20. srpna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT 24 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer. Poslanecká sněmovna už není mezi živými. Rozpustila se. Jaký precedent to zakládá pro budoucnost, jak intenzivně se teď chopí zákonodárné iniciativy vláda v demisi Jiřího Rusnoka pod taktovkou prezidenta a levice v Senátu? Budou volby v říjnu? Otázky, které položíme za vás v Událostech, komentářích. 
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dobrý večer. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Dobrý večer. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Úřadující předseda ODS Martin Kuba. Dobrý večer. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Hezký večer, děkuju za pozvání. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Dobrý večer. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Dobrý večer. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Sobotko, jaký to je podle vás signál pro společnost? To se pokaždé sněmovna rozpustí a požene voliče k volbám, když se politici nebudou schopni mezi sebou domluvit? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Já myslím, že se jasně ukázalo, že v této sněmovně už není ani jasná pravicová většina, není tam ani jasná levicová většina. Vláda, kterou sestavil prezident republiky, nedostala důvěru v Poslanecké sněmovně. Ukázalo se, že tam není žádná 101, o které hovořily ODS a TOP 09, když odkazovaly na možné jiné řešení této politické krize. A já myslím, že parlamentní strany mají odpovědnost za to, aby dokázaly takovou politickou krizi vyřešit. A rozhodnutí, které jsme učinili dnes, otevírá cestu k novému rozhodnutí občanů, k tomu, aby se vytvořila nová Poslanecká sněmovna, kde bude možné definovat novou většinu a sestavit novou vládu. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale je to vina voliče, že ve sněmovně není většina? Jestli to není vaše povinnost domluvit se v tom formátu, který vám voliči nastaví. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

My jsme byli tři roky v opozici, byla tady pravicová koalice, která se postupně rozpadla, nakonec skončila v aférách vlády Petra Nečase. A já si myslím, že sociální demokracie od počátku prosazovala řešení, které se dnes povedlo nakonec prosadit v Poslanecké sněmovně, a to podporou napříč politických stran. Já chci zdůraznit, že dnes pro to usnesení Poslanecké sněmovny hlasovala nejenom původní opozice, ale hlasovala i řada poslanců, kteří podporovali pravicovou vládní koalici. Takže je to řešení, které získalo dramaticky silnou podporu, 140 hlasů v Poslanecké sněmovně je něco, co je potřeba brát vážně. A podle mého názoru není jiná možnost, než otevřít cestu k novým volbám a k tomu, aby rozhodli občané. 

 

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Kubo, ODS kvůli dvěma poslancům zbortila 101 většinu právě té bývalé koalice. Místopředseda TOP 09 dnes řekl, že jste byli ochotni kdykoliv prodat zápas. Jak by se s vámi dalo dohodnout? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Já myslím, že to je velmi nešťastný výrok. Já se tu teď nechci přetahovat s TOP 09, protože mám pocit, že povinností pravicových stran v této chvíli by mělo být více soustředit se tomu, abychom zabránili nástupu levice, což je mimochodem jeden z důvodů, proč my se neženeme do těch předčasných voleb, protože v této chvíli ta situace na pravicovém spektru není úplně optimální a je třeba říct, že tyto kroky, to překotné hnaní, může opravdu naprosto otevřít pozice pro to, že se tu Miloš Zeman, tato vláda, jeho Senát, bude dělat zákonná opatření a že můžeme za pár měsíců skončit s tím, že se vrátí v této zemi komunisté k moci, a to já musím říct... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: 

Pane Kubo, ale váš premiér padl, váš premiér odešel a byla to chyba na straně pravicové koalice ten pád vlády. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

To já v žádném případě nepopírám. Já také nepopírám to, že jsme dělali, nebo neříkám, že jsme dělali vše velmi dobře. Já musím říct, že my jsme jako koaliční partner ustoupili TOP 09 v řadě věcí. A myslím, že jestli něco činilo tu naši vládu nepopulární, tak to byla řada věcí z per právě ministrů TOP 09, jako byla sKarta, jako byla řada kroků, kde TOP 09 prosadila svůj program, a my jsme bohužel, a to je třeba přiznat, někdy příliš ustoupili. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ne, ne, ne. Vy jste dneska vytkli bývalým koaličním partnerům slovy Miroslavy Němcové a Zbyňka Stanjury, že nebyli ochotni otestovat, zda skutečně existuje ta 101 většina. Takže ale politická krize by se dál a dál prodlužovala? TOP 09 říká, že jste byli ochotni prodat kdykoliv zápas. Bylo by to řešením ty věčné testy? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Je třeba říct, že my jsme říkali, pokud nebude 101, my jsme připraveni i jednat o tom, že mohou být v té chvíli řešením předčasné volby. Měli jsme v té chvíli požadavek, aby došlo k dokončení legislativního procesu u zákonů, které se týkají životů všech občanů, jako je zákon o obnovitelných zdrojích, za které platíme všichni ze svých peněženek tisíce korun každý rok. A já nevím, jestli občané, až budou příští rok kvůli tomu, že ten zákon třeba teď nebude dokončen, platit toto ve svých složenkách, jestli budou nadšeni, že šli k těm volbám o 14 dní dříve, anebo jestli by nepreferovali, aby Poslanecká sněmovna toto dokončila s jistotou, že solárníci nevyhrají nějaké arbitráže, a jestli těch 14 dní třeba nebo ty 3 neděle posunu v termínu voleb ti voliči ocení. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Bárto, vašich 10 poslanců taky bylo pro rozpuštění. Nepostavila tak sněmovna, ale precedent do budoucna, kdykoliv se znelíbí nějaká vláda, tak je možné ji rozpustit? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

My jsme pro odvolatelnost politiků, pokud si to občané přejí. My jsme pro přímou volbu prezidenta a jsme i pro přímou volbu poslanců. My jsme přesvědčeni, že vláda, sněmovna, politici by měli maximálně respektovat a naslouchat vůli občanů. A já jsem přesvědčen, že kdyby tady existovalo kupříkladu závazné referendum, tak by kupříkladu nikdy nebyly schváleny církevní restituce. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Sobotko, tady padla obava právě z toho dokončení legislativního procesu u těch klíčových zákonů. Vláda v demisi slovy Jiřího Rusnoka utlumí zákonodárnou iniciativu, ale premiér v demisi už naznačil, že by se mohli zabývat i poplatkem za hospitalizaci. To je dnešní novinka. ČSSD navrhla, aby se cestou zákonného opatření prosadilo třeba placení daně z dividendy. Takže sociální demokraté teď budou využívat komunikace s vládou v demisi a levice, levice v Senátu většiny levicové v Senátu k tomu, abyste prosadili další svá témata? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Já budu především rád, kdyby se o levicové většině v Senátu přestalo mluvit pejorativním způsobem. Ta levicová většina v Senátu vznikla na základě demokratického rozhodnutí občanů. Na základě celé řady... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Nevím, proč myslíte, že se o ní mluví pejorativním způsobem? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Já myslím, že zejména pravicové strany se snaží nějakým způsobem zpochybnit snad legitimitu Senátu. Senátoři byli zvoleni dokonce ve většinovém volebním systému, který dlouhodobě ODS prosazuje i pro volby do Poslanecké sněmovny. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Spíš nad tím vidím obavu z těch zákonných opatření. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Já myslím, že není potřeba mít žádnou obavu. Rozhodně sociální demokracie nemá ambici nadužívat teď svoji většinu v Senátu. A to, co je důležité, je dokončit legislativní proces u zákonů, které už prošly Poslaneckou sněmovnou. Já si myslím, že není tady ohroženo přijetí zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. My jsme umožnili přijetí toho zákona v Poslanecké sněmovně. A předpokládám, že ten zákon bude přijat i na půdě Senátu. Problém se může vyskytnout u některých daňových zákonů, které z části souvisí s novým občanským zákoníkem, ale obsahují některé návrhy, které jsou pro sociální demokracii nepřijatelné. Mám na mysli například otázku zrušení daně z dividend. To by mohlo způsobit velký výpadek příjmu státu v příštích letech. A tady je možné kooperovat s vládou Jiřího Rusnoka tak, aby vláda nahradila případné zamítnutí takového zákona novým návrhem, který ale bude muset znovu potvrdit Poslanecká sněmovna, která vzejde z voleb. Vy jste se ptala na ten poplatek za hospitalizaci. To je přece... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

To je dnešní novinka. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

...nutná reakce na rozhodnutí Ústavního soudu. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ale kolik takových nutných reakcí neodkladných může být právě potom, pokud jde o zákonné opatření. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Pokud budou další rozhodnutí Ústavního soudu. Já myslím, že vláda má povinnost, i když je v demisi, i když nemá důvěru Poslanecké sněmovny, tak řešit neodkladné problémy, které souvisí se správou České republiky. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže ČSSD ale nebude navrhovat další a další zákonná opatření. To říkáte vy jako předseda ČSSD. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

My navrhujeme... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Nemůže se stát, že to bude třeba navrhovat takzvané Haškovo křídlo nebo že to bude navrhovat Michal Hašek po domluvě s vládou? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Ne, ne, ne. Sociální demokracie postupuje během celé této politické krize jednotně. My jsme jednotně dvakrát hlasovali pro rozpuštění sněmovny, hlasovali jsme jednotně ve věci důvěry vlády Jiřího Rusnoka a budeme jednotně postupovat i na půdě Senátu. My nemáme ambici začít teď realizovat náš volební program v tom časovém horizontu dvou měsíců, kdy tady nebude existovat Poslanecká sněmovna. Máme ambici získat od občanů mandát pro náš volební program ve volbách do Poslanecké sněmovny. Tam samozřejmě plánujeme celou řadu dalších změn, které chceme po volbách prosadit. A pokud jde o poplatky v nemocnici, jestliže Ústavní soud zrušil příslušné ustanovení, pak je možné, že podpoříme takový návrh vlády, který povede k tomu, že se ten poplatek zredukuje ze stávajících 100 korun na maximálně 60 korun denně, ale platil by se maximálně po dobu 30 dnů. To koresponduje s naším volebním programem a takový návrh, pokud s ním Rusnokova vláda přijde, pak předpokládám, že by naši senátoři podpořili. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, všechna ta zákonná opatření, i tak, která tu padla včetně poplatku za hospitalizaci, samozřejmě budou muset být schválena tou novou Poslaneckou sněmovnou. To tady zaznělo. Tak z čeho máte takové obavy? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Já především musím říct, že zákonná opatření se přeci mají používat ne na prosazování standardních politických věcí. Ta zákonná opatření mají fungovat k tomu, aby se využívaly v nějaké době krize. Přeci daně, měnění daní, stanovování různých poplatků je standardním politikem. Utkejme se o ně ve volbách. Já rozumím tomu, že ČSSD je chce prosazovat. Ale připadá nám velmi nestandardní, když při rozpuštění sněmovny začnete argumentovat tím, že je třeba zvednout daň z dividend, protože by to neunesl státní rozpočet. Ten státní rozpočet byl koncipován na to, že tam ta daň z dividend nebude, je to přeci programový střet, který vedeme. Za chvíli si můžete vymyslet, že v tom Senátu je třeba změnit cokoliv. A z toho musím říct, že už začínáme mít významnou obavu. A já nevěřím, že to může pravicové voliče nechávat klidné, když se tady rozpustí sněmovna a najednou je tu vláda Miloše Zemana, která na návrhy ČSSD začne měnit daně, začne v Senátu prosazovat majetková přiznání a řadu programových tezí, které já vám neberu. Prosazujte je, ale prosazujte je, prosím, po volbách v Poslanecké sněmovně. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane předsedo, hned vás nechám zareagovat. Jen ještě, pane Bárto, vy tu obavu nesdílíte tu, že by tedy vláda v demisi pod taktovkou Miloše Zemana mohla vydávat jedno zákonné opatření za druhým?

 

 

Vít BÁRTA, předseda VV:

Mě nejvíc baví ten protimluv pana předsedy Kuby. Přece kdyby dnes ODS hlasovala pro rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny, ty volby jsou za dva měsíce, a to množství věcí, které z tohoto hlediska za dva měsíce nastanou, jsou naprosto marginální v pozici toho, co naopak je zapotřebí koncepčně a rychle rozhodovat včetně státního rozpočtu. Jinými slovy řečeno. Rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny a rychlé předčasné volby jsou nejlepší řešení pro to, aby se tady hrálo fér a na hřišti. Stejně tak je naprosto absurdní, když strana, která tady zvedala daně v posledních letech, se nyní tváří tak, že zvedání daní je něco, proti čemu chce bojovat. Jinými slovy řečeno. Alfou a omegou je velká pravda, že se musí zamezit zvedání daní, ale historicky to dělala teď stejně vláda Kalouska, jako to nyní chystá vláda pana Sobotky. 

 

 

Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Pane Bárto, já přeci nemluvím o zvedání daní. Já mluvím o tom, že ty daně jsou politikem, které má legitimně prosazovat funkční vláda, která vznikne po volbách z Poslanecké sněmovny, a nemá je prosazovat nějaká vláda díky tomu, že je rozpuštěna sněmovna a využívat k tomu zákonná opatření Senátu. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Neměla by si, pane Sobotko, ČSSD, popřípadě levice, počkat na to, až vyhraje tedy volby? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Promiňte, my nemůžeme v Senátu hlasovat v rozporu s naším programem. Nebudeme porušovat sliby, které jste dali vůči voličům jenom proto, že koalice se rozhodla spojit své vlastní daňové návrhy s úpravou zákonů, která souvisí s prosazením nového občanského zákoníku. Ten problém je v tom, že koalice si zvykla celé roky tady prosazovat takzvané balíky, to znamená, spojovala věci, které spolu nutně nesouvisely. A tady spojil ministr financí Kalousek zrušení daně z dividend s úpravou dalších daňových předpisů, které umožňují to, aby tady od nového roku začal fungovat nový občanský zákoník. Je to vaše chyba, že jste tyto dvě věci spojili, že jste ty návrhy... 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Já mám pocit, že jste to podpořili teď ve sněmovně, pane Sobotko. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže ta nedobrá praxe se vám vrátila jako bumerang. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Ne, ne, ne. My jsme pro ten návrh nehlasovali. Je to vaše chyba, že jste ty věci spojili, protože kdyby šly samostatně, tak by pravděpodobně bylo mnohem jednoduší ty příslušné návrhy v Senátu prosadit. Ale nechtějte po nás, po sociálních demokratech, abychom v Senátu jenom proto, abychom zjednodušili ukončení legislativního procesu staré Poslanecké sněmovny, hlasovali v rozporu se sliby, které jsme dali voličům. V těchto konkrétních případech Senát tyto návrhy podporovat zřejmě nebude, a pak vláda bude řešit situaci zákonnými opatřeními. A já chci garantovat, že není naší ambicí nadužívat institut zákonných opatření. Nadužívat ho nebo začít skrze něj teď hned realizovat volební program sociální demokracie. My jsme si vědomi moc dobře toho, že žádné zákonné opatření nebude fungovat, pokud s ním nevysloví také souhlas nová Poslanecká sněmovna, a o to teď půjde, jak bude složena nová sněmovna. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano, ano, o tom jsme mluvili. Pane Kubo, ta nedobrá, ta nedobrá praxe balíků se vám tedy vrátila jako bumerang. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Já myslím, že se nám nevrací žádná praxe balíků. Nezjednodušujme to. Poslanecká sněmovna, která vznikla z voleb, prosadila svou většinou ve standardním hlasovacím procesu nějaký zákon, který se týká změny daní. A teď vláda, která o sobě tvrdila, že je vláda odbornická, nepolitická, se najednou velmi rychle umí dohodnout s ČSSD, a v době, kdy nemá se měnit nic, pouze krizové věci, začíná realizovat levicovou politiku bez tohoto tělesa, kterým je sněmovna, zákonnými opatřeními. To je něco, co prostě nás malinko děsí. A já jsem přesvědčen, že řadu pravicových voličů děsí. A já se obávám, čeho ještě se v tomto triumvirátu ČSSD, Miloš Zeman a tato vláda dočkáme. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Bárto, ale přece vy jste také kdysi v té vládě seděli. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Ano. Za nás nutno podotknout se snižovala daňová kvóta, za nás, když jsme byli ve vládě, se snižoval celkový schodek státního rozpočtu výrazně razantnějším způsobem, než to činila Nečasova vláda za poslední rok a půl, kdy v té vládě nejsme. A stejně tak platí, a stejně tak platí to, že dokud my jsme v té vládě byli, tak i ty peníze šly kupříkladu na zvýšení platu učitelů, šly na jednoznačně věci, které zvyšuje konkurenceschopnost České republiky. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže úřadujícího předsedu ODS to pobavilo. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Ano, tohle snad nemůžete myslet, pane předsedo Bárto, vážně. Toto jsou přeci úplně úsměvné argumenty... 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

To myslím zcela vážně. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

...kterým nemůže věřit naprosto nikdo. Toto přeci je naprosto nesmyslná záležitost. Vy jste přece... 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:

Nezvyšovali jsme platy učitelů. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Sobotko, Miroslava Němcová dnes řekla, že podle ní předčasné volby žádné zázračné řešení situace nepřinesou. Vy čekáte, že ČSSD vyhraje, ale pokud nevyhraje dost, budete muset dělat kompromisy a pak se moderátorem povolební situace stane prezident Zeman. A čím víc stran do koalic, tím větší prostor pro prezidenta. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

To je popis možné situace. Já jenom chci říci, že dnes jsme se dostali ze začarovaného kruhu. To, co tady sledujeme, dohady mezi bývalými koaličními partnery, výčitky, to, co nás provázelo v těch minulých týdnech, dnes jsme to rozetnuli, vystoupili jsme z toho začarovaného kruhu a přijali jsme rozhodnutí. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Hlavně, aby se to za čas nezopakovalo. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Já jenom chci říci, že pokud paní Němcová kritizovala fakt, že se dnes rozpouští sněmovna, ona nenavrhla žádnou alternativu. Tady fakticky žádná alternativa v dnešní Poslanecké sněmovně neexistuje. A o tom, jak bude složena nová sněmovna, rozhodnou voliči a přirozeně je ambicí sociální demokracie, abychom měli dostatečnou podporu pro realizaci našeho programu s co nejmenšími kompromisy. Ale o tom rozhodnou voliči a bude to na nich, zda náš volební program dostatečným způsobem podpoří. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A podle vás je chyba, že tedy nedošlo k otestování té většiny 101 ve sněmovně? O tom jsme se bavili už na začátku, jestli by to nebylo protahování agonie. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

My jsme přesvědčeni, že je chyba, že se nesnažily pravicové strany. A v tom trošku nesouhlasím s tím postojem TOP 09, byť chápu tu argumentaci, že se nesnažily hledat větší prostor pro nějakou větší hráz tomu, co se tu děje a tomu, jak se nově chová prezident a že nám opravdu hrozí, že po dlouhé době tady budeme mít u moci KSČM. Já totiž nejsem přesvědčen o tom, že TOP 09, která dnes říká, že budou tou hrází proti té levici, proti Miloši Zemanovi, že jí budou. Ona ta pravice samozřejmě v této chvíli není úplně v optimální kondici. Ty volby mohou přinést do té politiky velmi zásadní změny. A já tedy musím říct, že jestli je tu nějaký politik, který chystal vládu a koalici ČSSD s podporou KSČM, tak je to Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09, který za to byl v podstatě vyobcován z KDU-ČSL v roce 2006. Čili ve mně jako v pravicovém voliči TOP 09 tu hráz úplně nepředstavuje. A jsem přesvědčen, že pravicové strany tím dnešním rozhodnutím významně vyklidily pozici. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: 

Takže prosím stručně. Vládnutí s KSČM? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Sociální demokracie nechystá koalici s KSČM. A já jsem si ani nevšiml, že by výzkum veřejného mínění, které mapují náladu veřejnosti, signalizovaly, že by příští volby měla vyhrát komunistická strana. Pokud volby vyhraje sociální demokracie, bude usilovat o to, aby pokud možno sestavila jednobarevnou vládu, která bude realizovat program sociální demokracie. Ale nepočítáme s tím, že bychom vytvořili koalici s komunistickou stranou, stejně jako se nebudeme vracet do situace, která tady byla před sedmi lety, kdy se tehdy vyjednávalo různým způsobem a řešila se patová situace, která byla v roce 2006. Tím také jasně odpovídám na otázku, zdali plánujeme koalici s některou ze stávajících neúspěšných pravicových stran, neplánujeme. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Bárto, Věci veřejné zvažují... 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

To vám těch koalic ale, pane Sobotko, moc nevychází. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Uvidíme, jak dopadnou volby. Pane Bárto, Věci veřejné zvažují, že by se spojily s jiným politickým subjektem, že by vznikl spojením s vámi zcela nový politický subjekt. To vylučujete? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Já nevylučuju dneska žádný postup. Já jsem jako předseda strany zodpovědný za to, abych připravil všech scénáře. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

S kým jednáte? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Jednáme se všemi subjekty, osobnostmi, které jsou blízko... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Všechny byste nestihl. Tak s kým jednáte konkrétně? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Všechny subjekty a osobnosti, které jsou blízko našemu programu, což zase není tolik subjektů ani osobností. A dneska jsem skládal účty ze svého vyjednávání v grémiu Věcí veřejných a poslaneckému klubu s tím, že příští týden poslanecký klub definitivně rozhodne, jakým směrem. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A naznačíte, s kým jednáte? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Promiňte, ale dokud mi grémium strany neschválí daný postup, tak není fér takové věci prozrazovat. Jediné, co můžu prozradit, je, že pro Věci veřejné jsou v tuto chvíli tři klíčové programové věci, přímá volba poslanců, zadruhé, zadruhé snižování nebo aspoň zabránění zvyšování daní. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pánové, to už zahajujete předvolební kampaň. Ostatně, ta diskuse tomu dnes napovídala, že už předvolební kampaň je v plném proudu. Já vám děkuji všem za účast v této diskusi a na shledanou. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Hezký večer. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Na shledanou. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Hezký večer. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města