14. února 2014

ODS upozorňuje na koncentraci mediálního vlivu v jedněch rukách – navíc vládních

Koncern Agrofert Andreje Babiše je dle veřejně dostupných informací z tohoto týdne po denících a internetových portálech definitivně vlastníkem i nejposlouchanější rozhlasové stanice v ČR. Mediální vliv společnosti tak znovu vzrostl.

 
„Tištěná média vlastněná Andrejem Babišem oslovují denně 1,5 milionu čtenářů. Rádio Impuls poslouchá denně přes milion lidí. Jsme svědky překreslení mediální krajiny. Navíc se u nás nikdy nestalo, že by nějaký politik média přímo vlastnil,“ upozorňuje místopředseda ODS Martin Kupka.
 
Ostatní média, mediální kritici i politici by se podle něj měli zaměřit na to, jak se bude vyvíjet svoboda projevu a výběr témat v redakcích vlastněných Andrejem Babišem. „Svobodná média jsou důležitou podmínkou života každé demokracie,“ zdůrazňuje Martin Kupka.
 
Andrej Babiš se svým hnutím ANO může navíc uplatňovat svůj vliv i při nominacích do rozhlasové a televizní rady. „Jako vlastník soukromé rozhlasové stanice se tu ocitne v dalším vážném střetu zájmů. Může prostřednictvím radních i prostřednictvím legislativních návrhů ovlivňovat podmínky pro další rozvoj veřejnoprávního Českého rozhlasu,“ upozorňuje na možné souvislosti Martin Kupka.
Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
starosta
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení
předseda místního sdružení