9. ledna 2015

Tisková zpráva pražské ODS k zrušení jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy v lednu 2015

Pražská ODS nesouhlasí s dnešním rozhodnutím Rady hl. m. Prahy pod vedením primátorky Adriany Krnáčové o zrušení lednového termínu jednání ZHMP. Tento krok je důkazem nekompetentnosti a lajdáctví současné rady, která není schopna efektivně řídit Prahu.

 
"Dle mých informací došlo ke zrušení lednového termínu konání zastupitelstva jednoduše proto, že současní členové rady nejsou schopni připravit dostatek materiálů, které by zastupitelstvo schvalovalo. Místo aby skutečně pracovali a řídili město, což znamená vypracovávali a předkládali tisky zastupitelstvu k projednání, starají se více o to, které úředníky vyhodí a které své kamarády na jejich místo dosadí. Případně říkají do médií nekoncepční a populistické návrhy, jako například plán na zlevnění ročního kupónu do pražské MHD, ovšem již bez té nejdůležitější informace a totiž kde získají přibližně 700 mil. Kč, které budou v rozpočtu DPP po zlevnění ročního kupónu chybět," dodává předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Alexandra Udženija.
 
Zastupitel za ODS a starosta MČ Praha-Běchovice Ondřej Martan dodává: "I když není současná rada schopna dodat dostatek vlastních tisků na schválení zastupitelstvu, existuje minimálně jeden již připravený, který je třeba bezpodmínečně projednat během ledna, jinak hrozí Praze ztráta několika desítek miliónů korun. Jedná se o dostavbu druhé etapy nové železniční zastávky Praha-Běchovice střed. Vše je již připraveno a pokud nedojde ke schválení během lednového jednání zastupitelstva, nebude moci zhotovitel začít práci v době, kdy na trati platí výluka kvůli již probíhající rekonstrukci železničního koridoru Úvaly-Běchovice. V důsledku toho bude muset Praha zažádat o zavedení nové výluky, což zvyšuje náklady o přibližně 400 000 Kč za den a v součtu může stavbu nové zastávky prodražit až o 22 mil. Kč, čímž její cena vzroste na dvojnásobek. Samozřejmě také mohou druhou etapu nepostavit, ovšem pak v Běchovicích zůstane rozestavěná železniční zastávka, která bude pomníkem neschopnosti Adriany Krnáčové, hnutí ANO a celé současné koalice."
 
Předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík celou situaci shrnuje: "Již od začátku bylo zřejmé, že současná slabá koalice s většinou jednoho hlasu pod vedením primátorky Krnáčové bude více než správu věcí veřejných řešit vlastní fungování. Začalo to nesmyslným odložením ustavujícího zastupitelstva z ranních do večerních hodin, aby někteří koaliční zastupitelé mohli být zvolení na městských částech, pokračovalo mlčením primátorky, která se před svým zvolením odmítla představit jak veřejnosti, tak zastupitelům a končí to současným zrušením jednání zastupitelstva. Paní Krnáčová jde ve šlépějích svého šéfa Andreje Babiše, pro kterého je parlament pouze ‚žvanírna‘ a demokraticky zvolené zastupitelstvo považuje za nutné zlo, které akorát vládnoucím politikům bere klid na práci. To je papalášské chování par excellence, ovšem není se čemu divit, když je celé hnutí ANO prolezlé papaláši z StB a KSČ. Nové heslo hnutí ANO by mělo být Prostě nemakáme, kecáme."