4. září 2013

Vláda v demisi láme vaz tisícům zaměstnanců a zaměstnavatelů

Vláda v demisi a Senát si zdravotně znevýhodněné občany přehazují jako horkou bramboru. Na vině je novela zákona o zaměstnanosti, která díky návrhu Lenky Kohoutové měla navrátit statut zdravotního znevýhodnění zpět do legislativy.

K tomu však nedošlo, všechny strany byly natolik uhranuty co nejdřívějším rozpuštěním sněmovny, že kromě ODS navrhovanou novelu nepodpořil nikdo. Proto teď hrozí, že tisíce lidí přijdou ke konci roku o pracovní místo. 

„Těžko se mi to hodnotí. Na plénu sněmovny jsem upozorňovala na to, co hrozí v souvislosti s předkládaným zákonem a osobami zdravotně znevýhodněnými v případě jeho nepřijetí. Rovněž jsem říkala, že je děsivá chyba rozpustit sněmovnu před dokončením legislativního procesu, přitom jsme pohodlně mohli dodělat svou práci a poté se rozejít, vyhlášený termín předčasných voleb by to nijak neohrozilo,“ komentuje nepříjemnou situaci specialistka na sociální politiku ODS Lenka Kohoutová.
 
Senátoři nechtěli normu přijmout a spoléhali na využití zákonného opatření, které jim umožňuje ve výjimečných případech vyhlašovat zákony i bez Poslanecké sněmovny, jež je standardně nedílnou součástí legislativního procesu. Ani tento nástroj však lidem, kteří nemají nárok na invalidní důchod, ale kvůli svému zdravotnímu stavu potřebují individuální přístup a různé úlevy, nepomůže.
 
„Je to hloupost, varovala jsem, že cesta zákonného opatření je ústavně nepřijatelná, teď na to jako zázrakem přišli i zástupci vlády a Senátu. Člověk nemusí být Nostradamus, aby obdobný vývoj předpověděl, o to více mne mrzí, že před pár týdny k němu byli téměř všichni poslanci slepí. Je nutné, aby si nově zvolená Poslanecká sněmovna vytkla jako legislativní prioritu právě osoby zdravotně znevýhodněné. Jinak zlámeme vaz tisícům zaměstnanců a zaměstnavatelů a to je pro mě nepřijatelné,“ uzavírá Lenka Kohoutová.