21. května 2015

Vláda je naprosto nedůvěryhodná

Poslanci ODS, TOP 09 a hnutí úsvit budou iniciovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na které chtějí vyslovit nedůvěru vládě. Důvodem je změna názoru při hlasování o podpoře biopaliv. Koalice navzdory svým veřejným prohlášením odhlasovala veřejnou podporu jejich producentům na dalších 5 let.

 

Včera se znovu ukázalo, že tato vláda škodí naší zemi. Chceme ochránit pracovité a aktivní lidi a proto vyvoláme hlasování o nedůvěře této vládě. Vládne nám 'velká koalice socialistů a Agrofertu'. Socialisté připravili registrační pokladny pro živnostníky, zbytečná kontrolní hlášení plátců DPH, zvyšují daně i vyplácejí více na sociální dávky. ANO podporuje socialistické priority vlády, ČSSD na oplátku podporuje byznysové zájmy Agrofertu. Zodpovědnost za tento stav nese premiér Bohuslav Sobotka," řekl předseda ODS Petr Fiala. 

„Tato vláda ukázala v přímém přenosu, že je korupční vládou. Měli veřejně deklarovaný postoj, vyměnili ho za soukromý zájem a byznys předsedy Babiše,“ řekl předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Tato vláda porušila svůj slib občanům a místo veřejnému zájmu slouží zájmu jedné firmy a jednoho oligarchy. Je třeba vyslat jasný signál občanům i civilizovanému světu, že Parlament je i nadále ohniskem demokracie a že takové věci u nás netolerujeme," řekl předseda klubu poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie Marek Černoch.               

Koaliční poslanci opakovaně veřejně uvedli, že nepodpoří návrh na prodloužení veřejné podpory pro biopaliva. Andrej Babiš (6. 5. 2015) v Hospodářských novinách například uvedl: „Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv.“ Ministr zemědělství Marian Jurečka také potvrdil, že podpora biopaliv skončí. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek stáhl svůj návrh na zastavení další podpory biopaliv ve prospěch návrhu koaličního poslance Karla Raise (ANO). Vládní poslanci ale odmítli hlasovat i pro koaliční návrh, byť tento postup deklarovali.

Vládní poslanci svým hlasováním podpořili byznys Andreje Babiše, který je největším českým producentem biopaliv první generace. Do roku 2015 získají jeho firmy od státu za produkci více než 5 miliard korun.

Podpisy pod žádost o vyvolání mimořádné schůze připojili poslanci ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit.