26. června 2014

Konflikt zájmů Andreje Babiše je nutné omezit

Andrej Babiš svou reakcí na můj návrh novely o zadávání veřejných zakázek dostál přísloví "potrefená husa se vždy ozve" (Pozdní probuzení pokrytecké ODS, LN 24. 6.).

Už při svém působení na pražském magistrátu jsme se s kolegy snažili zavádět co možná nejvíc transparentních opatření, která by omezovala možnost korupce. Proto se teď snažím alespoň částečně omezit konflikt zájmů u Andreje Babiše, který je ovšem v zásadě neodstranitelný. Výkon jeho státní funkce zásadně ovlivňuje podmínky pro podnikání a ziskovost jím vlastněných obchodních korporací, případně těch, které vlastní zprostředkovaně přes jiné obchodní společnosti. Ze své pozice Andrej Babiš ovlivňuje jak legislativu, tak výkon kontroly a má možnosti sledovat aktivity konkurence prostřednictvím Finančního analytického útvaru. Tato situace je nejen absolutně unikátní v celé Evropě, ale zároveň negativně ovlivňuje pověst Česka v zahraničí.

Účast firem Andreje Babiše ve veřejných zakázkách není omezena ani speciálně kontrolována v organizačních složkách státu, které jsou ministru financí přímo podřízeny. Příkladem je Státní správa hmotných rezerv, pro kterou podniky skupiny Agrofert poskytují skladovací služby. Podobné situace mohou nastat i v nákupu potravin pro armádu, vězeňskou službu, složky ministerstva vnitra atd. Jen namátkou – společnosti Uniles a Wotan Forest prodávají stromky státním Lesům ČR, pardubická chemička Synthesia dodává suroviny Explosii, kde je stoprocentním vlastníkem právě ministerstvo financí. Babiš rozhoduje o předsedovi Správy státních hmotných rezerv, s níž obchoduje hned několik firem z impéria Agrofert. Jeho firma si při sklizni řepkových lánů nejprve vyžádá vratku na naftu a z plodin pak vyrobí dotovanou bionaftu. Vyšší podíl bionafty v palivu si současný ministr v roce 2010 prolobboval přes mimořádné zasedání sněmovny.

V malém českém rybníčku dokázal Andrej Babiš vždy plavat jako ryba ve vodě a s osobami, které nyní označuje za největší korupčníky, čile komunikoval. Rád se označuje za bojovníka proti zločinnému "matrixu", paradoxem ale je, že pan Babiš byl dlouholetým spolutvůrcem tohoto systému. Například o jeho napojení na vládu Stanislava Grosse si štěbetají i vrabci na střeše. Stejně tak si štěbetají o aktivitách předsedy poslaneckého klubu ANO Faltýnka, který je střídavě poslancem a střídavě lobbistou, který se snaží ve sněmovně protlačit zákon na podporu výstavby bioplynových stanic. Hádejte, kdo v této zemi staví bioplynové stanice? Asi nikoho nepřekvapí, že je to jedna z firem skupiny Agrofert.

Vážený pane Babiši, když neustále tvrdíte, že Agrofert není závislý na státu, neuplatňujte tedy státní podporu a zveřejněte porovnání svých hospodářských výsledků s celkovým příjmem státních dotací. Pak umlčíte všechny své kritiky.

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

poslanec
kandidáta na primátora Prahy