4. dubna 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

V Událostech, komentářích pohled opoziční na to, kterak se koalice hádá. Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer, pane místopředsedo.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit. Dobrý večer, vítejte u nás taky.

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Kupko, není to tak trochu déja vu to, co teď vidíte? Vy jste to zažili taky chvilku po tom, co jste začli vládnout?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Zažili jsme to a je to velká škoda. Myslím, že veřejnost tohle vnímá jako velké negativum, to, že se vládní koalice není schopná dohodnout, dokonce stravuje svoji energii, která je potřebná k řešení vážných problémů právě na svoje vlastní spory. Je to škoda.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Okamuro, jak to vidíte vy? Vy jste to vnímal zvenku u minulé vlády. Je to totéž?

Tomio OKAMURA,  předseda hnutí Úsvit:

Já myslím, že to tady vidíme všichni. Ta koalice se skutečně hádá, brzdí to, řekl bych, řešení těch palčivých problémů v naší zemi. Občany to prostě obtěžuje. Oni z toho důvodu si tady nás jako politiky nevolí. Volí si nás, abychom pracovali. A celá záležitost se prostě zdržuje. Je vidět, že tam jsou velké programové rozdíly, je vidět, že jsou tam i velké osobní rozdíly a že to prostě neklape.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

O čem to svědčí podle vás?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Myslím, že ta situace je v něčem ještě vážnější. Zaznělo to tady. Ono hnutí ANO vlastně ani neví, jestli je pravicové, nebo levicové. Má ve svém programu levicové návrhy, jako je zmíněné rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. A samozřejmě to přináší celou řadu vážných problémů už teď v okamžiku, kdy Andrej Babiš musí hledat finanční prostředky na realizaci těch levicových slibů, populistických za časté. Takže je to vážný problém a bude se bohužel prohlubovat. Předchozí koaliční vláda tam měla nesystémové hnutí v podobě Věcí veřejných a ty problémy opravdu jsou velmi podobné. Ten společný jmenovatel tady bohužel vidíme ve změně názoru během jednoho dne, tak jak to koneckonců odhalila ta předchozí diskuse, kterou jste tady vedli.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane předsedo, kde je tedy řešení z tohoto? Je to zase spojení stran, které vlastně spojeny být nemůžou, jak teď pan Kupka říkal, že tam byl ten nesystémový element?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí Úsvit:

Já vím, že se teď budu opakovat, ale řešení je přeci ve změně systému tak, aby politici měli více přímé odpovědnosti. Protože kdyby měli více přímé odpovědnosti k občanům, byli třeba odvolatelní, tak to svoje jednání věřte, že upraví, když nad nimi bude Damoklův meč toho občana, který toho v jednu chvíli začne mít dost. Ten posun prostě k té odpovědnosti trošku k té přímé demokracii přinutí člověka jako jakéhokoliv zaměstnance jiného, když máte výpovědní lhůtu a víte, že můžete dostat kdykoliv padáka i během třeba smluvního období, to znamená volebního období, tak se samozřejmě to svoje jednání prostě upravíte. Určitě k diskusi je také třeba ten většinový volební systém, protože pozor, to tady nikdo neřekl, že se tady opakuje ta agonie, která je tady 20 let, ty vratké křehké koalice, které vlastně tu zemi nemůžou posouvat dopředu. A my v Úsvitu to jako jediní od začátku říkáme, že je potřeba změnit v tomto smyslu ústavu, aby ty koalice měly silnější mandát a tím pádem ta vláda byla stabilnější a ne aby se to pár měsíců po těch volbách, zase máme trojkoalici jako vždy, zase je to relativně vratké, zase různé názory, zase není přímá odpovědnost a v podstatě ta země nejde dopředu. To je přeci ten principiální problém, proč tady 20 let zažíváme toto.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je nějaký čas na změny v pravidlech hry tedy, ve volebních pravidlech, v ustanovování vlády?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Já myslím, že to je diskuse, která má nastat. Na druhou stranu současná vládní koalice musí řešit tu aktuální situaci a má hledat řešení vážných problémů, jako je například zdravotnictví a nedostatek finančních prostředků, který tady mimochodem vznikl tím, že neexistují regulační poplatky a vláda teď musí řešit to, jak napumpovat do zdravotnictví chybějící peníze. A ty chybějící peníze scházejí zdravotníkům, pacientům a dalším. Takže to je vážný problém. A já podezřívám Andreje Babiše a hnutí ANO, že kromě toho, že si neuvědomilo, že dalo tento populistický slib do svého programu, takže v tom sporu taky odehrává svůj zájem a brousí si zuby na těch 300 miliard korun, které se každý rok točí ve zdravotnictví.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, takže ta cesta, kterou vláda zvolila, dát prostřednictvím vyšších plateb za státní pojištěnce peníze do zdravotnictví, ano, nebo ne?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Není to systémový krok. Mimochodem, ta vláda, pokud to tak bude dělat, tak za celé čtyři roky svého vládnutí, bude-li je mít, tak to může znamenat až minus 28 miliard korun, a to jsou prostředky, které se v tom státním rozpočtu budou hledat velmi obtížně.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ano, nebo ne touto cestou?

Tomio OKAMURA,  předseda hnutí Úsvit:

Jsme tady právě svědky toho, a už pár měsíců po volbách, že vlastně právě některé tyto politické strany zcela populisticky slíbily voličům nesplnitelné, a média v té době pojmenovávala populisty někoho jiného a teď vidíme, že vlastně a největší...

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, ale tyhle mají konkrétní řešení, tak je vám po srsti nebo proti srsti to řešení?

Tomio OKAMURA,  předseda hnutí Úsvit:

Já vám řeknu jednu věc. Ono totiž není ještě ta vrcholná krize teď, ona přijde cirka v květnu, v červnu, kdy se bude sestavovat rozpočet na příští rok, a zjistí se, že těch 50 až 100 miliard, co mají na ty své sliby, nemají v tom rozpočtu, a teď se začnou všichni v té vládě vlastně přehadovat, komu je vezmou buď zvýšením daní, nebo nějaké velké skupině ať vojákům, nebo policistům, nebo dalším. Takže ta skutečná krize ještě přijde, pozor.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

V květnu nebo v červnu toto, velmi stručně prosím, stejně jako pan Kupka měl možnost, ano ne nalít peníze do českého zdravotnictví teď. To je ten problém, který vláda řeší.

Tomio OKAMURA,  předseda hnutí Úsvit:

Je to velice nesystémové řešení. Nicméně zdravotnictví a důchody občanů, to občané potřebují teď, proto je to potřeba určitě podpořit. Ale zároveň je potřeba udělat rychlý forenzní audit, ale to trvá několik měsíců, státního rozpočtu, skutečně odhalit systémově díry za pomoci odborníků. Ten forenzní audit nikdy v historii České republiky ještě nebyl u státního rozpočtu vykonán, aby si to i ty politici mohli obhájit za pomoci odborníků, vysvětlit veřejnosti, kde je potřeba vzít a proč, nikoliv plošné škrty, nikoliv nesystémové škrty. A pak se to vrací samozřejmě všechno jako bumerang.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Další důležité věcné řešení, Paskov, miliard pro Paskov. Ano, nebo ne?

Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Já se domnívám, že to znovu není systémové řešení, že zakládá problematický příklad a vzor pro všechny ostatní firmy, které mohou být jako velcí zaměstnavatelé v potížích a řeknou si, budiž, tak nechť to zase za nás vyřeší vláda. A to může být opravdu velmi nebezpečné, protože samozřejmě že Česká republika nemá mnoho tak velkých firem, jako je OKD, ale je jich tu přece jenom několik, a ty by z tohoto mohly odvodit skutečně problematické řešení. Takže je to opravdu věc vážná. Ona je vážná pro rodiny těch horníků a není to věc, kterou by vláda mohla nějak jednoduše ponechat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ale touhle cestou ne, jinak tedy.

Touhle cestou ne, jinak.

Pane Okamuro.

Tomio OKAMURA,  předseda hnutí Úsvit:

Názor Úsvitu je v tomto ohledu takový, že když je nějaká firma, kde je například spolumajitelem v tomto případě pan Bakala, vydělá skutečně desítky miliard na nějaké firmě, vyždíme doslova ten region i tu firmu, a potom žádá ještě miliardy o stát nebo stát je prostě v situaci, že by ta měl dát miliardy, skutečně můj názor je na to ten, že by měla ta firma, kde je tedy společníkem i pan Bakala, jak jsme tady slyšeli, vrátit něco z těch svých vydělaných miliard zpátky do toho regionu a měla by pomoci, je to soukromá firma, vydělali na tom opravdu miliardy podle dostupných údajů, takže proč by to měli teď sanovat třeba čeští senioři anebo ze svého sociálního zabezpečení běžní občané, kteří žádné miliardy na tom nevydělali. Ta firma by se na tom měla podílet. A mimochodem, v západních zemích je běžné, že v těžebním průmyslu dělají ty firmy skutečně fond, takový fond v případě problémů právě, protože je tam ten předpoklad, že právě ta těžba někdy skončí, jo, takže mívají tam zvýšený takový fond, z kterého se potom sanují ty případné škody. To tady v České republice v takové míře vůbec není, a to je také ten problém.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Tomio Okamura, Martin Kupka, děkuju za komentáře, pánové, na shledanou.

Děkuji.

Na viděnou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

My se na koaliční krizi za malou chvíli v Událostech, komentářích podíváme, řekněme, trochu víc z nadhledu, hned po rychlém přehledu zpráv s Evou Mikuleckou.

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany