování. Spousta drobných živnostníků navíc pověsí svoje podnikání na hřebík. To je tragédie hlavně pro menší obce, kde se sotva uživí jedna hospoda nebo prodejna potravin,“ vysvětluje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.
 
ODS zároveň navrhuje několik opatření, která skutečně pomohou ekonomice: „Využijme ekonomický růst ke snižování daní. Zrušme zbytečné daně a zjednodušme daňový systém. Ve Sněmovně jsme předložili návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti a silniční daně. Budeme chtít zrušit i daň z nemovitosti a snížit základní sazby DPH na 19 % a snížení DPH pro restaurace na 15 %. Registrační pokladny nejsou ekonomický, ale politický nebo chcete-li ideologický projekt. Registrační pokladny jsou výsledkem hluboké nedůvěry současné koalice levice a velkokapitálu k drobným podnikatelům a živnostníkům. Tito lidé jsou pro Sobotkovu a Babišovu vládu sprostí podezřelí,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.