14. února 2014

ODS upozorňuje na koncentraci mediálního vlivu v jedněch rukách – navíc vládních

Koncern Agrofert Andreje Babiše je dle veřejně dostupných informací z tohoto týdne po denících a internetových portálech definitivně vlastníkem i nejposlouchanější rozhlasové stanice v ČR. Mediální vliv společnosti tak znovu vzrostl.

„Tištěná média vlastněná Andrejem Babišem oslovují denně 1,5 milionu čtenářů. Rádio Impuls poslouchá denně přes milion lidí. Jsme svědky překreslení mediální krajiny. Navíc se u nás nikdy nestalo, že by nějaký politik média přímo vlastnil,“ upozorňuje místopředseda ODS Martin Kupka.

Ostatní média, mediální kritici i politici by se podle něj měli zaměřit na to, jak se bude vyvíjet svoboda projevu a výběr témat v redakcích vlastněných Andrejem Babišem. „Svobodná média jsou důležitou podmínkou života každé demokracie,“ zdůrazňuje Martin Kupka.

Andrej Babiš se svým hnutím ANO může navíc uplatňovat svůj vliv i při nominacích do rozhlasové a televizní rady. „Jako vlastník soukromé rozhlasové stanice se tu ocitne v dalším vážném střetu zájmů. Může prostřednictvím radních i prostřednictvím legislativních návrhů ovlivňovat podmínky pro další rozvoj veřejnoprávního Českého rozhlasu,“ upozorňuje na možné souvislosti Martin Kupka.
Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany