16. září 2014

Vláda zvyšuje daně. ODS navrhne opak

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se rozhodla razantně zvýšit daně. A to zejména pro zaměstnance. Před aktuálním jednáním Poslanecké sněmovny na to upozornila Občanská demokratická strana. Právě na této schůzi chce totiž vládní koalice přijmout změnu legislativy, která zabrání již dříve odsouhlasenému snížení daní. ODS je proti. A sama přichází s návrhem na snížení DPH.

 
„Dochází ke zvyšování daní, přestože vláda říkala, že daně zvyšovat nebude. Podle stávající legislativy, která už dnes platí a kterou chce vládní koalice zrušit, by zaměstnancům zbylo v peněženkách zhruba o dvacet miliard korun víc,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Kromě toho jsme svědky dalšího útoku na živnostníky, kterým vláda plánuje omezit paušály. A vláda také plánuje ještě více znepřehlednit stávající daňový systém zavedením třetí sazby DPH,“ pokračuje Stanjura.
 
„ODS je zásadně proti omezování výdajových paušálů živnostníků a proti dalšímu znepřehledňování daní. Na této schůzi naopak navrhujeme snížení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod z 21 na 20 procent a z 15 na 14 procent,“ dodává Stanjura a vysvětluje, že časově omezené navýšení DPH bylo zavedeno jako způsob jak vyrovnat dočasný výpadek příjmů do důchodového systému po zavedení druhého pilíře. Pokud ten chce vláda zrušit, není důvod dál držet vyšší sazbu DPH.
 
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová upozornila, že Poslanecká sněmovna projedná také jeden ze zákonů připravených ještě bývalým ministrem obrany ODS Alexandrem Vondrou, který upravuje způsob odměňování vojáků. „Zákon o vojácích z povolání rozhodně podpoříme, protože na něj armáda čeká už nejméně od roku 2011. Věřím, že se na jednání co nejdříve dostanou i další zákony, které se připravují podobně dlouho a které potřebujeme, abychom plnili svoje alianční povinnosti při zajišťování domácí i vnější bezpečnosti,“ zdůrazňuje Jana Černochová a dodává, že ODS bude trvat na postupném navýšení výdajů na armádu na 2 % HDP, k čemuž nás zavazují naše alianční povinnosti v rámci NATO.
 
Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, před jednáním Sněmovny připomněl také to, že vláda již rozhodla o navýšení minimální mzdy o 700 korun, a to v rozporu s dohodou se zaměstnavateli. „Uzavřené dohody by měly platit a neměly by být měněny jenom na základě politického kšeftu za umístění Věry Jourové do Evropské komise. Zvýšení minimální mzdy vede k růstu nezaměstnanosti, a to zvlášť mezi nejvíce ohroženými skupinami jako jsou nízko kvalifikovaní zaměstnanci, lidé bez praxe nebo zdravotně postižení. Právě ti zaplatí ztrátou zaměstnaní to, že se Věra Jourová může v Bruselu věnovat rovným příležitostem žen a mužů,“ dodává Skopeček.