13. května 2014

Ministr obrany odmítá vojáky NATO. ODS požaduje vysvětlení

Poslanci Občanské demokratické strany požadují po předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, aby vysvětlil postoj svého ministra obrany Martina Stropnického, který přirovnává spojenecké vojáky NATO k okupačním vojskům Varšavské smlouvy a považoval by jejich přítomnost na českém území za problematickou.

 
„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu',“ glosuje Pavel Blažek, poslanec ODS.
 
„Zájmem Občanské demokratické strany je především bezpečnost České republiky, a tu nám zaručuje v prvé řadě pevné spojenectví v Severoatlantické alianci. Jenže výroky Martina Stropnického naše postavení v NATO podkopávají, protože naši spojenci právem očekávají, že budeme své alianční závazky plnit. A to je zvlášť ve světle současné situace na Ukrajině velmi špatné,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.
 
„Přirovnat okupaci z roku 1968 a následný pobyt sovětských okupačních armád k případnému rozmístění aliančních vojsk na našem území tak, jak to provedl Martin Stropnický, je skandální. Jsme hrdí na to, že jsme členy NATO a podporujeme euroatlantickou vazbu. NATO je klíčem k naší bezpečnosti. Proto požadujeme od předsedy vlády vysvětlení,“ říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.
 
„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu', daru UV KSSS lidu Sovětského svazu, ve kterém v roce 1985 nadšeně, byť jistě ne zadarmo, hrál poručíka Rudé armády. 'Sovětský lid' v té době představoval i Lotyše, Litevce, krymské Tatary a tak dál, kteří byli toutéž armádou v té době okupováni a násilím drženi v komunistické říši,“ říká Pavel Blažek, poslanec Občanské demokratické strany.