4. března 2014

ODS podporuje vznik zákona o dětské skupině

Diskuzi nad vznikem zákona zahájili politici v době, kdy byl ministrem práce a sociálních věcí zástupce ODS. Občanská demokratická strana vždy podporovala alternativní možnosti péče o děti předškolního věku.

 
„Rodiče jsou dostatečně odpovědní na to, abychom jim organizovali výchovu jejich dětí. Proto máme nabízet alternativy. Zákon o dětské skupině je jeden z nich,“ řekla po debatním semináři v Poslanecké sněmovně expertka ODS pro oblast sociální politiky Lenka Kohoutová.
 
ODS uvítala, že z úst ministryně Marksové Tominové zazněly věty o podpoře zákona, stejně jako od poslankyň z hnutí ANO 2011 nebo od představitelek TOP 09. 
 
Na vznik zákona se díváme ze dvou pohledů. Jeden z nich je podpora chybějících jeselských zařízení, stejně jako určitá pomoc obcím při řešení nedostatku míst v mateřských školkách v období baby boomu. Zřízení dětských skupin bude ale rychlejší a levnější.
 
Z druhého pohledu vidíme podporu výběru pro rodiče, kteří si sami budou mít možnost vybírat, jakou péči o své děti zvolí.
 
Určitým řešením je dětská skupina i pro děti se zdravotním postižením, kdy se dítě jaksi nehodí do speciální mateřské školky a do běžné školky není ze zdravotních důvodů přijato, malé, specificky zaměřené dětské skupiny toto mohou napomoci řešit.
 
„Zákon, tak jak vznikal, potřebuje kvůli průtahům v legislativě z dnešního pohledu některé úpravy. Jedním příkladem je, aby dětskou skupinu mohl zakládat i spolek. Dalším bodem k diskuzi jsou hygienické předpisy, které by v tomto měly být volnější,“ uzavřela Lenka Kohoutová. 
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS na sociální oblast