7. září 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Pro ODS mohou volby skončit debaklem. Bývalí příznivci pravicové strany tápou. Občanští demokraté v řadě regionů vyslali jako lídry kandidátek nové tváře a pokoušejí se zpět získat ztracenou důvěru. Teď vymýšlejí, jak povedou kampaň, jaká zvolí témata.

Kdybyste byl kreativec v reklamní agentuře, přijal byste zakázku dělat letos volební kampaň pro ODS? Nebo ji odmítl jako neřešitelný úkol? 

Je to naopak výzva, která stojí za to. Z toho důvodu, že ODS je tady jedinou pravicovou stranou, která už tady třiadvacet let hájí zájmy pravice. Určitě je, stejně jako každá strana na světě, nehájila vždycky přesně a udělala spoustu chyb. Ne vždy se držela programu, tak jak měla. Ale je to pořád jediná tradiční pravicová strana, která musí ve volbách hrát o udržení pravicových pozic za situace, kdy hrozí, že levice bude vládnout na všech úrovních. 

TOP 09, s níž jste vládli, podle vás snad není pravicovou stranou? 

Jednak svým elektorátem, jednak svým působením na ministerstvech TOP 09 ukazuje, že příliš pravicovou stranou není. On to ostatně říkal pan předseda Schwarzenberg sám v jednom rozhovoru, že nejsou pravicovou stranou. ODS má třiadvacet tisíc členů, z nichž většina hájila pravici už v době, kdy Mirek Kalousek šel v roce 2006 uzavřít koalici s Jiřím Paroubkem za podpory komunistů. V době, kdy Karel Schwarzenberg seděl ve vládě za levicovou Stanu zelených. 

Pravicovost je jedna věc, ale vy máte vážný problém: ztratili jste to nejcennější – důvěryhodnost. Víte, proč už vám vaši voliči nevěří? 

ODS se nachází ve složité pozici, která je daná dvěma věcmi. Jednak máme za sebou sedm let ve vládě, kdy podle přirozeného politického kyvadla na to ve veřejném mínění doplácíte. Tak to bývá, vzpomeňte si na ČSSD v roce 2005, to je hodně podobný příběh. A zadruhé jsme se museli vypořádat s řadou fenoménů, které jsme si za sebou vlekli. Na stranu u moci se často lepí různí lobbisté, jen ji využívají ke svým zájmům. Se svým obrazem se budeme ještě chvíli prát, je třeba ho opravit. Pro zlepšení jsme už hodně udělali. Neříkal bych, že ODS je naprosto nedůvěryhodná. 

Když tedy podle vás TOP 09 není pravicová, proč se vůči ní tolik vymezujete a neustále vidíte Miroslava Kalouska za každým rohem? 

Já to nedělám. Neviním Miroslava Kalouska z problémů ODS. Já jsem se jako ekonomický ministr vždy vůči Kalouskovým návrhům vymezoval. Vždy jsem v ODS říkal, že programové ústupky, které děláme vůči TOP 09, jsou popíráním podstaty našeho programu. Topka přinesla návrhy na zvyšování daní, na kterých se ODS štípla, přirozeně. Bohužel jsme vedli hádky o jednoprocentní zvýšení DPH, jež měla přinést zhruba deset miliard korun a přitom Miroslav Kalousek se netrefoval do plánování rozpočtů. On plánoval jednoprocentní růst ekonomiky, ačkoliv ta pak skončila poklesem více než procento. Tím nám reálně v průběhu roku chybělo dvakrát více peněz, než o které jsme se hádali u DPH. Čili Miroslav Kalousek vystavoval ODS takovýmto hádkám, přitom se neustále netrefoval do toho, jak se bude ekonomika vyvíjet. 

To víte, že jste s nimi byli tři roky ve vládě, ne? 

Komunikace ODS a TOP 09 byla často jen na úrovni Petr Nečas – Miroslav Kalousek. Nebyla probírána stranicky. Přece víme, že zvyšování daní nebyl problém šesti poslanců, ale rezonovalo to velmi v celé naší členské základně. Dnes je to tak, že vládní neúspěchy se přičítají ODS, ale klíčové resorty řídili ministři TOP 09. Když se podíváte na jejich působení na ministerstvech financí nebo práce a sociálních věcí, tak přicházeli s návrhy, které moc pravicové nebyly. My jsme jim bohužel ustoupili, ať už to bylo zvedání daní, ať už to byly nadměrné kontroly živnostníků a firem, ať už to byly sKarty. To jsou věci, které od státu neočekává aktivní pravicový člověk. 

Jakou chcete vést kampaň, jakými tématy chcete oslovit voliče? Tedy kromě toho, že jste pravicová strana... 

Pro nás jsou v kampani dvě linky. První je zachování stability na pravici, aby tady nevládli ČSSD, komunisté a prezident. Chceme oslovit lidi, kteří nechtějí, aby jim do života mluvili a zasahovali svými sociálněinženýrskými nápady pánové Sobotka, Filip a Miloš Zeman. A druhá linka je, že nabídneme konkrétní věci. Dobře fungující stát, který člověka neotravuje, zajistí mu dobré vzdělání pro jeho děti. Stát, který vás v případě ztráty zaměstnání zachytí v sociální síti, aniž byste tam museli koukat na některé lidi, kteří se tam povalují, protože nechtějí pracovat. 

Jak vám to věřit, když totéž jste říkali a slibovali už před minulými volbami? 

To je faktem, ale to je to, co já říkám. Všimněte si, v jakých vládách jsme byli. Byly koaliční a velmi křehké. Poslanci přes 101 mandátů byli jednou Strana zelených, což jsou podle mě levicoví politici. Podruhé to byly Věci veřejné, což byl fenomén, který se ukázal být přesně tím, co politiku destruuje. ODS opět udělala řadu ústupků. Podle mě je právě tohle důvodem frustrace voličů, kteří dají nějaké vítězné straně přes třicet procent hlasů a očekávají, že bude plnit svůj program. A ona to nakonec v těch koalicích plných kompromisů není schopna plnit. 

Jste tedy pro zavedení většinového volebního systému, kdy vítěz bere vše a vládne podle svého? 

Určitě je třeba mnohem víc většinových volebních prvků, aby vznikly silné pravicové či silné levicové vlády, kde velké strany umějí prosadit svůj program. Proto tvrdím, že ODS už nemá vstupovat do koalic, kde není schopna své klíčové agendy plnit. Chci, aby změna volebního systému byla jedna z věcí v našem volebním programu. 

Současná rozdrobená politická scéna a zklamaní voliči, především vaši, neslibují možnost silné vlády po volbách. 

Proto také od počátku tvrdím, že předčasné volby nemusí vyřešit vůbec nic. A že voliči budou koukat na sedm osm subjektů ve Sněmovně. Třeba hnutí ANO Andreje Babiše je jedním z fenoménů, který přesně kopíruje fenomén Věcí veřejných. Podnikatel, který o všech politicích říká, že jsou nemehla, a on bude řídit stát správně. V jeho straně se scházejí lidé od pravičáků, jako je slušný a seriózní podnikatel Tomáš Březina, až po lidi s vyloženě levicovým pohledem na svět, jako je Martin Stropnický. Oni dlouhodobě nemohou obstát s tím, že mají jednotný názor. Věci veřejné dostaly jedenáct procent, což není málo, a jakápak z toho byla frustrace. Lidé uvěří, že nějaký spasitel to všechno zachrání a pak to zklamání dopadne na celou politickou scénu. U ODS si může být jistý, že víte, na čem a jakých hodnotách je postavena a jací lidé v ní jsou. 

To ano – proto jste přišli o voliče. 

Že v ní budou lidé, kteří osobně selžou, to je možné. To je v každé straně na světě a bude vždycky. Nejsme andělé, jsme lidé. Někdy uděláme chyby. Přesto je ODS jasně čitelnou stranou v hodnotové škále. 

Nevím, dřív si člověk s ODS asocioval nízké daně, rovnou daň, malý stát, euroskepticismus. Dnes nic takového automaticky nenaskočí. 

Těmi ústupky v koalicích jsme tohle ztratili. My jsme dali přednost udržení ve vládě a podílu na moci před udržením ideových principů. Takových, že když se vysloví ODS, tak tomu voliči vytanou v hlavě, stejně jako se vám při vyslovení značky Nike vybaví určitý symbol. My jsme se zabývali udržením u moci, což značku poškodilo mnohem víc, než kdybychom vládu opustili. 

Vy jste prosazoval, aby
 ODS z vlády odešla? Kdy, a říkal jste to vůbec Petru Nečasovi? 

Byly takové chvíle a s Petrem Nečasem jsem o tom hovořil. Byly momenty, kdy udržení vlády neslo pro stranu takové náklady, které převyšovaly benefity. To se dnes jasně ukazuje. 

ODS v čele s Mirkem Topolánkem měla 1,8 milionu voličů ve volbách v roce 2006. V roce 2010 v čele s Petrem Nečasem to už byl jen jeden milion. Kolik to bude letos? 

Já nechci tipovat. Dneska má každá z nových stran pocit, že musí urvat voliče ODS. Takže jsme vystavováni neustálému tlaku, že jsme outsiderem voleb a ztratili jsme postavení na pravici. 

Neřekl bych urvat. Vaši bývalí voliči jsou nejvíc zklamaní, je jich hodně a sami hledají alternativu. 

Vím, a proto chci, aby se ODS vrátila k tomu, abychom opět začali hájit principy života standardní střední třídy. Byla velká chyba, že jsme je opustili. Víme, že pětapadesát procent našich voličů jsou standardní zaměstnanci ve státních nebo soukromých firmách, šestnáct procent jsou důchodci. Zatímco řada našich politiků se leckdy zaměřovala jenom na podnikatele a OSVČ, živnostníky. Což je bezesporu velmi důležitý elektorát, ale přece páteří demokracie jsou všichni aktivní lidé. 

Kdo jsou vlastně vaši voliči, kteří vám zbyli? Podporují vás ze sentimentu, jsou rezistentní vůči korupčním skandálům? 

To jsou lidé, kteří vědí, že svět není černobílý a že realita života v České republice je trochu jiná, než jak se píše. My jsme zvládli období ekonomické krize, kdy tady máme nejnižší míru chudoby v celé Evropě a sedmou nejnižší nezaměstnanost. Jsou to lidé, kteří nevěří na nějaké mesiáše a laciná hesla, ale vnímají nutnost existence standardních politických stran. 

Takže jste popsal slavné tvrdé jádro. Jak získat zpět měkký obal? 

Podle našich dat v dobách, kdy jsme získávali přes třicet procent hlasů, tak zhruba dvacet procent se řadilo k voličům pravého středu. To jsou ti, které ODS nedokázala dostatečně hájit před koaličními partnery. Jsou to též lidé, kteří chtějí, aby politika byla kultivovaná. 

S tím máte aktuální problém po aféře Nečasovy tajemnice Jany Nagyové a dvojice lobbistů Rittig – Janoušek. Sám jste byl u výslechu. Může vám to zlomit vaz nějakými novými informacemi v kampani? 

Zásah, který ODS dostala touto kauzou, byl velmi nepříjemný. Myslím ale, že v budoucnu se musí ukázat a ukáže, jak to bylo. Doposud to vytvářelo nepřesný dojem, že jde o jeden příběh: Jana Nagyová, zásah na Úřadu vlády, sto padesát milionů korun, tři exposlanci stíhaní. 

Závěrem: Zvažovali jste volební heslo "Omlouváme se", jak navrhoval místopředseda Jiří Pospíšil? 

Myslím, že to heslo nemůže být takto jednoduše vyřčeno. Ale přece já i mí kolegové v rozhovorech opakovaně a jasně popisujeme věci, které jsme udělat neměli. A že je třeba skutečně říct, že se omlouváme našim voličům, stavovským středním třídám. Za to, že jsme je nedostatečně v koaličních vládách hájili. Chceme to komunikovat s pokorou a přiznat, že jsme řadu věcí nezvládli tak, jak od nás očekávali. Že ODS ne vždy zvládla odolávat lobbistickým strukturám. Chceme jim také říct, že dnes jsme udělali řadu změn a jdeme dál. 

(Autor: Václav Dolejší)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města