21. června 2014

Spasitelé ODS? Lékař i muzikant

Jeho hlava s dredy do půl zad je v sále plném kandidátů do podzimních komunálních voleb nepřehlédnutelná. Ač nestraník, o kandidatuře za ODS nemusel uvažovat olomoucký dvaatřicetiletý muzikant Lukáš Mareček příliš dlouho. Je dlouholetým voličem dnes potápějící se strany, osobně se zná i s několika jejími komunálními politiky.

Leckdo by jej s jeho vizáží čekal spíše u pirátů, on se ale nakonec rozhodl kandidovat právě za občanské demokraty. "Jsem pravičák, politika ODS je mi blízká, navzdory všem veletočům, kterými strana za poslední roky prošla. Myslím, že jí teď mohou pomoct lidi, kteří nemají punc někoho ušpiněného od celostátní politiky," vysvětluje, proč na nabídku kývl.

Jeden z dvanácti bez stranické knížky Mareček je jedním z dvanácti lidí bez stranické knížky, kteří nakonec souhlasili jít spolu s dalšími třiatřiceti členy ODS do podzimního boje o olomouckou radnici.

K nestraníkům patří třeba i herečka Ivana Plíhalová, galerista Jiří Skácelík či chirurg Čestmír Neoral. Příběh pátého největšího českého města není ojedinělý, občanští demokraté prolomili dlouholeté tabu v desítkách českých měst a obcí. Byli to právě občanští demokraté, kteří se roky úporně bránili osvěžit stranickou politiku lidmi zvenku, zatímco jiné strany jako ČSSD nebo TOP 09 takovou spolupráci s nestraníky považovaly za samozřejmou a přinášelo jim to hlasy voličů.

První byl Fiala "Ve chvíli, kdy měla ODS třicet pět procent hlasů, byla schopnost naslouchat takové argumentaci, tedy vtahovat do politiky i kandidáty bez stranické příslušnosti, mnohem menší," přiznává její současný místopředseda a bývalý olomoucký primátor Martin Novotný. Jenže loni se stal velký třesk. Po propuknutí aféry Nagygate padl Petr Nečas, předseda, který měl straně navrátit důvěru i voliče. Strana začala rychle klesat ke dnu, až ke dnešním sedmi procentům preferencí. Bývalý premiér nicméně stihl do vlády přizvat Petra Fialu, který později jako první nestraník v historii ODS za ni kandidoval jako lídr v Jihomoravském kraji a jenž se stal nakonec i předsedou občanských demokratů.

Sám se teď snaží dělat opačnou politiku než jeho předchůdci. Chce do ní vtáhnout podobné osobnosti, jako je on sám. Sympatizanty, kteří zůstali ODS věrní, ale i kritiky, kteří mají chuť názory občanských demokratů měnit.

Nejsme ANO "Nesmíme se ale chovat jako nová hnutí a brát kohokoliv, koho zrovna napadlo, že chce nějakou novou funkci v politice. Chceme oslovovat lidi, o kterých víme, že dlouhodobě sdílejí podobné představy o společnosti, které máme my," brání se Fiala tomu, že konzervativci začali kopírovat své politické rivaly, třeba i hnutí ANO.

Zároveň ale straničtí reprezentanti přiznávají, že vpuštění nestraníků na kandidátky je ryzí pragmatismus. "Jasně, usilujeme přece o nejvyšší volební zisk," řekl LN olomoucký radní a dvojka kandidátky do komunálních voleb Jan Holpuch. "Nikdo je ale nemůže podezírat z toho, že to vnímají jako výtah k moci. Potom by jejich výběr ODS musel být aktem šílenství, za té situace, ve které strana je," dodal.

Adepti pro zastupitelská křesla připouštějí, že čistit téměř padlou značku se šílenství podobá. "Leckdo za tím může vidět populismus, ale lze to vnímat i tak, že ODS pochopila, že je dobré mít ve svých řadách lidi, kteří mohou přinést na věci jiný pohled," tvrdí LN paralympijská vítězka ve vrhu koulí z olympiády Pekingu Eva Kacanu, jinak číslo 26 olomoucké kandidátky.

Prvním testem projdou nestraníci už na podzim, ODS do budoucna nevylučuje, že se její kandidátky otevřou lidem bez stranické knížky i ve sněmovních volbách. "Samo o sobě nás to ale nespasí, musíme lidi přesvědčit, že jsme jiní. A to nepůjde bez toho, abychom dokončili řadu vnitřních změn," řekl Fiala.

Štítky:
tisková zpráva ODS