15. ledna 2015

Ministryně Marksová se bojí úspěšných a obklopuje se neschopnými

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová neustále ukazuje, že je neschopná řídit svůj úřad. Zpackaný tendr na výběr ředitele Úřadu práce přesně dokazuje, že paní ministryně stále neví, co a koho vlastně řídí.

Od počátku přece bylo jasné, že Úřad práce spadá pod služební zákon. Sama jsem na to upozornila už 24. října, tedy už v den, kdy ministryně odvolala tehdejší generální ředitelku Úřadu práce Marii Bílkovou. 

Už tehdy jsem také varovala před tím, že skutečným důvodem pro odvolání schopné profesionálky Marie Bílkové jsou připravované zakázky na IT systémy Úřadu práce v hodnotě mnoha milionů korun a zájem na tom, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí mohlo do řízení Úřadu práce zasahovat mnohem víc, než mu ze zákona přísluší. To se bohužel potvrdilo, když záhy po instalování prozatímní generální ředitelky Kateřiny Sadílkové Úřad práce zrušil své IT oddělení a začaly posilovat řídící pravomoci náměstka ministryně pro zaměstnanost.
 
Není bez zajímavosti, že Sadílková už jednou generální ředitelkou byla, ale po dvou měsících ve funkci raději sama odešla. Jí řízená pobočka Úřadu práce v Liberci zároveň patří k těm, které vykazují nejvyšší chybovost v republice. Je tragédií pro českou sociální politiku, že se paní ministryně namísto férového zhodnocení své vlastní neschopnosti bojí úspěšných odborníků a raději se obklopuje těmi neschopnými.
 
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro oblast sociální