7. září 2014

Bez pocitu bezpečí nemůžete nazvat místo, kde bydlíte, domovem

"Sport, po rodině a škole, vnímám jako další důležitý činitel formující mladého člověka. Pozitivně formuje nejen tělo, ale i duši. Naučí vás touze po vítězství i umění prohrávat. Naučí vás rvát se sám za sebe i týmové spolupráci. Při sportu vznikají nová přátelství a poznáte, co je to fair play," řekl pro ParlamentníListy.cz senátor Tomáš Kladívko (ODS), který se chystá v říjnových volbách obhajovat svůj mandát.

 

Kde vidíte, pane senátore, nejslabší místa Městské části Prahy 9? 

Za nejslabší místo považuji v současné době dopravu. Praha 9 trpí především stále odkládanou stavbou dálničního obchvatu. Praha 9 se tak stává tranzitním územím se stále větším nárůstem dopravy. Za další slabé místo považuji nedostatek parkovacích míst pro vlastní občany. Další nutný krok vidím ve zvýšení počtů policistů a strážníků v ulicích. Máme sice vybudovány kamerové systémy, ale strážník v ulici dává lidem větší pocit bezpečí. Jeden z dalších zásadních problémů nese název "výstavba". Na Devítce máme mnoho ploch po bývalých areálech průmyslových podniků. Některé z nich se již podařilo úspěšně revitalizovat, ale mnoho jiných zůstává stále v neutěšeném stavu. Současná doba ekonomické stagnace, kterou si prožívá nejen Česká republika, způsobila, že se investoři příliš nehrnou do nových velkých projektů. Problematika výstavby v mém obvodu má však i druhou stranu. Místo, aby investoři stavěli v místech bývalých areálů, snaží se využít stávající infrastruktury a ještě více zahušťovat již tak dosti zastavěné plochy, což je pro občany nepřijatelné. 

V dané městské části je ve velké míře zastoupeno procento národnostní menšiny. Považujete to za pozitivum, nebo spíše negativum celkového obrazu Prahy 9? 

Abych řekl pravdu, rozdělování lidí do nějakých menšin je doménou spíše levice nebo těch, co se na jejich úkor snaží přiživit z veřejných rozpočtů. Já takto lidi nedělím a myslím si, že by se tak ani lidé dělit neměli. Lidé se dají dělit například na slušné a na ty druhé. Slušných lidí je obvodu Prahy 9 drtivá převaha. 

Myslíte si, že Praha 9 patří mezi ty bezpečnější městské části, která úspěšně plní svůj program v rámci Prevence kriminality? 

Čísla hovoří o tom, že ano. Samozřejmě, že bez pocitu bezpečí nemůžete nazvat místo, kde bydlíte, domovem. Na Devítce se snažíme najít citlivou rovnováhu mezi pocitem bezpečí a ochranou soukromí. Tedy mezi fyzickou přítomností strážců veřejného pořádku a umístěním kamerových systémů. Jsem přesvědčen, že Praha 9 patří mezi bezpečnější části Prahy a dobře plní svoje úkoly v rámci tohoto programu. 

Mnoho politických subjektů ve svých kampaních propaguje zákaz hazardu ve svých městských částech. Jaký je váš názor na hazard a jaké řešení byste zvolil v boji proti hazardu? 

Zákaz zatím nikdy nic nevyřešil. Všichni víme, jak to dopadlo, když se moudré hlavy ve Spojených státech rozhodly zakázat alkohol. Výsledkem bylo, že stát neměl z alkoholu ani korunu, zato stoupla nevídaným způsobem kriminalita. S hazardem je to obdobné. Řešení není zase tak složité. Herny prostě musí dodržovat přísná pravidla (například nesmí být na exponovaných místech), musí si být vědomé, že odpovídají za chování svých návštěvníků i po opuštění jejich provozovny, a dělat si tak pořádek v rámci svého podnikání sami. V případě, že tak neučiní, musí mít radnice možnost hernu zavřít. 

Další problém, který trápí pražské městské části, je nedostatek a přeplněnost škol a školek. Jak je na tom váš volební obvod?
 

V Praze 9 se podařilo během čtyř let výrazně navýšit kapacitu mateřských škol, proto nás problém s místy v mateřských školách již tolik nepálí. Na základě demografických studií, které mám k dispozici, je však zřejmé, že se nám nápor dětí pomalu přelévá do škol základních. Proto je v plném proudu příprava výstavby nové základní školy ve Vysočanech a plánujeme, kde to bude potřeba, rozšířit kapacitu dalších základních škol. 

Nelze nekomentovat nedávný zásah protikorupční policie v Pražských službách. Co říkáte na neustálé kauzy státních aparátů, které se dostávají na povrch? 

Je to jednoduché, čím více peněz se přerozděluje, tím větším lákadlem to je. To samé platí i s byrokracií. Čím větší moc dáte úředníkům, tím více mají možností pro to, říci si o úplatek. Vizí nás konzervativců je malý, ale efektivní stát a malá a efektivní radnice. Bez omezení přerozdělovaných peněz a toho, o čem stát místo svých občanů rozhoduje, jsou všechny výkřiky o boji s korupcí pouhým populismem. 

Jaké šance si dáváte v senátních volbách a s jakým výsledkem byste byli spokojení? 

Obhajoba mandátu je vždy těžší. Nicméně já se ve svém volebním obvodě snažím být v maximálním, prakticky každodenním kontaktu s lidmi a zajímám se o jejich běžné problémy. Proto pevně věřím v jejich podporu. Šance na znovuzvolení vidím realisticky, a jelikož se do Senátu volí v jednomandátových obvodech, nemohu odpovědět jinak, než že spokojen budu pouze tehdy, budu-li znovu zvolen a tím pádem budu-li moci v Senátu dále pracovat ve prospěch obyvatel Devítky. 

Městská část Praha 9 zahrnuje obsáhlé území. Čím plánujete oslovit takové množství voličů? 

Troufnu si říci, že valná většina občanů volebního obvodu mě zná. Na Praze 9 dlouhá léta bydlím, a tak mě řada obyvatel opravdu považuje za "svého" senátora. Na Městské části Praha 9 jsem působil i jako starosta. Znají mou práci i mé názory. V tom mám nad některými jinými kandidáty určitou výhodu. 

Jak hodnotíte své dosavadní působení v Senátu? 

Při své práci ve Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu jsem získal mnoho zkušeností a nových pohledů od zahraničních politiků a diplomatů. Spolupracoval jsem také s představiteli asociací sdružujícími naše výrobce při řešení problému při vývozu jejich výrobků do zahraničí. Kromě toho, že jsem řešil i běžné problémy obyvatel Devítky, kteří se na mě jako na svého senátora obraceli. Mé působení v horní komoře Parlamentu ČR mi dalo jistý politický nadhled. Nevidím v každém socialistovi "třídního nepřítele" a vím, že i když máme každý odlišný pohled na svět, mluvit spolu a domluvit se je smyslem politiky a demokracie. Takže, čeho se ode mě v kampani asi nedočkáte, to jsou nějaké zbytečné útoky na mé protikandidáty. 

V Senátu jste se věnoval kromě jiného i problematice Středního Východu. Co říkáte na současnou situaci, která zmítá zmiňované země? 

Současná situace v zemích Středního východu je samozřejmě složitá. Spousta lidí včetně dětí tam žije v podmínkách, které nám připadají nesnesitelné. Nemyslím si však, že je možné tuto situaci řešit vývozem demokracie do zemí, které s ní nemají žádnou, nebo jen malou zkušenost. O tom, jak dopadne demokracie implantovaná do cizího a nepřátelského prostředí, jsme se měli možnost přesvědčit již na Blízkém východě. Jednoduché řešení této situace by bylo na Nobelovu cenu míru. Již Margareth Thatcherová si všimla jedné věci: " Nejen svoboda a demokracie přinášejí hospodářskou prosperitu." Tato rovnice funguje i obráceným způsobem. Čím více bude růst hospodářství těchto zemí a čím více budou bohatnout jeho obyvatelé, tím více svobody a demokracie bude s touto prosperitou přicházet. Řešení však nespočívá v posílání finanční či materiální pomoci do těchto států, ale opět si vypomůžu parafrází slov britské premiérky: "Musíme pomoci těmto státům pomoci si sami". Existuje pro to celá řada ekonomických a zahraničně-politických nástrojů. 

A co říkáte na koncept české emigrační a azylové politiky? 

S konceptem české emigrační a azylové politiky nemám žádný výraznější problém. To, co si však mnoho občanů a zřejmě i politiků dosud plně neuvědomuje, je dopad lisabonské smlouvy. Ta vyjmula tuto kompetenci z gesce národních států a zařadila ji mezi takzvané společné politiky. Hlava V, kapitola 2, článek 79 Smlouvy o fungování EU (lisabonské smlouvy) uvádí jasně: "EU vyvíjí společnou přistěhovaleckou politiku, jejímž cílem je zajistit účinné řízení migračních toků…" Předpokládám, že si každý dokáže tuto větu vyložit sám. 

Je podle vás správné, že čeští vojáci působí na misi v Afhgánistánu? 

Správné to určitě je. Můj osobní postoj je v souladu s dlouhodobými názory ODS. I když s panem prezidentem v mnohém nesouhlasím, myslím si, že to vyjádřil celkem trefně, když řekl, že je lepší, když se proti terorizmu bojuje již tam, kde vzniká, a tím se snižuje možnost dalších útoků teroristů v Evropě. Již Aristoteles uvádí, že to nejdůležitější pro státní zřízení, jakým je demokracie, je zajištění jeho trvání. I my si musíme uvědomit, že na obraně naší demokracie není nic nedemokratického. 

Co považujete za váš největší úspěch, který jste během let svého působení v politice dosáhl? 

V rámci svého působení v komunální politice považuji za úspěch, že jsem mohl z pozice starosty Prahy 9 být na začátku procesu přeměny ze šedivé průmyslové čtvrti na moderní část hlavního města, kterou vyhledávají lidé k bydlení, práci a dalším aktivitám. V rámci svého působení v Parlamentu jsem měl hrdý pocit, když jsem hlasoval pro vstup naší republiky do NATO, s přesvědčením, že našemu národu již nikdy nebude hrozit opakování roku 1938 a 1968. Hrdý jsem i na to, že jsem nikdy nezvedl ruku pro zákony o obnovitelných zdrojích energie, které u nás zdražili elektrickou energii, a státní pokladna na jejich podporu ještě vydává miliardy ročně. 

Patříte mezi podporovatele sportovních aktivit na Praze 9. Máte v plánu nějaké projekty, které by ještě více podpořily vývoj mladých lidí?

Sport, po rodině a škole, vnímám jako další důležitý činitel formující mladého člověka. Pozitivně formuje nejen tělo, ale i duši. Naučí vás touze po vítězství i umění prohrávat. Naučí vás rvát se sám za sebe i týmové spolupráci. Při sportu vznikají nová přátelství a poznáte, co je to fair play. Na Devítce se sportu opravdu věnujeme. V letošním roce se nám podařilo otevřít fitness stezku Rokytka. Těsně před otevřením je nově postavená budova v areálu TJ Praga Vysočany, která bude sloužit nejen fotbalistům, ale i dalším sportovním klubům jako jejich zázemí. V budoucnu máme v plánu propojit cyklostezkou MČ Praha 9 s MČ Praha 14. Dalším projektem, který bych rád na Devítce realizoval, je využití moderních sportovních areálů u škol, a to především v odpoledních hodinách. Bylo vhodné přirozené aktivity dětí, jakými jsou běhání skákání nebo házení čehokoliv, dále rozvíjet, a to i s pomocí trenérů - odborníků. Sdružením finančních prostředků obce, státu, Olympijského výboru a jiných institucí by tak mohl působit v odpoledních hodinách na každém školním sportovišti trenér - pedagog. 

Myslíte si, že v rámci městské části je počet zdravotnických zařízení dostačující?
 

V našem volebním obvodě není lůžkové zařízení nemocničního charakteru, pro celý náš obvod je spádová nemocnice Na Bulovce. Přesto si myslím, že je počet zdravotnických zařízení na Devítce dostačující, i když vždy je prostor něco vylepšit a zmodernizovat. Vlajkovou lodí v oblasti Prahy 9 je Poliklinika Prosek. Tu se nám nyní podařilo kompletně zrekonstruovat (výměna oken, zateplení), a tak můžu být spokojen nejen s nabídkou lékařských služeb, které poskytuje, ale i s energetickou úsporou, kterou to přineslo. Další zdravotní služby v našem obvodě poskytuje nemocnice s poliklinikou ve Vysočanech s řadou specializovaných pracovišť. A dále z těch největších zařízení musím zmínit polikliniku Parník na Černém mostě a polikliniku v Kyjích. 

(Autor: Lívia Ševčíková)

Mgr. Tomáš Kladívko

člen vedení senátního klubu
předseda oblastního sdružení