5. února 2014

Větší komfort pro cestující, už žádné skryté poplatky

Štrasburk - Skryté poplatky za zavazadla a platbu kartou nebo rušení zpáteční letenky v případě nevyužití první cesty budou už brzo minulostí. Europoslanci podstatně zpřísnili aerolinkám pravidla hry.

"Jde například o to, aby stížnosti klientů na zpožděné lety nebyly odbývány odkazem na ´mimořádné okolnosti´. Situace, kdy může letecká společnost odmítnout vyplacení náhrady, jsou v novém nařízení jasně pojmenovány," říká místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. "Další věc zajímavá pro zákazníka je zákaz přidávání skrytých poplatků k ceně letenky, třeba za zavazadla nebo za platbu kartou. Skončí také automatické rušení zpáteční letenky, pokud z nějakého důvodu nenastoupíte na cestu tam."

Mezi další novinky, které nařízení přináší, patří nárok na kompenzaci při delším než tříhodinovém zpoždění, zřízení kontaktních míst na letištích, kde by se cestující dočkali rady v případě jakýchkoli komplikací, nebo zpřesnění pravidel pro přepravu bezplatných kabinových zavazadel. Do této kategorie budou nově patřit i kabáty, kabelky nebo jedna taška zakoupená na letišti.

"Nařízení jde určitě správným směrem a podpořili jsme jej, protože se na leteckou dopravu dívá z pohledu zákazníka," uzavírá Oldřich Vlasák.
Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP