9. září 2013

Nález NKÚ potvrdil, že jsem ministra Drábka kritizovala oprávněně

Nejvyšší kontrolní úřad potvrdil nestandardní chování exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) při spouštění nového počítačového systému pro výplatu sociálních dávek. Systém prodražily dlouho neveřejné, utajované dodatky, finální částka se dle odhadů NKÚ vyšplhala na 1,6 miliardy korun.

 
„To rozhodnutí mě ani nepřekvapuje, jen potvrzuje, že když jsem od počátku kritizovala neprůhlednost projektu, nebyla to jen politická přestřelka, jak se veřejnosti snažil namluvit bývalý ministr Drábek. Veškerou zadávací dokumentaci se tehdejší vedení MPSV snažilo tajit. I v dokumentech NKÚ se například hovoří o osmi dodatcích k rámcové smlouvě. Přitom na výboru pro sociální politiku se pan Drábek dušoval, že kromě šesti zveřejněných žádné další dodatky nejsou. Na výbor jsme ho zvali, aby vysvětlil hrubé nejasnosti kolem spouštění projektu, místo odpovědi se nám dostalo jen řady lží,“ vzpomíná na způsoby bývalého vedení MPSV Lenka Kohoutová, expertka ODS na sociální politiku.  
 
Výplaty dávek na samotných úřadech práce často vypadávaly nebo chodily pozdě. A jen díky enormnímu nasazení zaměstnanců na přepážkách celý systém nezkolaboval definitivně.
 
„Byla jsem na řadě úřadů práce, dávky se vyplácely pomocí systému tužka, papír, kalkulačka. To mi přijde v 21. století nepřijatelné. Úřady práce mají být servisem pro občany, partnerem při hledání práce a pomocníkem ve složitých životních situacích. Takový úřad má smysl a já budu usilovat o to, abychom takové úřady práce měli. Proto mě znepokojuje i malá aktivita současného ministra, Františka Koníčka, který slíbil, že se na problematiku podívá, ale zatím ho to evidentně nechává chladným,“ komentuje současnou situaci Lenka Kohoutová.