4. listopadu 2013

ODS nebude výtah k moci a to je šance

Bývalý ministr školství Petr Fiala získal ve volbách přes jedenáct tisíc preferenčních hlasů. Část ODS v něm vidí naději na obnovu strany. A devětačtyřicetiletý profesor politologie se tomu nebrání. "ODS znám dobře," říká v rozhovoru HN.

Co teď čeká vaši stranu? 

Voliči nám jasně řekli, co si myslí. ODS v průběhu let permanentně ztrácela celé sociální skupiny a dnes k ní prakticky žádní voliči nepřecházejí. Je to signál, že nenabízela důvěryhodnou politiku ani program, který by udržel její kdysi pevné jádro. Je třeba se vrátit k programu, který vychází z hodnot pravicové politiky a který reprezentují důvěryhodné osobnosti. 

Problém číslo jedna tedy je špatný program, nebo špatní lidé? 

Není jeden hlavní problém. Výsledek v těchto volbách není jen důsledek pádu Petra Nečase. Je to dlouhodobý proces. ODS neztrácela jen sociální skupiny, ubývalo jí i voličů v menších obcích a městech. Je to způsobené poškozenou značkou ODS, řada lidí ji vnímala jako stranu zákulisních dohod, obchodů, korupce. Problém je v symbolické rovině. Také se nedařilo vysvětlovat vládní politiku, důvody kompromisů. Lidé si mně hodně stěžují nejen na programovou neujasněnost, ale také na problémy s vnitřní komunikací. Na tom všem je třeba pracovat. 

Motto "návrat k důvěryhodné politice" ale není moc konkrétní. 

Když děláte každodenní politiku ve vládě, v radě, ve sněmovně a nepoměřujete ji s nějakými základními principy, stane se vám, že na ně zapomenete a nikdo už neví, jaký je vlastně cíl politiky. Jeden příklad – dobrá pravicová politika není to, že na jednu levicovou reformu vymyslíte dvě pravicové. Pravicová politika je naopak zdrženlivá k reformám, snaží se dělat málo změn a zachovávat stabilní pravidla. 

A dál? 

Je třeba začít ihned pracovat. ODS má poklad v podobě více než dvaceti tisíc členů. Nemůžeme si také dovolit mít vedle další strany, které mají tu dvě, tu půl procenta. Velký úkol je sjednocovat nebo aspoň spojovat další pravicové subjekty. 

Mluvíte o Straně svobodných občanů, která získala ve volbách přes dvě procenta, nebo i o TOP 09? 

Mám na mysli Stranu svobodných občanů či Soukromníky. Možnosti spolupráce tam jsou zjevné, nemusí jít hned o spojování, které by v některých případech asi ani nebylo kvůli personálním věcem možné. S TOP 09 je to na delší dobu, ale v některých bodech je společný postup určitě možný. 

Může ještě někdy ODS dosáhnout 35 procent jako v roce 2006? 

Nevím. Ale že ODS může dostávat znovu pětadvacet procent, to možné je a nemusí k tomu být ani tak dlouhá cesta. Jen k tomu vede náročná cesta. Jestli si někdo myslí, že si sedneme do opozice a budeme čekat, jak se nám za čtyři roky naskládají procenta, plete se. Obnova strany musí jít v několika směrech. Musí být programová, musí být personální a musí být organizační. Pak má ODS šanci se vrátit k procentům, o nichž jsem hovořil. 

Jaká bude vaše role v obnově ODS? Nejste ani členem strany. 

Poslední dobou jsem z mnoha míst v ODS vyzýván, abych zvážil nejen svoje členství, ale i nějaké větší angažmá. Opravdu o tom přemýšlím. Pokud budu mít pocit, že moje členství ve straně nebo můj podíl na rozhodování pomohou, jsem na to připraven. 

Takže míříte do vedení ODS. 

To není přesné. Nejde o to, zda vám řeknu, že chci být ve vedení ODS. Ten problém je mnohem širší. 

Ani bych vás nepodezříval, že to všechno děláte kvůli místu v grémiu. Ale je to určitý vzkaz, řada lidí v ODS si od vás hodně slibuje. 

Výsledek, kterého jsem dosáhl na jihu Moravy, pro mě není ani tak zdrojem radosti, spíš zdrojem závazku. Je pravda, že s mou účastí na kandidátce si řada lidí v ODS spojila určitou naději, s čímž se snažím něco udělat. Určitě nezaložím ruce do klína. 

Jako uznávaný politolog byste mohl straně pomoct i tím, že ji naučíte pořádně analyzovat sociologická data a nálady ve společnosti. 

O to jsem se už snažil při těchto volbách. Analýza sama vás nezachrání, dá se z ní však vyčíst řada důležitých věcí. Třeba že nám na kandidátkách ubývá lidí z určitých profesí, že podíl nestraníků na kandidátkách je nejmenší ze všech velkých stran, že v malých obcích, kde vždy někdo ODS volil, najednou nemáme ani jeden hlas. 

Nebudete se pokoušet po svém vzoru přitáhnout k ODS i zajímavé tváře zvenčí? 

O to se musím zasadit. To byl přece důvod, proč jsem sám do politiky vstoupil – říkal jsem, že pokud ji chceme změnit, musíme se na tom osobně podílet. Musí do ní vstoupit lidé, kteří byli úspěšní v jiných profesích. Nejde jen o kantory a vědce, jde o lékaře, úspěšné podnikatele. Z hlediska kvality demokracie je ale bezpečnější, když se budou tito lidé spojovat s tradičními stranami. 

Na co je nalákat? Logicky mohou namítnout, že s oslabenou ODS toho ve společnosti mnoho nezmění. 

Samozřejmě politika je mocenská záležitost, nepodceňoval bych ale působení ideálů. Když ty chybí, máme politiku takovou, s jakou jsme nespokojení. A to, že ODS teď nějakou dobu nebude výtah k moci, bych viděl jako velkou šanci. Pokud ji nevyužijeme, druhá už nemusí přijít. 

Kdy bude vidět, zda se to, po čem voláte, daří naplňovat? 

Budou to komunální volby, v nich už nesmí docházet k velkým ztrátám. Jsou pro ODS hodně důležité. Když máte dlouhodobě pečlivě budovanou strukturu, což ODS má, jste schopen lépe snášet různé otřesy. Musíme proto spěchat se skutečnou obnovou, abychom trend zvrátili. 

(Autor: Luboš Kreč)