7. března 2015

Útok na svobodu živnostníků

Andrej Babiš se nikdy netajil svou nechutí vůči malým podnikatelům a živnostníkům, v tom se shodne s ČSSD a odbory. Tato levicová vláda již rok sděluje občanům, že podnikatelé jsou zloději, kteří neodvádějí daně.

A proto je nutné je šikanovat a kontrolovat. Další z opatření, které na ně chystají, jsou povinné registrační pokladny. Pro svůj záměr se Babiš inspiroval v Chorvatsku, v zemi, která se dlouhodobě potácí v ekonomické krizi. Registrační pokladny zde zavedla socialistická vláda v roce 2013 a cílem jejich zavedení bylo mimo jiné zlepšit výběr daní. Již v říjnu 2014 však chorvatský kabinet musel upravit rozpočet a zvýšit deficit. Způsobil to nižší výběr daní, a to hlavně DPH a daně z příjmu. Nejsou to právě ty daně, o kterých nás ministr financí přesvědčuje, že jejich výběr stoupne o miliardy?

I česká média referovala o uzavření jedné cukrárny v centru Zadaru, která proslula svou zmrzlinou. Inspektoři ji uprostřed sezony na týden zavřeli kvůli tomu, že v kase našli přebytek v přepočtu asi 25 Kč. U nás ministerstvo navrhuje, že pokuty mohou být do 500 000 Kč nebo dvouleté pozastavení činnosti či úplný zákaz podnikání. 
 
Registrační pokladny zlikvidují řadu drobných živnostníků a malých podniků, všem v sektoru služeb zvýší náklady, vytvoří novou represivní složku státu v podobě finančních inspektorů a v neposlední řadě zvýší byrokracii. Tomu ODS říká NE. 
Ing. Alexandra Udženija

uvolněná radní statutárního města
uvolněná radní města
členka regionální rady
předsedkyně oblastního sdružení